Mosonmagyaróvár egyik jeles rock alakulata, a Tirpunk, jelen interjúnk alanya, pontosabban annak gitárosa, Lauer Gábor, azaz Tim. A Rockinform stábját is gazdagító fiatal titántól a zenekar körüli aktualitásokról, és egyebekrõl kérdeztem totó jelleggel, 13 + 1 -szer.

Tim! Kérlek azok kedvéért, akik nem ismerik a Tirpunkot, mutasd be néhány mondatban a csapatot!
– Hát, van olyan, aki nem ismeri? Na jó, ez helyesen talán úgy hangzik, hogy van valaki, aki ismeri egyáltalán? Hehe. Punk-rock zenekarunkat 10 éve szülte három jó barát (Borsics József, Fittler Márton és Iby András), majd ezután két évvel magunkhoz vettek engem is. A dobos, Fittler Marci ismerõse voltam, bár akkoriban már túl voltam az énekes, Borsics Jócóval is jó néhány lakótelepi focimeccsen. Ezeken amúgy õ mindig a vesztes oldalon állt, haha. Az alakulás évében el is készült a banda elsõ demója, melyet a srácok az anyag kézhez vétele után gyorsan be is tettek a helyi kocsma hifijébe, hogy büszkén hallgassák,. Hogy az akkor másnak is tetszett-e, sose beszéltek róla, hehe. 2003-ban aztán – már velem, bár a dalokhoz egy instrumentális darab kivételével vajmi kevés közöm volt még – felvettünk egy újabb anyagot a pesti Bikiniben Vedres Joe-nál, mely hossza alapján inkább lemezanyag, mint demó, minõségileg azonban inkább utóbbi. 2004-ben újabb lemezanyag készült – ezúttal Szolnokon a Denevérben Töfinél – amely azt hiszem már minõségileg is kielégített minket. Tudod, miután megszületik egy gyermek, mindig jónak találod (azt hiszem a 2003-as anyaggal is így voltunk rögtön annak elkészülte után), de eltelik egy-két hét és rájössz, hááát, nem biztos, hogy igazából az. Az Újra címû anyagunkkal nem így volt, még ma sem találom rossznak. De a csúcs a 2008-as Tiprunk, ez tuti. Ez még most is nagyon tetszik nekünk, kicsit félünk is, hogy sikerül-e jobb dalokat gyártanunk következõ nekifutásra. Azt szoktuk mondani egymás közt, hogy ez a mi Black albumunk, haha. Ez a bizonyos lemez amúgy a 2008 márciusi Hammerworld mellékleteként jelent meg.
Mit is kéne még elmondanom? Tulajdonképpen „koncertügyileg” 2004-2005 óta vagyunk igazán aktívak, azóta kb. 200 koncertet adtunk országszerte. Ebbõl egy csomót ismertebb és általunk kedvelt bandák társaságában követtünk el (Pl. Aurora, Fürgerókalábak, Prosectura, Junkies, Macskanadrág, Zorall, Alvin, PiCsa stb.), de már önállóan is próbálkoztunk persze. Meg persze nyilván sok fesztiválon is szerepeltünk ennyi idõ alatt…
Mikorra tervezitek az új albumot? Hiszen ha jól számolom, az elõzõ éppen most lett két éves…
– Igen, jól számolod, bár ez csak a kiadására érvényes, mert már 2007 nyarának végén felvettük, csak aztán a bürokrácia útvesztõi közbeszóltak ugyebár… A helyzet az, hogy éppen most márciusban fogunk két új dalt rögzíteni (persze megint Töfinél), amit a 10 éves jubileumi bulinkon (Bp., Crazy Mama, április 10., belépõ 500 Ft) fogunk minden belépõ ember kezébe nyomni. De nyáron szeretnénk teljesen új lemezt is. Addig pedig jön majd még két klip a Tiprunkhoz… 🙂
A Tiprunk lemez „Vágó István szponzorációjában” jött létre. Ezúttal segítséget kérsz Fábry Sanyitól? 🙂
Nem, sõt, ezúttal Vágó István sem „segít” összehozni a lemezt. Amúgy elárulom, elküldtem Neki az anyagot és késõbb írt egy e-mailt, miszerint örül, hogy segíthetett a nyereménnyel összehozni a cuccot. Bár nem az õ mûfaja, hehe.
A végeredmény számomra kellemes csalódás volt, ezt a lemezkritikában ki is fejtem bõvebben. Az új lemez irányvonala is hasonló lesz?
– Igen, mindenképpen, kutyából nem lesz szalonna ugyebár. Bár Kínában talán még ez is megtörténhet, hehe. Az én ötleteim alapján azt tudom mondani, hogy bár szövegileg kicsit egyszerûbb dolgokat akarnék összehozni az új cuccra, valahogy nem akar összejönni, hehe. Lesznek egészen versszerû dolgok is, azt hiszem, de azért remélem összejön egy-két közérthetõbb darab is. Mert azért olyan is kell a népnek…
A Bolondok Napja és a Hogyha szólít klipek nagyon jópofák voltak. Maradtok ennél az irányvonalnál?
– A Bolondok napja az egy egyszeri ötlet volt, nem ismételjük meg. A Hogyha szólítos animációs dolognak szerintem lesz folytatása, mert kurva jó lett. Az énekesünk mûve ugyebár és mikor kb. 3 éve elkezdte, még valami totálisan más dalra készült volna, hehe. Ügyesen molyolgat az ilyen grafikai dolgokkal a srác (fõképp, hogy mindenre saját maga jött rá, semmilyen ilyesféle képzettsége, vagy ismeretsége nincs), úgyhogy remélem lesz még ilyen.
Ha jól tudom, idén ünnepli a zenekar a 10. szülinapját! Lesz jubileumi buli?
– Igen, már említettem is, remélem ilyen olcsó jegyár (500 Ft) meg ajándék CD mellett el is jön pár olyan ember a bulira, aki nem a családtagunk, hehe:)
Hogy kerültél a Rockinformhoz? Jelent ez a meló szerinted bármi elõnyt/hátrányt a bandának?
– Hát ez egy nagyon egyszerû történet. Egyszer megkérdeztem, nem írhatnék-e valamit egy koncertrõl, amire el szerettem volna menni. Mondták, hogy de. Elmentem, írtam, aztán írtam még egyrõl, meg még egyrõl, és mivel úgy látszik, nem voltam reménytelen eset, munkatársféle lettem. Egyébként szerintem a Rockinform egy kurva jó lap…:) Ja, és mivel éppen valamelyik következõ számban is lesz Tirpunk, nem hiszem, hogy bármiféle hátrány érne minket emiatt, hehe.
Mely zenekarokkal ápoltok jó kapcsolatot?
– Egyszerûen megvesztünk a Fürgerókalábak zenekarért, amíg léteztek. Velük abszolút baráti volt a viszony. Aztán ott a Káderek, akikkel nemrég játszottunk elõször együtt, de máris elhívtuk õket a 10 éves bulinkra zajongani. De szeretjük emberileg a Kötelezõ Közhelyeket és Grenmáékat is. Aztán persze jóban vagyunk Junkies-ékkal is pl., meg még sok mindenkivel.
Kiket tartasz a legnagyobb hatásaitoknak?
– Nekem egyértelmûen a következõk: Junkies, Skunk Anansie, Rancid, Avenged Sevenfold. Ez utóbbi pl. az itt-ott felbukkanó kis ikertémákban jelentkezik (és az új cuccon talán majd hatványozottabban is), a Rancid hatás pedig talán leginkább abban mutatkozik meg, ahogy a refrénekkel „bánunk”. Nálunk is van ugyebár sokszor egy mélyebb és egy magasabb szólam, bár azért ez nem olyan konkrét hatás, azt hiszem. A többi egyszerûen örök kedvenc. A Skunk Anansie szerintem egyszerûen a világ legjobb zenekara! Koncertjükön szinte beájultunk Bécsben a barátnõmmel. Lesz közös Skunk Anansie tetkónk is, hehe. De most komolyan.
Összességében amúgy azt hiszem hatott még ránk sok minden más is, Tankcsapda, Backyard Babies stb., stb., stb.
Melyek voltak a legjobb/legrosszabb/legemlékezetesebb bulijaitok?
– Mindbõl akadt már szép számmal. A legjobbat és legemlékezetesebbet, ha nem gond inkább egy kalap alá venném. Számomra a legemlékezetesebb top 5 így néz ki: 2006-os Szigetes buli, ahol sokan voltak, igaz, mi nem tudtuk hozni a formánkat (tagcsere elõtt álltunk), az a Rockmaraton (azt hiszem 2008-as), amikor megnyertük a napi tehetségkutatót, aztán a tavalyi zentai fesztiválos bulink, majd a PeCsás bulink, ahol Alvin elõtt játszottunk 2008-ban és valamelyik Wigwamos koncert, mikor együtt játszottunk a Junkies-zal. Ez utóbbiból több is akadt, de nem tudok dönteni közülük, mert imádom a Wigwamot, haha. A többiek nevében nem beszélhetek, de a lényeg, hogy sok ilyen volt. És a legrosszabb? Háát, az a helyzet, hogy sokszor játszottunk mostoha körülmények közt, vagy kevés embernek, de mivel egyrészt ez itt nem a panaszfórum, másrészt maga a zene az, ami hajt minket, mint a Guttalax, ez nem olyan lényeges dolog.
Mire vagy a legbüszkébb azok közül, amit a Tirpunkkal elértetek?
– Arra, hogy még mindig itt vagyunk, ráadásul mindössze egy tagcserével a hátunk mögött. Iszonyatosan sok olyan zenekar megszûnt már, akikkel nagyjából egy idõben kezdtük. Úgy érzem amúgy, sosem haladtunk annak megfelelõen, mint amit szerintem…. ööö…hogy is mondjam, TALÁN megérdemelnénk. De ez biztos a mi hibánk elsõsorban. Tudod, a rossz meneddddzselés, haha.
Mit várhatunk Tõletek 2010-ben?
– Remélem koncertet, koncertet és koncertet, legalább három klipet (az egyik készülõben van egyébként már, még a Tiprunk lemez egyik dalához forgattuk decemberben), egy kislemezt, egy fasza 10 éves bulit, no meg õsszel egy új Tirpunk „nagylemezt”.
Kimaradt valami?
– Nem hiszem, szerintem – akár egy jó szervkereskedõ – mindent kiveséztünk.
Üzensz valamit az Olvasóinknak?
– Háát, ha még nem hallottak rólunk, szerintem nézzenek utánunk. Remélem lesz, aki úgy találja, érdemes volt. És persze nézzenek sok Torrentét!
Köszönöm az interjút! 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás