A Viczena József (ének), Bánhegyi Tamás (gitár), Szamosközi Zoltán (basszusgitár) és Müller Máté (dob) felállású Waydown 2021-ben alakult egy újlipótvárosi házibuliban, első nagylemezüket 2023 végén jelentették meg. A tagoknak volt már közös múltja, voltak akik egy másik zenekarban zenéltek együtt, és voltak olyanok is akik korábban majdnem összeverekedtek egy kocsmában – így már az alakuláskor biztos volt, hogy van a négyes tagjai közt egyfajta kémia…

Mai füllel hallgatva ez egy stoner/metal zenekarnak aposztrofálható formáció, de az idősebb – mondjuk 40 pluszos – zenebohócoknak első hallgatásra beugrik róluk a grunge kifejezés, mint stílus-skatulya – főként az Alice in Chains és a Soundgarden hatása érezhető erősen az anyagon, de a ’90-es évek elejének/közepének más nagyjai, például a Pantera is beugorhat néhány riffről vagy énektémáról. Érdekes, hogy valami lehet most a hazai levegőben, hiszen egy, a stílusba abszolút illeszkedő ALVA is mostanában jelentetett meg egy hasonlóan komor, de a maga nemében tökéletes dalcsokrot, amelyről ITT írtunk korábban.

Az egész lemez hangzása és hangulata úgy húz le magával, mint az örvénylő mocsár, és nem is engedi, hogy az ember levegőhöz jusson. Ilyen teles, nyálkás, hideg, barátságtalan időkben remek aláfestő zene ez magához az élethez – így, bármennyire is profin összerakott anyagról beszélünk, ez a 30 perces lemezhossz épp elég ahhoz, hogy a hallgató átszellemüljön, de még ne vágja fel az ereit, innen lehet tudni, hogy ez egy jó grunge zene.

Pszichedelikusan lassú tempók, néha pedig kitörő dühös depresszió összeházasítása jellemzi a Waydown dalait.

A riffek, alaptémák ösztönösen, zsigerből jövőnek hatnak, és be is másznak az ember fülébe, vagy bőre alá – ugyanakkor, értő figyelemmel, vagy ha úgy tetszik vájtfüllel hallgatja az ember, akkor hallhatja, hogy a hangszeres szekció igazán érdekes, és részletgazdag finomságokat helyez el a tételekben itt-ott.

Igazából a Waydown egyszerűsége magával ragad, de egy igazhitű metálos is hallhat olyan basszusfutamokat, gitárszólókat, amelyektől megnyalja a saját fülcimpája szélét.

A csapat már a megjelenés előtt elkezdett koncertezni más, hasonló zenekarok társaságában, mint például az Abigél vagy a Stubborn, így reményeink szerint hamarosan eljutnak majd a hazai klubokba, így élőben is megismerheti őket a közönség – ezek a srácok megérdemlik az értő figyelmet.

10/10

 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás