Papa Roach: Crooked Teeth (2017)

Bő 17 évvel ezelőtt, mikor hozzánk is elért a nagy nu-metal láz és meghallottam a Last Resort című Papa Roach dalt, azt hittem, leesek a cipőmről. Nem csak friss és újszerű volt, hanem azt éreztem, hogy hozzám és nekem szól, ráadásul rólam. Aztán amikor 2004-ben megjelent a Getting Away With Murder és meghallgattam, azonnal tudtam, hogy menthetetlenül PR rajongó lettem. 17 évvel ezelőtt… Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán és sok minden történt. Most például megjelent egy új lemezük!

A PR számomra valamiért más volt, mint a többi hasonló zenekar. Voltak, akiket nagyon szerettem, mint például a Limp Bizkit és a Drowning Pool, de valahogy egyedül ebben a csapatban találtam meg magam annyira, hogy rajongásom töretlen maradjon bő másfél évtizeden keresztül. (Igazából a tagok, de főleg Jacoby emberközeli viselkedése és nyilatkozatai voltak, amik nálam a többiek fölé helyezték Őket, a zenén kívül persze.) A GAWM utáni lemezek, de főleg a Paramour Sessions és a Metamorphosis ugyanúgy hozta a katarzist, ami a The Connection-nél számomra egy picit ugyan megtörni látszott, de két éve a F.E.A.R. olyannyira visszaadta azt a feelinget, amiért megszerettem őket, hogy azóta rágtam a körmöm, amióta bejelentették ezt az új dalcsokrot.
Mivel a zenekar minden albuma más karakterrel bírt, nagyon kíváncsi voltam, ezúttal milyen lemezt kapunk? Nyers, dühös lemezt, mint a koraiak? Netán aréna-rock slágergyűjeményt, mint a Getting Away volt? Esetleg enyhén electro-rock beütésűt, mint legutóbb? Nos, a válasz: egyiket sem és mégis mindegyiket. A vissza a gyökerekhez promoszöveg részben igaz, hiszen sok olyan hangulat van, mint az első két lemezen, ugyanakkor a hangszerelés megmaradt modernnek és a F.E.A.R. húzódalainak hatását is felfedezni vélem itt-ott.

Az alap kiadás 10 dala szerintem csont nélküli telitalálat, amihez társul a Deluxe 3 bónusza, ami szintén hiba nélküli. Ez a kiadás tartalmaz egy komplett koncertanyagot is, amire pláne nem lehet panasz, hiszen a PR mindig is vérbeli koncertbanda volt. Élből 3 akkora slágerrel indít a lemez, hogy nem győztem kapkodni a fejem. A Break The Fall, a Crooked Teeth és a My Medication akkora bekezdés, hogy bizony ha csak ennyiből állna a lemez, akkor sem lehetne egy szavunk sem. Ám innen sem jön laposodás, hanem bizony a maradék is közel ennyire erős, sőt, van, ami még erősebb is. A Skylar Grey vendégeskedésével előadott csodálatos ballada a Periscope, illetve az azt követő űbersláger Help csont nélkül a lemez legjobb dalai, azonnal követelem mindkettőt a koncertprogramba! Szerintem az mindent elmond róluk, hogy akár a Getting Away lemezen is simán ott lehetnének. A Machine Gun Kelly-vel megspékelt Sunrise Trailer Park is elég klipesélyes szerintem, van benne egy extra lüktetés, amitől azonnal megszereti az ember. A sodró lendületű Traumatic és a lemezt záró, lassan építkező None Of The Above pedig azonnal újraindításra késztet, egyszerűen katartikus lezárás.
A borítókép nagyon ötletes, remekül illeszkedik a dalok hangulatához. A hangzás, mint azt már említettem, egyszerre hajaz a korai és az újabb dolgaikra is, de mindig megtalálja a megfelelő arányokat. Valahogy így kellene mindig! Talán most sikerült a legjobb dobsound-ot elkapniuk.

Lehetne szaporítani a szót, de teljesen felesleges. (Nyugi, nem kezdem el puffogtatni idén negyedszerre is az Év egyik legjobb lemeze jelzőt…) A F.E.A.R. után valami zseniálisat vártam, és ha a bónusz koncertlemezt is számolom, akkor bizony vastagon meg is kaptam. Talán a Getting Away óta legjobb PR lemez lett a Crooked Teeth, bérelt hellyel az év végi listám élmezőnyében. Ha csalódtál az új Linkin Parkban (mondjuk én nem…), akkor ezúttal nem kell félned, ebben biztosan nem fogsz. Ha igen, akkor szerintem sosem szeretted Jacobyékat igazán.
Csúcspont(ok): Periscope, Help, Break The Fall, My Medication
Mélypont(ok): Zéró, semmi, nulla.

10/10. Számomra zseniális. Örülök, hogy siekrült egy ilyen lemezt összehozni. Már csak egy újabb hazai koncert kellene! 🙂

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás