Évtizedeken át csak akkor csinál ilyesmit bárki is ha valóban szereti ezt a fajta életet, életmódot! – Tankcsapda interjú

A Tankcsapda 2022-ben sem lóbálta a lábát, tavasztól az év végéig folyamatosan
koncerteztek, a 2023-as év is hasonlónak ígérkezik. Épphogy hazaérkeztek ősszel az Európa turné utolsó állomásáról, meg is kezdték az év végi hazai koncertezést. Januárban pedig már láthatjuk az új dátumokat. Lukács Lacit faggattam erről és az idei év aktualitásairól.

– Hány állomása volt az Európa turnénak, milyen városokban léptetek fel?
– Igen, valóban így van, már februárban elindult a 2022-es koncertsorozat. A hazai és a
magyarlakta területeken kívül ebben az évben kilenc ország 13 városában játszottunk.
Többek között Berlinben, Zürichben, Londonban, Pozsonyban, Koppenhágában, hogy csak a
legismertebbeket említsem.

– Ezeknek a koncerteknek a közönsége főleg az ott élő magyarokból tevődik össze, de gondolom egyre többen ismernek meg titeket az adott ország lakói közül is. Milyen a fogadtatása a zenekarnak és a magyar rock zenének?
– Jellemzően magyar ajkú – ott élő, ott dolgozó vagy már ott született, de magyar kötődésű közönség jön el ezekre a koncertekre, de országonként sőt, városonként változó arányban, de vannak helyi rockzene kedvelők is. A magyar nyelv elég ’egzotikus’ hangzású egy dán, vagy éppen egy holland fül számára, a rockzene tempója, ritmusa és hangulata pedig átragad azokra is akik nem értik a dalszövegeket!

– A rajongók a Facebook posztokból értesültek arról, hogy néhány helyen nem volt
zökkenőmentes a kezdés, az első megpróbáltatásnál még fellépő ruhát is kellett
vásárolnotok és a semmiből hangszereket varázsolni, hogyan éli meg ezeket az akadályokat a zenekar?
– A Tankcsapda 33 éve turnézik. Itthon is, Európa szerte is, de észak-Amerikában vagy
Ausztráliában is. Ennyi év, ennyi megtett kilométer és ennyi koncert nyilván magában hordoz néha egy-egy hirtelen jött, elsőre akár „megoldhatatlannak” tűnő helyzetet is, de vagyunk olyan eltökéltek, vagy ha úgy tetszik edzettek, hogy addig ’megyünk’ amíg meg nem találjuk a megoldást. (nevet) Ebben a glassgow-i esetben is sikerült – ha nem is könnyen de – orvosolni a problémákat és megcsinálni az aznapi koncertet is!

– A bosszantó incidensek mellett, azért bízom benne, hogy a pozitív élmények vannak többségben és akadnak olyanok is, amik évek múlva is előjönnek egy – egy bulin sztorizgatás közben, vagy a zenekari buszban, esetleg fennmaradnak szállóigeként. Megosztanátok néhány ilyet?
– Nehéz lenne ezt így, néhány sorban leírni annál is inkább, mert ezek jó része a
’nyomdafestéket nem tűrő’ kategóriába esik. (nevet) Az viszont biztos, hogy a turnézó életünk legnagyobb része valóban a jó hangulatról az érdekes, izgalmas örömteli dolgokról szól! Ezért is szeretjük csinálni. Amúgy meg, gondolom, senkit nem kell győzködni arról, hogy évtizedeken át csak akkor csinál ilyesmit bárki is, ha valóban szereti ezt a fajta életet,
életmódot!

– A decemberen végigtekintve talán karácsonykor volt egy kis pihenő, van ilyenkor közös karácsonyozás, vagy ezt az ünnepet inkább a család azon tagjaival töltitek, akik év közben átengednek Titeket a rajongóknak?
– A karácsony a családé. Amikor elkezdtük, még nem voltak feleségeink és gyerekeink, de az
évtizedek alatt ez is változott, így természetes dolog és érthető, ha ezt a pár napot otthon, de legalábbis a családtagjainkkal töltjük. Aztán újra indul, illetve folytatódik a turné!

– Az év végét teltházas dupla koncerttel zártátok és az idei évet is így kezdtétek, január elsején az Akváriumban. Hogyan alakul ilyenkor a program? Miben kapcsolódik az év többi napjához?
– A debreceni évzáró idén valóban egy dupla Lovarda-buli volt. A két estén két különböző
programot nyomtunk. Az első nap az éppen most 30 éves ’A legjobb méreg’ album
ünnepléséről szólt. Ezen a bulin a teljes lemezt eljátszottuk és mellette persze még jó pár,
más korszakból való dalt is a második este pedig egy igazi best of műsort kaptak a rajongók! Mind a két estére jó előre elfogyott minden jegy, szóval már előre láttuk, hogy nagyon jó hangulatú koncertek várhatók!

– Az első koncerten túl vagytok és január 20-án már indultok is Nagykanizsára. A rajongók nagy örömére, megint elég sok helyen találkozhatnak veletek. Ilyenkor már látjátok előre az egész évet, vagy ez közben alakul majd?
– Természetesen igyekszünk – amennyire lehet – előre tervezni így az is igaz, hogy látjuk
előre az évünket de az is, hogy menet közben is alakul a programunk. Nem is beszélve arról, hogy az elmúlt pár év minket is megtanított arra, hogy a hirtelen és váratlanul jött negatív változásokra, amik adott esetben teljesen átírhatják az előzetes terveket, lásd covid helyzet, vagy most aktuálisan a háborúval összefüggő energiaár drágulás, megfelelő módon reagáljunk és igyekezzünk alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Nagyon reméljük persze, hogy ebben az évben már nem kell ilyen kihívások elé nézni és a turnézásra koncentrálhatunk! Jelenleg a 20-án induló turnéra koncentrálunk, ez egy klasszikus 16 koncertből álló klub-turné lesz. A visszajelzésekből kiindulva várható, hogy elővételben elfogynak a jegyek, az első hétvége már teltházas, így mindenkinek azt javaslom, hogy ha teheti, szerezze be minél hamarabb a belépőjét, ha valahol látni szeretné mostanában a Tankcsapdát.

– Február végén már láthatunk egy Bécsi dátumot. Több európai városban is felléptek majd?
– Igen, ebben az évben is lesz néhány európai – elsősorban osztrák, német és holland –
dátum. Egyrészt, ígéretünkhöz híven bepótoljuk azt a néhány, még 2020-ról elmaradt
koncertet, amit az ottani közönség azóta is türelmesen vár, másrészt időközben is jött
néhány új ötlet és helyszín.

– Mi lesz az idei turné mottója?
– A Tankcsapda jövőre lesz 35 éves és mivel azt az évfordulót jövőre majd egész évben
ünnepeljük ezért idén „simán csak” turnézunk. Persze ettől függetlenül bármikor lehet
tematikus koncepciója egy-egy koncertnek, elég ha csak annyit árulok el, Fejes Tomi idén
márciusban lesz 50, szóval jó kis évnek nézünk elébe! (nevet) Ezzel párhuzamosan várható egy-két új dal és klip is, szóval unatkozni idén sem fogunk sem mi, sem a rajongóink!

Fotó: Derencsényi István

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás