A székesfehérvári Wackor azon hazai metalbandák közé tartozik, akik simán megállnák a helyüket a nemzetközi piacon. Ráadásul meg is érdemelnék már, hiszen több mint 10 éve koptatják a deszkákat. A banda énekesét, Mikit kaptuk klaviatúravégre 🙂

Köszönöm, hogy vállaltátok az interjút! Bemelegítõ kérdésként: Hogy vagytok mostanában?
– Üdv az olvasóknak, és mi köszönjük a felkérést!
Hogyan is vagyunk… Alapjában véve jól, mégha mostanában nem is vagyunk annyira szem elõtt mint ami megszokott. Gyakorlatilag a zenekar megalapítása óta úton voltunk valamilyen formában, éveket halasztottunk bizonyos dolgokon azért, hogy a zenekar pörögjön. Mostanában ezeket tesszük rendbe, és feltöltõdünk a következõ Wackoros próbatételhez, ami a következõ lemez lesz (errõl bõvebben késõbb). 
Konkrétumokról kéne beszélnem, igaz? Csabival kezdeném. Õ a zenekar miatt súlyos évekkel tolta odébb a tanulmányai befejezését, pedig messze õ a legmûveltebb a zenekarban. Küki remekül elemzi az információkat, én prímán kombinálom õket és gyorsan mûködõ megoldásokat találok, de aki fel is tud idézni mindent amikor kell, az Csabi. Idén tavasszal kerül pont a történet végére.
Küki keményen beleásta magát a design / 3D tervezés témába. A zenekar szóróanyagainak jórészét (és a kedvenc Wackor borítómat) õ készíti, ha minden jól megy ebben a témában szintekkel tud feljebb lépni mire nekiállunk a 3. Wackor lemez produkciós munkálatainak.
Ami engem illet, mostanában stúdiózással foglalkozom, és emondhatom hogy jónéhány tehetséges bandával volt szerencsém dolgozni. A stúdiózáshoz kapcsolódva egy réges-régi „tartozásomat” róttam le 2009 decemberében egy elég exkluzív jubileumi kiadvánnyal, ugyanis múlt decemberben ünnepeltem 20 éves zenélszségem évfordulóját. Egy hosszú sztorit rövidre fogva: ez alkalomból elõvettem az elsõ „hangszeremet” – ami nem gitár volt, hanem egy Commodore64-es számítógép. 1989 decembrében C64-en írtam az elsõ nótakezdeményt, amibõl aztán 15 évvel késõbb a Methanolid nyitóriffjei lettek. Szóval, a XX. évfordulóra készítettem egy instrumentális lemezt néhány régi C64-es nótából, ahol többek között Rob Hubbard, Ben Daglish, Martin Galway szerzeményei vannak remixelve. Az elsõ lépéseimet nekik köszönhetem, talán az az idõszak volt a legnagyobb hatással a dallamvilágomra. A tízszámos album az angol www.C64audio.com kiadónál jelent meg rakBIT címmel. A változatos zenei tartalmon kívül az a különlegessége, hogy az album „borítója” egy C64-en futtatható file, ami tartalmazza az eredeti zenéket és az album elkészítésének információit is. A program egy Hermit nevû zseniális magyar C64-es coder és Leon, egy szintén zseinális és magyar pixel-artist munkája. Ugye ismerõs a gitár…? 🙂
Végül, de nem utolsósorban ezekben a napokban készítjük el a stúdióban az RKH www.rkh.hu visszarétõ lemezének masterét. Annak idején nem vittük végig amit elkezdtünk, a zenekar szünetelt több, mint 10 évig, aztán 2006-ban indult újra 2 új taggal. Mivel a mai napig idõszerûek a nóták, felvettünk 5 régi és 5 új számot 2009-ben. A zenekar alapítótagjai közül Kõszegi Csaba (dob) és én maradtunk a fedélzeten, az új tagok: Kõszegi Krisztián (gitár, ének) és a régi basszeres bajtársam, Küki, akit ebben a felállásban még dalra fakasztani is sikerült. Ha minden jól megy, márciusban kint az album. 
Ha esetleg lenne olyan rocker, aki nem ismeri a Wackort, hogyan mutatnátok be neki? Mármint a zenekart… 🙂 
– Hát, ahogy a Born33-as tesóktól tanultuk az legelsõ turnénkon annak idején, amibõl igazi metál-kiképzés kerekedett: Bal kéz elöl, középsõujj fel – jobb kéz hátul, benne sörösüveg 🙂 Közben olvasom a másik felét a mondatnak (az online interjah varázsa, hehe). 
Ja, hogy a zenekart… Ugyanazért utáljuk a XXI. Századot, amiért szeretjük. Tehát, linket küldenék. Vagy, kedvenc webes keresõ elindít, ott Wackor beír, enter – és ami nem a Wackor becenevû bringás srác blogja, az minden errõl a zenekarról szól, sõt, a myspace-en keresztül ingyenesen letölthetõ egy full album – többet mond minden beszédnél 🙂
Az elsõ, Methanolid címû, lemezetek, és az Uncommon Ground címû második lemezetek között elég sok idõ telt el. Miért? 
– Összetett dolog. Az Eredeti terveink szerint 2007 elsõ felében ki kellett volna jönnie. Hogy miért is lett ebbõl 2008 vége…? Így visszatekintve kissé kifulladtunk a megállás nélküli koncertezés miatt (volt, olyan év, amikor 50-nél több fellépésünk volt csak a Wackorral) amit a gyakorlatban néha elég nehéz a 40 órás munkahéttel, magánélettel összeegyeztetni úgy, hogy az ember agya ne repedjen el a napi 1-2 óra alvásoktól. Részemrõl 2006-ban és 2007-jórészében csak önmagam árnyéka voltam reumatikus problémák miatt, a többieket is végig folyamatosan tépte valami. Ez összességében nem használt a kreativitásnak, nem volt megfelelõ nótaírási légkör. A lemez elkészítéséhez szükséges forrásokat sem tudtuk a kellõ idõre összeszedni, és még a ZS tervhez képest is csúsztatni kellett a megjelenést tõlünk független okok miatt. Elég stresszes idõszak volt – egyáltalán nem sajnálom, hogy a lemez megjelenésével pont került a végére.
Miért tettétek fel az UG-t ingyenesen letölthetõre? Ti sem bíztok már a lemezeladásban? 
– Hogyhogy mi sem? Miért, szerinted még ki bízik benne? 🙂 Manapság minden, amit a CD olvasóba bele lehet rakni, az gyakorlatilag annak a promója, amit nem lehet belerakni és lemásolni: koncertek, pólók, bögrék, orrtyûk stb. Ez a trend, 100.000-es lemezeladásokat csak giga-produkciók képesek produkálni, azok a mai napig behozzák amit kell. De nyilván egy pici ország pici underground bandája nem ez a kategória… Ami minket illet, annak idején a Methanolidnak is csak pár órája volt a megjelenés napján addig, hogy torrentként végezze – és akkor még nem is mozgolódtunk annyit, mint mostanában, igazi under-underground kiadvány volt – a mátrix úgy néz ki nem tesz kivételt. Úgy voltunk vele hogyha úgyis pillanatokon belül felkerül a netre, akkor legalább ne valami szarul grabelt szarul tömörített változatban terjedjen, hanem inkább egy normális minõségû változatot aztán viszon'látás (koncerten). A terv eddig jól mûködik.
Egyébként sírva röhögtem, amikor még úgy is órákkal a megjelenés után feltorrentezték az Uncommon lemezt valami pusztulat minõségû MP3-ban, hogy EKKORA betûkkel ott van, hogy szabadon tölthetõ. Kitörölhetetlen, világméretû torrentet.lopok.vazze.com autoreflex van: Nincs az a kiadó vagy szabályozás, ami gátat szabhatna ennek.
Lehet tudni, hogy hányan töltötték le? És a 10. szülinapi koncertet?
– A torrentet.lopok.vazze.com letöltési statisztikáját nem ismerem, arra érdekes lenne ránézni. Sajnos nem tudom a jelenlegi Wackor honlap letöltési statisztikákat sem, nem is nagyon foglalkozom vele mert a koncertekkel szemben nem objektív visszacsatolás, össze-vissza lehet manipulálni. Ráadásul valami eke feltörte az oldalunkat nemrég, a fene tudja hogy mit csinált vele mire le tudtuk gyilkolni onnan. A netes feedback csak ritkán megbízható. Ugyanaz mint a „szavazz ránk a neten!” féle dolog. Legalább egy tucat olyan régi hackert / kódert ismerek, aki csuklóból ír olyan programot, ami 10 perc alatt 1000 darab teljesen valós e-mail címrõl küld szavazatot a megadott helyre. 
A Septiccel megrendezett X. szülinapi kétnapos koncertet szintén nem tudom, hányan töltötték le. Irdatlan buli volt, a FeZen klub egyik 2006-os rekordhétvégéje nézõszámban. Ha csak mondjuk minden harmadik koncertlátogató töltötte volna le – az is elég szép szám 🙂
Azért a két lemez elég különbözõ lett nem? Ha nem is szöges ellentéte egymásnak, mégis tetten érhetõ a különbség, de a wackoros íz azért megmaradt. 
– A 2. album hangzása ugyanúgy kísérleti atomrobbantás volt, mint az elsõ, és azt hiszem hogy a 3. album hangzása ugyanebben a szellemben fog majd kialakulni. De ha takkra ugyanaz lenne a hangzás albumról albumra, akkor is teljesen más lenne az összkép, mert más a mondanivaló. Ami összefogja a Wackor lemezeket, az a dallamvilág és a karakter. Az kb az elsõ demóktól kezdve változatlan.
Az UG is már lassan elhagyja a járókát, és betölti második életévét. Mikorra várható a folytatás? 
– 2010 elsõ felét másra szánjuk mint mondtam, viszont csapunk még az Uncommon-nak egy kiterjedtebb turné-kört õsszel, a tervek szerint addigra több új nóta is hallható lesz élõ „tesztvezetésen”. 2010 év végére szeretnénk véglegesre kidolgozni mindent, és legkésõbb 2011 elején megkezdeni a felvételeket, lehetõség szerint május körül megjelentetni a lemezt. Lehet, hogy elõtte bemelegítésként elõveszünk néhány régi nótát, és kicsit modernizáljuk õket egy magyar nyelvû kiadványra, de ez még nem konkrétum. Van néhány érdekes felkérés is kilátásban, de ezekrõl inkább majd a maguk idejében.
Nem terveztek dvd-t? Biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki headbangelne egyet otthon… 🙂 
– 🙂 Miért otthon headbangelsz? Gyere el koncertre, és teljes egészében tiéd lehet az élõ koncert varázsának élménye 🙂 
Hülyeséget félretéve: nem lehet tudni, mit hoz a jövõ, de jelenleg egy olyan DVD elkészítése amihez szívesen adnánk a nevünket, nem a mi költségvetésünkhöz van szabva. Ha összejönne annyi pénz, amennyibõl meg lehetne csinálni egy ilyen kiadványt, inkább lemezt csinálnánk belõle. 3-at, körülbelül. Ez a klipre is áll. Inkább lemezt készítünk. Vagy talán a YouTube-ra valami home-videót esetleg…
A demóitokat sem lehet már beszerezni sehol. Újrakiadás? 
– A 3 demo közül 2 darab a Lobotomy Ep promója volt – akkor bizonyára az Elmecserére gondolsz. Nem látjuk értelmét az újrakiadásnak, fõleg hogy a „gyári” demo kizárólag kazettán jelent meg 🙂 Más idõk voltak, akkor az fért bele a költségvetésbe. A master DAT egyébként még megvan valahol. Ha idõközben felmerülne rá igény, akkor persze kis példányszámban esetleg megjelenhetne, de csak under-under-underground köröknek és törzsrajongóknak szánva. Mint említettem, tervezzük néhány régi nóta modernizálását, de nem ez áll az elsõ helyen a fontossági torrent… ööö… sorrendben.
Ha valaki élõben szeretné elcsípni a bandát, az a közeljövõben hol teheti meg?
Torrent 🙂 
– Nem tudok konkrétumot mondani a tavaszi idõszakra. Az õszi turnén mindenképpen nyakunkba vesszük az ország klubjait, talán néhány nyári fesztiválon is találkozni lehet majd a Wackorral. A honlapon és az érintett oldalakon minden fent lesz.
Tervek, amik megvalósításra várnak? 
– Minden másról szó esett már, de azt hiszem a 3. lemezzel kapcsolatos legfontosabb dologról nem: nótaírás tavasszal…
Ez nálunk egy formakérdés: Nem érdekel, hogy kire, de Ti a magánéletben eljártok szavazni? 
– Hát, pont ez az: engem sem érdekel, hogy kire – vagyis nem járok szavazni 🙂 Igazából az sem érdekel, hogy Csabi vagy Küki jár-e szavazni, és ha igen akkor mire szavaznak. Az õ dolguk. Sohasem beszélünk ilyesmikrõl. Tenni akarjuk a dolgunkat, ésszerûen és a lehetõ leghatékonyabban – ugye belátható, hogy ennélfogva a Wackorban semmi helye a politikának? 🙂
A magyar színtér egyetlen X-et sem érdemel meg, senki sem. Egyébként leszavaztam egy életre a Methanolid nyitónótájában. Ha valakit érdekel az egészrõl a véleményem, hallgassa meg azt, vagy a TéV(é) / Taposd El! nótát majd az új RKH lemezrõl.
Kimaradt valami? 
– Az 'N' karakter valószínûleg, itt-ott. Néha amnéziás a billentyûzetem. Ezen felül lehet, hogy a hosszú összetett szavakban is kicsit összecserélem a betûket – amióta a homlokomon megvágott a villany a Várfeszt színpadán 2005-ben, azóta mindig ez van, ha fáradt vagyok 🙂
Üzentek valamit az Olvasóiknak? 
– Ne csak olvassanak hallgassanak is 🙂
Köszönöm az interjút! 
– Mi köszönjük!
ROKK mindenkibe!!! 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás