Neil Strauss – Mötley Crüe: The Dirt

(Cartaphilus, 2009)

Óriási Mötley Crüe rajongóként borzalmasan vártam a könyv magyar kiadását, amirõl a rengeteg csúszás miatt azt hittem sosem fog megjelenni. Ám végül mégis megérkezett!
Nem is akárhogy, hiszen kedvenc magyar fordítóm, Szántai Zsolt követte el a mû „magyarítását”. Remekül. Korábban sikerült rábukkannom itt-ott a neten részletekre a könyvbõl, de egészben sehol sem volt fenn. Viszont az elõzetesen talált darabokat a könyvbeli fordítással összehasonlítva újfent megállapíthatom, Szántai úr nyert!

A felvezetõ szövegek elég hatásvadásznak tûntek, hiszen az ilyen reklámszlogenek, mint „legõszintébb rock and roll könyv”, vagy a „félelmetes igazságok a vad rockerektõl”, és hasonlók, nem sok jóra számítottam.
Félelemre ezúttal nincs semmi ok. Ahogy Szántai már említette egy írásában sok olyan részlet van a könyvben, ami tényleg átfogóbb képet ad a zenekar tagjairól, illetve magáról a bandáról is.
Volt, ahol szakadtam a röhögéstõl (ozzys-hangyás story), volt, amin meglepõdtem (Nikki névváltoztatása, Vince visszakerülésének oka), és volt, ahol bevallom férfiasan, bizony sírtam (Vince kislányának halála). Nem hittem, hogy a sok interjú, és bulvárcikk után lesz, ami még igazán újdonságnak hat majd, mégis voltak ilyen részek. Remélem lesz folytatás, hiszen 2000-ben van vége a könyvnek, amikor is Tommy Lee például nem is tagja a Crüe-nek, és hasonlók.
Érdekességképpen említeném meg, hogy ennek a könyvnek is van egy soundtrack albuma, még ha nem is olyan direkt módon, mint a Heroin Diaries-nek. Ugyanis a Mötley 2008-as albuma a Saints Of Los Angeles számai is követik a könyv történetét, még ha nem is szándékosan, bár ki tudja? 🙂
Ráadásul készül a könyv moziváltozata is, ami remeknek ígérkezõ szereposztással bír eddig: Vince-et Johnny Depp játssza majd, Ozzy-t Christopher Walken, David Lee Roth-t Val Kilmer, és ez csak néhány, ami eszembe jut, és már nyilvánosságra került. Sajnos a premier legkorábban 2011-ben esedékes, szóval sokat kell még addig várnunk, bár szerintem meg fogja érni!
Arról nem is beszélve, hogy ez a könyv nem csak banda rajongóinak lehet érdekes. Személy szerint mindenkinek ajánlom, akit érdeket a rock and roll világa, háttere, vagy hogy milyen egy megabandában játszani! 

10/10 Letehetetlen!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás