Sok gyerek, sok féle igény – interjú Holden Rose (Kovács Attila) íróval 2015. 05. 20.

Akik figyelemmel kísérik ténykedésünket, azoknak semmiképpen sem lesz idegen Holden Rose neve. Ő ugyanis Howard Mathieu, és az Ő különös eseteinek megálmodója. A sorozat eddig megjelent két kötetéről nálunk is olvashattál már, és minden bizonnyal a későbbi kötetekről is igyekszünk beszámolni. Holdent az internet segítségéve faggattuk Howardról, tervekről, és arról, ami csak jött. 🙂

– Elsőként azt kérdezném, hogy miért éppen Holden Rose? Hogy alkottad meg ezt a művésznevet?
– Két részből. Az egyik a vezetéknév, amit rövidre és megjegyezhetőre terveztem. A másik pedig a keresztnév, amit Salinger-től kölcsönöztem, vagyis a Zabhegyező (most már: Rozsban a fogó) című regényből. Ott Holden útkereső és szemtelen. Ezek jó előjelnek tűntek.

 – Miért éppen ifjúsági regények?

 – A kiadónak volt egy elképzelése hogy gyerekeknek szóló krimit szeretnének publikálni és ehhez kerestek írót. Volt ötletem, amit elfogadtak és innen már szabad kezet kaptam. Ezzel együtt, én amúgy is a fiatalokban gondolkodom. Készülő sci-fi regényem is ifjúsági jellegű lesz, csak egy kicsit idősebbeknek. 14 éven felüli korosztály számára lesz igazán érthető.

 – Tudatosan hanyagolod a sorozatból a fantasy elemeket és a misztikumot?

 – Igen. Ez is a kiadó kívánsága volt, amit én magam is nagyon jó ötletnek tartok. Kifejezetten jót tesz a történetnek, hogy nem lehet mindent megoldó ufók, vagy világ nagy mágusok segítségében bízni. Van három kis srác és az ő leleményességük. Semmi más.

 – Howard Matheu egy meglehetősen életre való kis srác. Mit érdemes tudnunk róla? Hogy született a karakter?

 – A gyerekek sokat filóznak olyan dolgokon, amiket mi már természetesnek veszünk, vagy csak fel sem tűnik. Én magam is ilyen voltam és a fiaim is most érnek ebbe a korba. Furcsákat kérdeznek és egészen hajmeresztő meglátásaik vannak néhány történéssel kapcsolatban. Ezt mind belegyűrtem Howard-ba, aztán egy kis vezetői készséget, meg sok szeretetet a barátai és a családja iránt. A lényeg, hogy egy olyan karaktert képzeltem el, aki mindig egy lépéssel tovább gondolkodik, mint a társai. Ettől lesz ő detektív.

 – Howard, Gil és Nita meglehetősen különböző egyéniségek, éppen ezért nagyszerű csapatot alkotnak. Egyszerre találtad ki a csapatot, vagy később érezted úgy, hogy Howardnak társakra van szüksége?

 – Mindenképp akartam társakat. Ebben a korban pont az a lényeg, hogy mindenhova futva közlekedik az ember és sosincs egyedül. Ráadásul lehetőség nyílik egészen elképesztő kalamajkákra és persze megoldásokra azáltal, hogy a három főszereplő másban jó, vagy épp másban különleges. Nita egy nagyon szeles, de végtelenül lojális társ, Gil pedig a hideg fej, a túlfantáziálás idejére. Vagyis ő a szófukar okos srác. Másként élik meg és különböző szemszögből képesek látni ugyanazokat az eseményeket, amitől igazi csapatként funkcionálnak.

 – Jól érzem, hogy a Nyúl akta sztorija kicsit komplexebb, nagyívűbb a Harmadikénál? 

 – Ezt így nem látom, de örülök, hogy így érzel. Annak pedig főleg, hogy különbséget látsz a kettő között, mert az kifejezetten cél volt. Nagyon szeretném, ha minden rész más felépítésű lenne, hogy ne legyen kiszámítható a sorozat, hiszen még remélhetőleg számos folytatásban kell sikerre vinni a CWTT nyomozóit. Leginkább azt szeretném elkerülni, hogy a részek egy kaptafára készüljenek.

 – Mikorra várható a folytatás? (Kérdezi a türelmetlen rajongó alig két héttel az új kötet  megjelenése után.)

 – A Főnix Könyvműhelyhttps://www.facebook.com/fonixkonyvmuhely / https://fonixkonyv.hu/ ) őszre tervezi a harmadik rész, Az ellopott karácsony című történet megjelenését, a következőt (A fáraó jogara) pedig tavaszra. Ez egy sorozat, ami akkor ütős igazán, ha van választék. A részek nem épülnek egymásra, így bármelyikkel el lehet kezdeni az olvasást. Talán az első részt (A harmadik) érdemes előrevenni, hiszen abban alakul meg a titkos társaság, de összességében ez sem lényeges.

 – Hány részesre tervezed Howardék kalandjait?

 – Nincs még ez így lefektetve. Az első öt résznek meg van a sztorija, és lassan írogatom őket, most leginkább Az ellopott karácsonyt. Emellett tervezek novellákat is, amik egy-egy könyv között jelennének meg, aztán később talán egy novelláskötetre is elegendőek lesznek. Azt szeretnénk, ha minél többen megismernék a sztorit és beszereznék a folytatásokat. Nyilván a kiadónak van egy mennyiségbeli elvárása az eladásokat tekintve egy bizonyos időn belül, aminek jó lenne megfelelni. Ha ez sikerül, akkor még sok rész megjelenhet.

 – Ha valaki esetleg nem tudná, milyen olvasnivalót vegyen a gyermekeinek, mi az, ami szerinted a Te könyveid mellett szól?

 – Sok gyerek, sok féle igény. Ezek a regények olyan gyerekeknek szólnak, akik már önállóan szeretnének olvasni. (Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne felolvasni egy öt évesnek, vagy ne élvezhetné egy 12 éves vagy akár egy felnőtt.) Ez a könyv az olvasásra szoktatásról, az olvasás élményének átéléséről szól. Izgalmasnak, pörgősnek és érthetőnek kell lennie. Ez a könyv olyan, amit szívesen olvasnék, ha hét éves lennék. 😀

 – Van egy másik nagyon jó regényed is, ami egyenlőre a fiókban hever. Megjelenhet a közeljövőben a Sárkány kétszer?

 – Nem hiszem és egyelőre nem is cél. Mint említettem dolgozom egy sci-fi regényen, ami jelenleg a Kölcsönhatás címet viseli. Ez most a nagy szívszerelem. A történetben 16 éves lányok és fiúk szereznek különleges képességeket és keverednek hajmeresztő kalandokba. Minden, amit eddig magukról tudtak semmivé válik, ellenük fordul az egész világ, pont, amikor célokra és győzelmekre lenne szükségük. És mire felismerik a lehetőségeiket, már egymás ellen fordulnak. Központban egy ikerpárral, szemben a titkosszolgálattal és a terroristákkal. Szóval, ilyenek vannak most a fejemben…

 – A Könyvhéten megjelenik egy steampunk antológia, szintén a Főnix Könyvműhely gondozásában, és ebben is lesz egy Holden Rose novella. Ebben a világban is otthonosan mozogsz?

 – Az, hogy otthonosan, barokkos túlzás. Ebben a műfajban az első novellámról beszélünk, ami a Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek címmel megjelenő antológiában kapott helyet csupa rutinos író között. Szóval az egész elég nagy megtiszteltetés. A címe: Chloé. Ennek aztán semmi köze nem lesz a Howard-os hangvételhez. Egy nagyon sötét steampunk történetről várható, ahol csupa szörnyűségen esik át egy gyermekszereplő, egy kislány, Chloé. Az egész világ súlyát cipeli a koszos kis hátán és közben igyekszik megvalósítani az álmait.

Ezen kívül egy másik kiadónál jelenik meg egy új sci-fi novellám A tudatalatti asszisztens címmel, valamint az Új galaxis legújabb számában várható a közeljövőben A Helyes kérdés című írásom.

 – Részemről megkerülhetetlen kérdés: mi újság a zenéléssel? Mikor jön a második Alapítvány lemez? Mi a helyzet a Perfect Symmetry haza táján?

 – A második Alapítvány lemez megjelenését egészen pontosan tudom: soha. Ezzel együtt tele van a fiókom hasonló dalokkal, csak kellene egy-két zenésztárs, meg egy kis stúdióidő és már készülhetne is egy szívemnek kedves lemez. A PS viszont gőzerővel dolgozik a negyedik albumán, ami, ha ígéretünk ellenére az idén nem is, de a közeljövőben megjelenik. Sok jó ötlet gyűlt össze és mindannyian ugyanúgy akarjuk, hogy jó legyen. Ennél több nem is kell.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás