Vik Flames: A mocsár (Colorcom kiadó, 2017)

Vik Flames, akivel nemrégiben interjút is készítettem, nem más, mint -civilben- a Redneck Roadkill egyik gitárosa és dalszerzője. Felettébb kíváncsivá tett, amikor nemrégiben egy beszélgetés közben megjegyezte, hogy amúgy nemsokára jön az első regénye. Kicsit felszaladt a szemöldököm, ami ezúttal nem szörnyülködés, hanem inkább jóleső meglepetés volt. Vártam a kötetet és eldöntöttem, én írom az első recenziót róla.

A mocsár sztorija roppant egyszerű: A fiatal, elkényeztetett Troy otthon ül naphosszat és nyomja a PlayStation-t, a munkája egy kávézó irodájában nem sok idejét veszi el, de ehhez sincs túl sok kedve. Amikor egy hétvégi utazás során a srác egyszer csak egy mocsár kellős közepén ébred egyedül, mindenféle felszerelés és térkép nélkül, akkor kezdetét veszi egy kaland, amely sokkal nagyobb szabású lesz, mintsem azt elsőre gondolná…
Szeretem, amikor valaki kimozdul a komfortzónájából, ha kedve támad olyasmihez, amit még nem csinált. A mocsár pont egy ilyen kirándulás eredménye, ráadásul egy kifejezetten pozitív összképpel. Tekintve, hogy a regény Vik első könyve, ezért nem kendőzöm el, hogy bizonyos területeken ez érezhető is, ám ez inkább csak az első néhány fejezetnél szembetűnő, a könyv második felére szinte teljesen eltűnnek az ilyen kis árulkodó jelek. Értsd: kicsit döcögősnek ható párbeszédek, leíró részek arányai nem mindenhol vannak még jól eltalálva, ilyesmi. Viszont ez onnantól, hogy az érdemi cselekmény elkezdődik, szépen lassan eltűnik. Viszont addig sincs jelen zavaró mértékben, nem csorbítja az olvasásélményt, csak néhol érezni a kezdeti bizonytalanságot.
A könyv legnagyobb erénye azonban kétségkívül a sztori maga. Ha leírnánk töviről-hegyire mindent, könnyen lehet, hogy simán rálegyintene valaki, hogy: Á, anno egy csomó HASONLÓ film is volt! Talán igen, talán nem. Egy dolog azonban tuti: végig értek meglepetések. Kitaláltam előre 2-3 csavart, de volt még egyszer annyi, aminek a közelébe nem jártam. A karakterek okosan és jól vannak felépítve, egyesek motivációi ugyan kicsit elnagyoltnak hatnak, viszont ez sok esetben bestsellereknél is előjön. Ami sokkal szembetűnőbb volt, az Troy jellemfejlődése, a párbeszédek mögé bújtatott filozófiai tartalom, illetve egyes esetekben az a bizonyos, jó értelemben vett déli feeling papírra vitele oly módon, ahogy csak ritkán szokás. Nem a redneckséget hangsúlyozva ki, hanem azt az egyszerű, de mindemellett csodálatosan élhető látásmódot, amitől sokkal egyszerűbb lesz az élet. A történetet nem is igazán tudom műfajilag hova tenni. Van benne egy adag krimi, egy kis kaland, egy csipet horror-feeling, akció is, akárcsak thriller. (Bár a cselekmény maga tarthatott volna tovább, szívesen vettem volna még pár fejezetnyi konfliktust.) Amikor letettem a könyvet, azt gondoltam, hogy kár lenne folytatni, mert kerek, egész és lezárt a vége, ha az epilógust nem számoljuk, természetesen. Most azonban úgy gondolom, szívesen olvasnék belőle egy folyatást. Főleg, hogy talán ott csúcsosodna ki igazán Troy és Karolin jelleme és kapcsolata, illetve lehetne a sztorinak egy olyan íve, ami itt még nem adatott meg.
A kiadásról is ejtenék néhány szót, mert eddig nem találkoztam még a Colorcom kiadó köteteivel. Az árszabás (2490 Ft) már eleve szimpatikus volt, akárcsak a személyes átvétel lehetősége. A kiadvány maga szép, vastag papírra nyomva, olvasható betűtípussal, egyszerű, mégis lényegre törő borítóval. Simán megéri az árát!

Száz szónak is egy a vége! Nagyon szeretem, amikor többet kapok egy könyvtől, mint amit várok. A Mocsár határozottan ilyen olvasmány volt. Szerettem, minden apró hibájával együtt, az egészet. Ha hozzáadom, hogy egy debütáló kötetet, akkor pedig végképp impozáns az összkép! Nagyon remélem, hogy Mr. Flames hamarosan megírja újabb könyvét, de előtte tessék csak befejezni a Redneck Roadkill második lemezét, természetesen! A pontszámban ezúttal nincsen jóindulat, nem kellett csinosítgatni az értékelésen.

10/8. Jöhet a folytatás!

A kötetet innen tudod megrendelni: https://shop.colorcom.hu/

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás