Az idén ünnepli az egy évtizedes fennállását a debreceni ZZ Copy nevű ZZ TOp Tribute banda. Az anyazenekar egyik legfontosabb lemeze, az Eliminator idén 40 éves. Így az összeérő jubileumok kapcsán lesz aktualitás bőven, ezért villáminterjút készítettünk Billy Gibbons magyar hangjával Csatáry Attilával.
10 éve döntöttetek úgy, hogy ZZ Copy néven ZZ Top Tribute zenekart fogtok alapítani. Ez az ötlet honnan jött, miért a ZZ TOP?
Cs.A. : Kellett a pénz. (nevet) Rájöttem mennyivel jobb ez, mint esküvőkön haknizni a Sajtból van a Holddal. De a viccet félre téve, Ödi a dobos megkeresett hogy nem csinálunk-e egy ilyet.  Én meg mondtam hogy de, ilyen tribute dologban nem volt részem, a korábbi zenekarainkban mindig saját dolgot játszottunk, meg maximum egy-két feldolgozást. És szólógitározni nem tudtam, korábban ugye inkább énekeltem és kísértem magam. De a ZZ Copy miatt meg kellett emberelnem magam, ezt meg kellett tanulni. Az öreg stílusát gyakorlatilag lenyúltam. Nagyon jó a feeling ahogy ők játszanak, ezt az érzést próbáljuk meg átadni a színpadon. Azért álltunk össze, hogy buli legyen. Ennek a műfajnak a szórakoztatás  a lényege, úgy hogy valaki más bőrébe bújsz. Egy tribute zenekar máshogy működik, mint egy „normális” banda, itt nem az önkifejezés vagy az önmegvalósítás a lényeg. Az ember aki jegyet vesz egy ilyen koncertre inkább az ismerős produkciót akarja látni, és egyszerűen ki akar szakadni a hétköznapokból, vár mondjuk egy 90 perces tök jó bulit. Mi itt háttérbe húzódunk úgymond, és igyekszünk tisztelettel adózni a nagy öregek előtt, miközben szórakozunk és szórakoztatunk.
Egyébként Rásó Petinek, a harmadik tagnak azért szóltunk, mert neki eleve nagy szakálla van. (nevet) Nem, egyébként ő is tapasztalt zenész, például a Phaidonban is játszott, ami a magyar rock/metal underground meghatározó zenekara volt szerintem. (És tényleg, olyannyira, hogy nemrég mi is írtunk róla a blogon, ITT – a szerk.)
A koncertműsort mi alapján raktátok össze? Tuti slágerek, vagy vannak esetleg személyes preferenciák is?
Főként tuti, meghatározó slágert játszunk, e mellett van pár kedvenc, és olyanok is amiket a zenekar játszik mert az ő kedvence, például a 16 tonna. Nem, nem a Republic, hanem ez:
Ezt mi is összeraktuk most. Egy ZZ Top esetében a Gimme All Your Lovin’, vagy a Sharped Dressed Man egyértelmű, ezeket nem lehet kihagyni. Az én személyes kedvencem egyébként a Just Got Paid. A másik meg az I’m Bad, i’m  Nationwide. De ezek kevésbé egyértelműek a közönségnek, épp ezért most csinálunk egy medleyt négy dallal.
A Jesus Left Chicago senkit nem érdekel a 3 perces gitárszólóval a végén, de így egy medleyben bedolgozva simán elfér a koncertműsorban ez is.
Most lett 40 éves a ZZ Top Eliminator lemeze. Ezt ünneplitek-e valahogy, lesz e változás a tracklistben?
Igen. Az előbb említett medleyn kívül eggyel több dalt játszunk erről a lemezről, és egy blokkba raktuk az Eliminator dalokat, de mivel ez a zenekar legismertebb lemeze, és ezen vannak a legnagyobb slágerek, ezért eleve a koncertműsorunk jelentős részében már szerepeltek ezek a dalok.
A saját 10 éves évfordulótokra készültök-e valamilyen speciális dologgal?
A saját 10 éves évfordulónk egész pontosan novemberben lesz, addig sok víz lefolyik a Dunán. Készülünk dolgokkal, de még sok mindennek össze kell állnia addig, illetve reméljük hogy minél többet tudunk addig játszani. Szóval lesz egy nagy buli, de arról majd időben hírt adunk, a kedves közönség ITT tud minket követni az up to date információkért.
A ZZ Top ízig vérig amerikai zene, itthon nincs is akkora kultusza. Ti is sokat játszottatok külföldön. Mesélnétek e ezekről a tapasztalatokról, illetve arról, hogy az itthoni zenei életben hol a helye egy ilyen produkciónak?
Az itthoni életben egyre több relevanciája van a tribute műfajának. Nyilván egyre több ilyen zenekar van, és a koncertszervezők, promoterek is látják, hogy megy ez a dolog, így azt gondolom, elkezdte ez a műfaj is elfoglalni a helyét a hazai szórakoztatóiparban. Külföldön meg eleve más szórakozási kultúra. Eljönnek egy bulira, táncolnak, isznak pár sört, és kész, a helyén van kezelve ez a dolog.  Mi külföldön jó helyszíneken játszottunk, európai színvonalú rendezvényeken. Lengyelországban például egy kolostorban játszottunk, Svájcban egy borászat privát eseménye volt, ahová meghívtak minket, oda például most is megyünk vissza.  Lettországban egy fesztiválon koncerteztünk 2019-ben, az meghatározó esemény volt a zenekarnak, eleve 20 órás út csak oda, nagy kaland. Az osztrák bulik mindig jók, a határ mentén többször játszottunk. A Harley Davidson fesztiválon nyolcszor játszottunk Alsóörsön.  Idén 120 éves a HD, Budapesten, a fesztiválukon 40.000 fő várható, óriási bulira számítunk. Itthon és külföldön is remek játszani, minden helynek, koncertnek megvan a maga varázsa. Idén, ahogy említettem, lesz külföldi és hazai buli is, jubileum is, elég erős évnek nézünk elébe.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás