Szereted a Star Treket? És a 80-as évek rockzenéjét is? Akkor ez a cikk neked szól: jön a méltatlanul elfeledett lánybanda, a Vulcan Death Grip és Ann Magnuson kevés forrásanyagot használó rövid, de érdekes sztorija:

Valaha rég egy messzi messzi galaxisban…ja, nem, ez a másik…szóval az űr végtelenjében, a tér és idő határtalan szövevényében érkezett hozzám egy (vérkomoly) mém egy barátomtól, amely szerint Ann Magnuson amerikai színésznő, a Star Trek Picard sorozatának Clancy admirálisa fényévekkel korábban a Vulcan Death Grip nevű banda énekesnője volt. A banda nevét a Star Trekből ismert titkos vulkáni harci fogás ihlette…de hogy lehet ezt a popkulturális crossovert összehozni?

A főhős Ann Magnuson, aki  a ’70-es évek végén még inkább csak üdvöske volt, és maga sem tudta, hogy a showbusiness melyik ága érdekli igazán. Volt táncosnő éjjeli lokálokban, próbálkozott kérészéletű zenekarokban dalszerző-énekesként, de a legendás new-yorki Club 57 DJ pultja mögött is megfordult. A 80-as évek legelején már Los Angelesben találjuk a hölgyet, ahol reklámfilmekben, sitcomokban szerepel, de feltűnik Madonna első mozifilmjében is, a Desperetaly Seeking Susan-ban is. Ezzel párhuzamosan a könnyűzenei karrierje is beindul, az első említésre méltó formációja a Pullsallama, ahol az Anushka nevű szovjet énekesnő alteregója mögé bújva borzolta a kedélyeket (gondoljunk bele, hidegháború, Reagen, korszak kellős közepén az USA-ban).

A polgárpukkasztás stratégiája bejött, Magnuson felkerült a térképre, és részt Stat Trek rajongóként részt vállalt a Vulcan Death Grip alakításában és névadásában. A zenekar első és egyetlen lemeze 1986-ban jelent meg, és ezen, meg néhány fellépésen kívül semmi sem is maradt utánuk.

Érdekesség, hogy egy 91 követőt számláló rajongói Facebook oldal szerint a banda 2016-ban összeállt egy koncert erejéig, és merch (póló és bakelit) ma is található tőlük a megfelelő értékesítési felületeken.

A zenekar feloszlott, Ann Magnuson pedig kvázi sikeres televíziós színész lett a ’80-as évek közepétől napjainkig számos alkotásban kapott kissebb-nagyobb szerepeket. E mellett rendszeresen feltűnik különböző zenei formációkban, de a női stand-up comedy műfajában is kipróbálta magát. A Picard sorozat is lehetett volna egy sokadik produkció, amiben láthatjuk, de ilyen előzmények mellett mondhatjuk, hogy nincsenek véletlenek.

 

A Star Trek ihletésű női glam (vagy néha inkább punk) rockzenekara, a  Vulcan Death Grip pedig megmaradt az egylemezes kultikus, szűk körben ismert rockérdekességek körében, amelyet ezen cikk alapján a hazai olvasók is megismerhetnek.

 

A kérdés csak az, hogy milyen lehetett az, amikor egy castingért felelős munkatárs a Picard sorozat előkészületei közben felhívta Ann-t, hogy hölgyem, lenne Önnek egy szerep ajánlatunk, érdekli? -Oh, hát persze, kedves, az univerzumban mindig összenő, ami összetartozik…

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás