A karácsony a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Megváltó születése számos pop (és rock, rap, folk stb.) dalt ihletett. Ezek között vannak magasztosak, és polgárpukkasztóak is, de az tény, hogy a zenei magazinoktól a rádiós műsorszerkesztőkig mindenki évről évre vért izzad azon, hogy a top valahány karácsonyi dalt összeállítsa a követőinek. De mi a helyzet az örök másodikkal, a Húsvéttal. Szintén jelentős, több napos ünnep, kötődnek hozzá szimbólumok -mint például a nyúl, vagy a tojás – ételek, és akár országonként, vagy kontinensenként eltérő hagyományok is. Éltem a feltételezéssel, hogy – bár popkult szinten kevésbé követett ünnep – biztosan van jópár olyan külföldi és hazai előadó, akik a húsvétolást dalban mondják el. Egy kis kutatómunka az interneten, és voálá: itt a TOP 10 húsvéti szerzemény. 

 

  1. Bing Crosby: Easter Parade

A karácsonyi dalok, válogatások, special editionok hagyományához hasonlóan az amerikai zeneipar hamar felfedezte a Húsvét által indukált piaci rést is. Az 50-es és 60-as években Bing Crosby, Nat King Cole, Rosemary Clooney nevéhez egyaránt köthetőek ilyen kiadványok. A korszakból gyakorlatilag bármelyiket kiválaszthatnánk, az USA-ban ezek a mai napig felcsendülnek a feltámadás ünnepén. De, ha már Bing Cosbyval kezdtük a felsorolást, akkor legyen az ő húsvéti szerzeménye az archetípusa ennek a kategóriának:

 

2. Dolly Parton: He’s Alive

A country/southern koronázatlan királynője, aki még 80 felett is egy bikaerős lemezt tudott megjelentetni, már évtizedek óta popkultúrális ikon a tengeren túlon. 1989-es He’s Alive című dala egyértelműen a Megváltó feltámadásáról szól, stílusát tekintve egyfajta elbeszélő folk/country, a középnyugati zeneihagyományok felelevenítéseként.

3. Carrie Underwood: Because He Lives

A Dolly Parton által megkezdett zenei hagyomány méltó utódja Underwood kisasszony, aki már jó pár éve örvendezteti meg a country pop és a szőke hajkoronák rajongóit. A dalt egyébként Bill és Gloria Gaither többszörös Grammy díjas gospel énekes és dalszerző páros jegyzi, és 2001 óta sikeres, számos feldolgozást megélt mű volt, főleg a country műfajon belül. Az igazi elismerést azonban Carrie Underwood interpretációja után kapta meg.

4. The Darkness: Easter is Cancelled

A rock műfaj alapvetően a sátán szülötte sokak szerint,a  műfaj képviselői pedig sokszor nem voltak restek a kereszténység ünnepeiből viccet csinálni, vagy akár komolyabb módon beleállni az egyházzal való szembefordulásba. A The Darkness 2001-ben eleve egy pimasz rock produkcióval jelent meg a zenei palettán, olyanok voltak, mintha Freddie Mercuryt beraktuk volna az AC/DC-be énekelni. A banda tagjai -és elsősorban az énekes, Justin Hawkins- életvitele sok esetben ment szembe a tízparancsolattal, és magával a zenekar működésével. A drogrehabilitációkkal tarkított, sokszor újraindított karrier 2019-ben épp húsvét környékén, egy Easter is Cancelled című anti-húsvét dallal kapott új lendületet. (ezzel pedig meg is érkeztünk a toplistánk pikírtebb szakaszába).

5. Jefferson Airplane: Easter? 

A virággyermekek a hippi korszakban szembe mentek minden normával, amit apáik és anyáik képviseltek, vagy vallottak. A Jefferson Airplane, mint a mozgalom egyik emblematikus bandája, nagyon sokszor tett a színpadon -és azon kívül – egyházellenes, és anarchisztikus társadalmi kijelentéseket. E mellett dalaik tele voltak szexualitással, és drogfogyasztással kapcsolatos élményekkel. Mindezek mellett, vagy ennek ellenére mégis érdekes, hogy az Easter? című daluk az, ami a legdirektebb keresztény ellenes dal, ahol a pápai intézmény, a hívők, és maga a Húsvét ünnepe is megkapta a „magáét”, nem annyira finom formában…

6. Soundgarden: Jesus Christ Pose

Bár nem egy kifejezetten húsvéti dal, de a a keresztre feszített Jézus figurája, szimbóluma és áttétes értelme adja a dalszöveg gerincét, így előfordult már ezen a listán kívül is az, hogy egyes, hasonló tematikájú toplistákon felbukkant Chris Cornellék sötét hangulatú klasszikusa. És, akkor még nem is említettük a klipp képi világát:

7. Billy Zone: Nyuszipanasz

Sajnos, nem kellett ahhoz sokat turkálni az internet mélyén, hogy a hazai utcarap és kabarépop vadházasságának legszörnyűbb dalát megtaláljuk…ráadásul pont húsvéti témakörben. Kommentár nélkül:

8. Galaxisok: Húsvéti reggeli a Sátánnal 

Bár a dal inkább egy önmarcangoló és depresszív tétel, de a húsvéti utalás csak a dal címében található meg, a szövegben már kevésbé. Mindenesetre, a magyar alter rock is kitermelte a maga kis nem szívesen feltámadós dalát…

9. Frank Zappa: Watermelon in Easter Hay

A polgárpukkasztás nagymestere, Frank Zappa sem hagyta ki a ziccert a Húsvét kapcsán. 1979-ben jelent meg a 9 perc hosszúságú, elborult pszichedelikus dala, amelynek szövege – vagyis inkább monológa – egy Joker filmbe is beillene. Kizártnak tartom, hogy ez a mű, ebben a formában bármilyen rádióban elhangozzon, de ha már ránk szakadt a XXI. században az internet szabadsága, akkor éljünk vele….

10. Legendary Shack Shakers: Easter Flash

Hazánkban a húsvéti utcaképhez tartoznak a lila és/vagy zöld ünneplőbe, vagy épp susogós-makkos cipős combóban flangáló, nájlonszatyorban piros tojásokat falhoz verő, erősen illuminált idős férfiak, akik locsolóverseiket altesti tartalommal töltik meg, a rokonságuk és szomszédságuk hölgy tagjainak „nagy örömére”. Vélhetően Kentucky környékén is őshonos a jelenség, ahol házi whiskytől nekibátorodott redneck arcok művelhetnek valami hasonlót. Talán ez adhatott ihletet a Legendary Shack Shakers nevű rockabilly/hillbilly stílusú zenekarának az Easter Flash című nóta megírásához.

Vidám dallamokban, vállalható vendégségekben, kalóriakímélő menükben gazdag Húsvétot minden kedves Rich&Green olvasónak!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás