Mementó (Memento – 2000)

Rendezte: Christopher Nolan
Fõszereplõ(k): Guy Pearce, Joe Pantoliano, Carrie-Ann Moss
Történet: Leonard feleségét megerõszakolták és megölték. Õ meg a gyilkost akarja megölni. Ezzel nem is lenne gond, hiszen ki ne akarná megölni szerelme gyilkosát? A legnagyobb baj csak az, hogy Leonard nak egy furcsa betegsége van. Felesége halálánál elszenvedett koponyasérülése következtében nem emlékszik semmire, ami a baleset után történt. Nincs rövidtávú memóriája… Ennél többet nem árulok el! 😉

Jelen cikk tárgya Nolan bácsi elsõ nagyobb lélegzetvételû munkája. Bár, ha nem tudnám, hogy az, akkor azt is hihetném, hogy egy rutinos, öreg róka mûve. Miért is? Mert egyszerûen nem tudtam belekötni a rendezésbe. Pedig próbáltam, mint mindig.

A történetmesélés visszafelé zajlik, ami már önmagában sem megszokott dolog. A film zárójelenetével kezdeni, és a nyitóval zárni? Elég egyedi, hiába láttam már hasonlót. Azért is például, mert ilyen jól egyik sem sült el. A sztori maga is elég erõs, a kivitelezéssel együtt. A forgatókönyvben eddig még nem sikerült logikai bakikat találnom, ami természetesen nem jelenti, hogy nincsenek.

A színészek remek formát hoznak. Guy Pearce nem elõször bizonyítja, hogy pazar színész. (Elég csak a Szigorúan Bizalmasra gondolni!) Alakítása itt is teljesen hiteles, feszes, és pontos. A Mátrix címû kultmozival ismertté vált Carrie-Ann Moss, illetve a szintén onnan ismerõsnek tûnhetõ Joe Pantoliano is hiteles alakítást nyújt. A mellékszereplõk is ott vannak. Ezen a téren is klappol tehát minden.

A magyar dvd-kiadás is rendben van. Van extra (magyar felirattal), van jól sikerült szinkron. Mi kell még? Nekem semmi. 🙂

A dvd-ért köszönettel tartozom az esztergomi Babits és Toldi könyvesboltoknak!

Nolan további munkásságát a napokban kivesézzük Dáviddal! 🙂

10/10 (Ha jól emlékszem…)

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás