P. Mobil: Csoda történt! (2017 – GrundRecords)

A lemezcím simán lehetne ténymegállapítás, ha a P. Mobilról van szó, ugyanis az 1994-es újraindulást követően nem kényeztették el a rajongókat túl sok sorlemezzel és sajnos a tagság sem mindig volt éppen szilárdnak mondható. Nos, úgy tűnik, mindkét területen változás történt, ugyanis a felállás jó ideje szilárd, és már a második nagylemez jelenik meg tőlük. Igen, tudom, hogy lesz, aki szerint a Csoda történt! hét dala nem nagylemez, hanem inkább egy EP, azonban szerintem, hosszát tekintve mindenképpen nagylemeznyi az anyag.


Amikor a lemezmegjelenés előtt bő egy hónappal ültünk Lóránttal egy tányér gulyás mellett, koncert előtt, akkor kérdeztem Tőle, mégis milyen lesz a Csoda történt? Annyit felelt: Hát Ricsikém, P. Mobilos! Ezen jót nevettünk, hiszen nekem pont elég volt ennyi. Előre megmondta, hogy sokan húzni fogják a szájukat, amiért csak hét dal, de azt is megmondta, hogy ezek közül a legtöbben azt is nehezményezték, hogy a Farkasok Völgyén meg 12+5 tétel volt. Igaza volt ismét, mint oly sokszor az elmúlt évtizedekben. A kevesebb néha több alapigazság csak nagyon ritkán dől meg szerintem, mondjuk a Farkasok Völgyén pont így volt, vagy az új Metallica-n, de a friss Stone Sour-nál pl. erősen lehetett volna faragni a dalmennyiségből, senki sem haragudott volna meg érte szerintem. Itt most hét dal került fel, amelyek közül egyiket sem szívesen ugranám át hallgatás közben, bármennyi is hihetetlen ez.
Elgondolkodtam rajta, hogy a szokásos jóra hallgatási faktor ezúttal mennyire játszott közre, de azt kell mondjam, semennyire. Az tény, hogy vannak darabok, amik jellegzetesen P. Mobil-os szövegvilággal operálnak, így ha valaki nem rajongó, lehet nem tudja (azonnal) értékelni ezeket a tételeket. Viszont, felteszek egy kérdést: ha valaki nem rajongó, kíváncsi az új dalokra? Az elmúlt 20 évben nagyon sok Mobil koncerten voltam, szerintem Őket láttam a legtöbbször élőben a hazai kedvencek közül, és vastagon most érzem a legerősebbnek a bandát és a leglelkesebbnek a közönséget. Az újabb keletű darabokat is mindig lelkes taps és éneklés fogadja a koncerteken, ami megadja a választ a kérdésre. Szerintem aki nem csak távolról szimpatizál a csapattal, igenis várja az újabb és újabb dalokat. (A többiek pedig úgyis csak a régi klasszikusokra kíváncsiak, minden zenekarnál.) Az Örökmozgó szerencsére nem akar saját maga nosztalgia-zenekara lenni, nem próbálják a fiatalabb tagok legendás elődeiket majmolni. Szomorú is lenne, főleg kvalitásaikat tekintve, ugyanis mindenki bizonyította már, nem véletlenül választották őket ebbe a zenekarba.

Nos, csak hogy egy huszárvágással rátérjünk a lényegre, vagyis a hét új dalra: Nagyon vártam ezt a lemezt, hiszen ennyi tehetséges, jó dalszerző talán még sosem volt a Mobilban, mint manapság. Ezúttal Szergya, vagyis Szebelédi Zsolti jegyez öt dalt, Sárvári Vili egyet és Tarnai Dani is egyet. Szergya öt dala meglepett, már csak annak fényében is, hogy még idén megjelenik az új VálaszÚt lemez is, ami szintén nagyon erősnek ígérkezik. Újítás, hogy ezúttal az egyik dal szövegét nem Lóri jegyzi, hanem Dobszay Károly: Ne féljetek, nem megyünk haza! című versét zenésítették meg. Nem lóg ki a sorból, cseppet sem. Ami még nagyon örvendetes: Már a Farkasok Völgye is bitang erős volt, bár bevallom, én nagyon szeretem a Mobileumot is, de most talán még egy kicsit erősebb lett az összkép. Ismét sikerült előre lépni hangzás tekintetében is: Minden hangszer abszolút úgy szól, olyan arányokkal, ahogy azt a stílus elvárná. (Kövezzetek meg, de szerintem jobban szól, mint az új Deep Purple.) Vili gitársoundja talán még sosem szólt így, Dani basszusgitárja is nagyon szépen brummog, haha. A Bonobó szabályosan berobban, ironikus, humoros szövege, pofonegyszerű, énekelhető refrénje azonnal eszünkbe juttatja a klasszikus Mobil-darabokat, mint például a Buta fiúk, kövér lányok, itt azonnal elégedett mosoly is szaladt az arcomra. Legnagyobb meglepetésemre azonban a lemez többi részén inkább a blues, néhol kicsit southern rockosabb behatások dominálnak, és a témák is sokkal keményebbek, a szövegek komolyabbak, így a Bonobó csak amolyan előétel, egyfajta beetetés. Azonban nehogy azt higgyétek, hogy ezt negatívan értem. Innen jön igazából a lemez java. A könnyfakasztóan gyönyörű címadó és a szívfacsaró Mivel szeretnél? simán odatehetőek az el nem kopó slágerek, vagyis a Menj tovább és a Csillag leszel mellé, olyannyira nem maradnak el az életmű legjobb darabjaitól sem. A Hógolyó és a Láncos körhinta a lemez két nehezebben beérő tétele, főleg azért is, mert ezeknél a szöveg is többféleképpen értelmezhető, viszont kellően erős ahhoz, hogy az ember először agyaljon rajta, ahelyett, hogy csak élvezze a dalt. Kicsit ez a formula jött be a Helló, hogy vagy? esetében is, de ott annyira slágeresre van véve a figura (legalábbis én imádom az ilyen muzsikákat), hogy elsőre totál elvitt magával a dal és ez a későbbiekben csak erősödött. A lemezt záró Ne féljetek.. az a bizonyos kivétel, aminek nem Lóri, hanem Dobszay Károly írta a szövegét és a Baranyi-évek harmadik CD-jén már találkozhattunk vele. (És persze a koncerteken, ahol az új dalok többsége szerepelt párszor.) Mind zeneileg, mind mondanivaló tekintetében elképesztően erős tételnek érzem, ami élőben is remekül működik, plusz méltó lezárása a lemeznek.
Mivel zeneileg és hangzásilag ezúttal nem tudok a produkcióba belekötni, igaz nem is állt szándékomban, így az egyetlen apró észrevétel a borítót éri majd: örvendetes, hogy mind az archív anyagok, mind pedig az új lemez esetén is vastag, 24 lapos bookletet kapunk a digipack köntös mellé, viszont én hiányoltam ezúttal a szövegeket. Dobszay verse kivételével a többi nem került bele sajnos. Ezért majdnem levontam fél pontot a végén.

Lóránt betegsége kicsit bizonytalanná tette pár éve az Örökmozgó jövőjét, ám Lóri szerencsére legyőzte a kórt és újult erővel vetette magát a dolgok közepébe. Elképesztő mennyiségű archív kiadvány, koncert DVD, könyv jelent meg az elmúlt években, mely tendencia egyáltalán nem látszik csökkenni, és Ő maga is megerősítette nekem nemrégiben: messze még a vége. Ezek mellé azokról sem feledkeztek el, akik új dalokat is szerettek volna, elvégre ez egy alkotó zenekar, tele energiával. Olyannyira, hogy jövőre jön a Csoda történt! 2. része, ráadásul vinyl verzióban is! Bízom benne, hogy tartani tudják ezt a tempót és minden a tervek szerint alakul majd. Ott leszel Te is, ott leszek én is és a zenekar játszik majd…
Csúcspont(ok): Csoda történt!, Mivel szeretnél?, Bonobó
Mélypont(ok): Nincsenek. De tényleg.


10/10 Nem is lehetne kevesebb! Köszönet a CD-ért a GrundRecords-nak!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás