Teljes érzelmi kavalkád System of a Downt akusztikusan játszani – Anett&Livi Acoustic feat. Radó Éden interjú

Felettébb izgalmas formációra bukkantam a közelmúltban. A három leányzó akusztikus átdolgozásokkal szórakoztatja a közönséget, tematikus leosztásban, meglehetősen nagy sikerrel. A mára már legendássá vált System of a Down csaknem teljes munkásságát akusztikus hangszereléssel prezentálja az Acoustic trió, hamarosan egy újabb koncert formájában.

Fotó: Bikali Sándor

Meséljetek kicsit a zenekar megalakulásáról. Hogyan indult a duó (majd a trió), mióta zenéltek együtt? Hogyan jött a SOAD-est ötlete?
Anett: Egy éve alakult meg az Anett&Livi Acoustic duó – Livi váltotta Esztit. Mivel Livivel már régóta zenéltünk együtt egyéb alakulatokban, lényegében nem volt kérdés, hogy na…ez elég jó lesz.:)  Szóval belecsaptunk, elkezdtük az MTV 80’s 90’s estet és most bővítettük a magyar alter témával. A követőink sokat érdeklődtek, hogy az új felállásban is tartunk-e SOAD estet. A System közönség mindig is nagyon hálás volt, így úgy gondoltuk, hogy a lehető legprofibbra szeretnénk megcsinálni ezt a produkciót. Ekkor jött az ötlet, hogy bővüljünk egy zongorista-énekessel, akivel brutál két énekes showt viszünk, és 2 gitár+zongorára hangszerelve ha lehet, még érzelmesebbé varázsoljuk a dalokat. Szóval ugrálunk örömünkben, hogy Radó Éden a Tiansen zenekarból csatlakozott hozzánk.
Nagyon kerek lett így a műsor, és terveink szerint maradunk System estnél a trió felállásnál, ennél több csaj már Spice Girls gyanús lenne. (nevet)
Livi: Anettal és Édennel is zenéltem már együtt más-más produkcióban, és mindketten évek óta nagyon jó barátaim, úgyhogy nagyon örültem neki, amikor Anett engem kért fel a duó és ezzel a SOAD-est folytatására Eszti kilépése után. A duóval tematikus estjeink vannak, ezekből a legjobban a ‘80s ‘90s MTV és a magyar alter estet élvezi a közönség, és lehet, hogy mi is. A SOAD-est pedig elképesztően izgalmas kihívás, én nagyon élvezem az áthangszerelést és rengeteg mindent tanulok belőle.
Éden: Emlékszem, épp kutyasétáltatásban voltam, amikor tavaly év végén Anett felhívott. Felcsillant a szemem, mert a System mindig is közel állt hozzám. Úgyhogy nem is gondolkodtam, rögtön mondtam, hogy benne lennék.

Való igaz, nem gyakran találkozunk rock vonalon csaj trióval. Milyen így hárman lányok együtt zenélni?
Éden: Felszabadító. Én nem érzek különbséget, nem másabb lányokkal zenélni mint fiúkkal. Livivel amúgyis régóta barátok vagyunk, Anettal is nagyon jó dolgozni. Mindenki komolyan veszi a munkát, jól működik a kémia és nagyon harmonizál a hármunk közötti játék.
Anett: Lényegében olyan, mintha 3 fiú zenélne együtt, legalábbis én úgy látom elég fiús személyiségek vagyunk. Mindegyikünk megedződött a pasis bandás közösségben, szóval bírjuk a strapát, maximum az 5 órás próba végén kicsit hisztisek vagyunk. De nagy az egyetértést, a dalokkal – és a kávérendeléssel – kapcsolatban lényegében mindig ugyanazt gondoljuk.
Livi: Szerintem nincs különbség aközött, hogy lányok vagy fiúk zenélnek együtt, vagy akár vegyes a felállás. Én zenészként gondolok azokra, akikkel együtt dolgozom és magamra is, és úgy veszem észre, hogy ha ezzel a hozzáállással találkozik valaki, akkor ő sem arra koncentrál hogy férfi vagy női zenésszel van dolga. Úgyhogy nagyon jó a lányokkal együtt dolgozni de nem érzem, hogy ez azért lenne mert lányok, hanem mert nagyon tehetséges és felkészült zenészek.

System of a Down akusztikusan. Már erre is felkapjuk a fejünket! Hogyan kell elképzelnünk a hangszerelést? Mennyire lesz más a dalok hangulata?
Éden: Amit Livi hoz gitárban, az a teste, váza a daloknak. A riffeket a jellegzetes dallamokat főként ő játssza, de néhol átvittük zongorára a kardinális dallamokat, sőt olyan is van, hogy egy ismertebb riffet együtt játszunk és így sokkal nagyobbat üt. Dinamikában sokkal hullámzóbb az akusztikus hangszerelés, mint az eredeti dalok. Hiszen némelyik rész nagyon hangos, stenkes, valahol pedig visszafogottabb, lágyabb hangszerelést kapnak a sorok. A zongora legtöbbször klasszikus zenei technikára épül, – ami elég izgalmas, tekintve, hogy amúgy metál zenét játszunk.
Anett: Bár nem hangszeres téma (hacsak a hangszál nem számít annak), de a két főének őrült erőssége a Systemnek. Olyan egybehangzásokat írnak, amibe szinte minden dalban beleborsózol. Egyszerűen imádom.
Livi: A dalok nagy részének a hangulata szerintem nem változik, a két gitár és zongora felállással szerintem az őrültebb dalokat is át lehet adni akusztikusan. Gitár mindegyik dalban van, a főtémákat általában én hozom, nagyon sokszor zongorával kiegészülve vagy cserélgetve a szerepeket. Anett pedig tökéletes ritmusgitáros, így az énekszólamokon kívül a hangszeres szólamok is meg tudnak szólalni. 

Mit szerettek legjobban a System-ben? Mennyire vagytok a zenekar rajongói? Van kedvenc dalotoka SOAD életműből?
Livi: Én nagyon sokáig nem ismertem túl sok System dalt a slágereken kívül, aztán az évek során elkezdtem jobban megismerni őket, ez a projekt meg egy teljesen új világot nyitott meg előttem és egyszerűen imádom. Nagyon érdekesek a dalszerkezetek, kevés van, ami hagyományosnak mondható. Ami számomra meglepő volt ahogy tanultam a dalokat, az az, hogy nagyon sokszor szögegyszerű dolgokból tevődik össze egy dal, de valahogy mégis egy borzasztó komplex és igényes dologgal találkozunk a végén. Kedvenc dalt nehéz választani, most éppen talán a Deer Dance.
Anett: Uhh hát nekem a SOAD hatalmas nosztalgia. Sétáltam vagy épp a buszon ültem tizenévesen és Systemet hallgatva úgy éreztem, enyém a világ. Annak idején a szövegekről lövésem sem volt, de még így is a lelkemig hatoltak a dalok. Ez meg hogy darabjaira szedjük a dalokat és újrahangszereljük… hihetetlen élmény. Teljes érzelmi kavalkád System of a Downt akusztikusan játszani.
Kedvenc dal? Jaj mindegyik! Lelkes rajongó létére mindig egyben hallgattam az albumokat. Épp ezért nagyon nehezen nevezek meg kedvenc dalt.
Éden: Nekem a Systemben kétszólamú éneklés a kedvencem. Ők voltak az egyik zenekar, akikből inspirálódtam énektémák terén és megtanultam szólamokban énekelni. Az örmény gyökereikből hozott hangzás (mint védjegyük), mindig is elvarázsolt és emiatt is megunhatatlan a zenéjük. Sőt, a System kifejezetten megszerettette velem a progresszív zenét is.
Amióta játszom a dalokat, egyre több számot ismerek meg mélyrehatóan. Alapvetően a Hypnotize, a Dreaming és Aerials a kedvencem, ami mindig libabőrt okoz. De nagyon megszerettem a sűrű szövegű dalokat is, iszonyatosan jó játszani. Nyelvtörőkkel nem nagyon találkozunk máshol, ez is utánozhatatlan a Systemben.Fotó: Horpáczi Dávid

Nemrég jelent meg a videóklipetek, melyben a Mr Jack című dalt dolgozzátok fel.  Már itt is nagyon átjön, hogy az akusztik hangszerelés milyen egyedi végeredményt takar. Kivel dolgoztatok a stúdióban, kinek köszönhető a képi megvalósítás?
Anett: Én alapból nagyon szeretek stúdiózni és forgatni, mindig úgy érzem, hogy rengeteget tanulok ezekből az alkalmakból. Ezt a munkát meg kifejezetten imádtam a csapat miatt, mert egy nagyon profi kedves, régi barátom, Gergely Csaba vette fel és mixelte a dalt. A klipet is nagyon a gyermekemnek tekintem, mert sokat foglalkoztam az utómunkával – megsúgom, én vágtam. Valószínű közben annyiszor hallottam a dalunkat, mint a Jóbarátok főcímdalát.
A képi világ meg Bikali Sanyit dicséri. Én személy szerint azért szeretem nagyon a munkásságát mert mesterien ért ahhoz, hogy belecsempésszen a háttérbe egy kis rejtett és pont kellemes elmebetegséget.
Éden: Magának a dalnak az összerakása nagyon gördülékenyen ment, nagyon jó volt először hallani, hogy hogyan hangzunk “kívülről” – megerősítette hogy érdekes, amit csinálunk. Énekügyileg ez is egy nehéz dal, kitartásokkal, nagy váltásokkal, de ezeket szeretem megfejteni, kimaxolni. A Sidelightban forgattunk, ez az egyik kedvenc stúdióm. A klipet is nagyon jó volt visszanézni, hogy milyen az összképünk, jó lett a styling. Zenekarnál ezzel is nagyon fontos foglalkozni.
Livi: Anettal már régebben játszottuk ezt a dalt, úgyhogy az izgalmas itt Éden szerepe volt, hogy a zongora milyen szerepet kap. Szerintem nagyjából egyenrangú a gitárral, tökéletesen kiegészítik egymást. Ezt a dalt csináltuk meg legelőször, úgyhogy ez egy teszt is volt, szerencsére jó lett a végeredmény.

Május 7-én Budapesten az Instantban hallhatunk, láthatunk Benneteket először ebben a felállásban. Kérek szépen egy kis teasert! Mire számíthat a közönség?
Éden: Mi számítunk rájuk! Hogy ordítsák a dalokat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy táncra perdítsünk mindenkit, mindenki sírjon, nevessen, libabőrözzön. Egy érzelmi csomagot fog kapni a közönség a System of a Down esten.
Livi: Egy elég izgalmas koncertélményre számíthatnak, nem szokványos ez a felállás és hangszerelés, de pont a szokatlansága miatt fog nagyot ütni!
Anett: 25 System dallal készülünk, igazi csemegékkel és persze az összes slágerrel. Én tuti egy ponton sírni is fogok. Vicces, hogy valószínű mi vagyunk az egyetlen metál témában tevékenykedő banda, akik szinte nem isznak a koncert előtt. De 2 óra kemény koncentrálás vár ránk, szóval fel kell kötni a szoknyánkat! Persze utána jöhet a lazulás!

Ha követnéd a csajokat a Facebookon:
https://www.facebook.com/anettlivi

A koncert Facebook eseménye:
https://www.facebook.com/events/2136920119799420/

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás