Nemrégiben a dorogi +21-ben koncertezett a Kowalsky meg a Vega, a helynek, és természetesen Kowának köszönhetően sikerült kérdeznem néhány dolgot, ami a múltkori interjúból kimaradt.

Első kérdésem az lenne, hogy szerinted hogyan sikerült a Black-Out első bulija, amit azóta adtatok, hogy újra Te állsz a banda élén?
– Az első, Wigwamban adott koncerthez, úgy érzem, nekem nem kell sokat hozzáfűznöm. A körülmények mindent megmagyaráznak. 1200 ember előtt, remek hangulatban telt a koncert. Valószínűnek tartom, lesz még sokkal egységesebb, és sokkal összeszedettebb Black-Out koncert az idők során, de azt, hogy az első is remekül sikerült, azt hiszem, hogy nem kell külön ecsetelnem.
Az előző interjúban is kérdeztem, hogy terveztek-e új Black-Out lemezt? Akkor még ez elég bizonytalan volt, ez letisztázódott azóta?
– Lemezt konkrétan biztos, hogy nem. Nem lustaságból, vagy mert nem szeretnénk közösen dolgozni, hanem mert megváltoztak a lemezeladási viszonyok, és ezzel az egész könnyűzenei ipar struktúrája. Ha évente kiadunk 3-4 új számot, mondjuk a honlapunkon keresztül ingyenesen letölthetővé téve, az ugyanazt reprezentálja, mintha egy új nagylemeznek nekiállnánk, és kiadón keresztül juttatnánk el a közönséghez. Sokkal eredményesebbnek tartom ezt, és valószínűbbnek is a Black-Out esetében, hogy mondjuk a jövő év folyamán kb. négy új számot felrakunk a honlapra, és ingyen bárki hozzáférhet ehhez a négy számhoz. És ha az évek folyamán együtt marad a zenekar, akkor ez évente ugyanígy lehetséges. Évente 4-5 új szám, ingyen, letölthető formában. Ezt tartom járható útnak. Új nagylemezt a megszokott formában nem hiszem, hogy fogunk erőltetni.
Ennyire szarban van a lemezeladás számotokra is?
– Nem számunkra, nem a zenekarok számára, itt alapvetően arról van szó, hogy a kiadók nagyon komoly bajban vannak. Ez által nyilván a zenekarokra is nehezedik egy súly, hiszen eddig a lemezkiadók szponzorálták, megfinanszírozták a stúdióköltséget, a klipköltséget, a költségeket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egy zenekar életben legyen, és eljusson a közönségéhez. De azt is látni kell, hogy ez folyamatos változásban van, sőt meg is változott. Már a kiadók sem csak kiadásban gondolkodnak, hanem managementben is. Csak így tudnak életben maradni. A Black-Out esetében erre nincs szükség, mi szervezetten 4-5 koncertet szeretnénk adni évente, ehhez pedig nincs szükség arra, hogy valaki szervezőként pluszban betársuljon a zenekarhoz. Kvázi arra sincsen szükség, hogy a lemezkészítés költségeit nekünk állják. Mi ezt meg tudjuk finanszírozni magunknak. Egyszerűen nincs értelme annak, hogy bárhova leszerződjünk. Nyilván azoknál a zenekaroknál, akik évi 80-100 koncertet adnak, azoknál más a felállás. A Black-Out ettől teljesen független tud maradni, és ez jó szerintem! (mosolyog)
Még egy kérdés: A Paragerilla zenekar két számát már meg lehet hallgatni a www.kowa.hu oldalon. Ez két remek dal. Mikorra várható a lemez?
– Hat szám került fel egy bő EP-re, és mivel most jelenik meg a Kowalsky meg a Vega legújabb nagylemeze, ezért erre nyilván nem fogjuk rányitni. Valamikor a nyáron, nyár végén ez megjelenik, hogy magánkiadásban, vagy kiadó által, ez még kérdéses. Ez a banda szívügy, elsősorban hobbi. Inkább a koncertekre koncentrálunk. Ezt a hat számot meg fogjuk jelentetni. Ha nincs rá előnyös szerződés, már pedig valószínű, hogy nem lesz, hiszen ez egy EP…
Sajnos…
– Igazából egy EP-re a stúdióköltséget nincs értelme kifizetni egy kiadónak, hiszen itt csak hat számról beszélünk. Ellenben, ha nem fizetik ki, csak a terjesztésért miért szerződnénk le akárhova? Mi ezt megtartjuk magunknak, szépen majd koncerteken áruljuk, egyébként is egy gerillaakció az egész, úgyhogy ez stílusban a zenekarhoz tökéletesen illik.
Élõben hol láthatjuk a ParaGerillát?
– A Zöld Pardonban szeretnénk nyitni, valamikor a nyár végén. Egy biztos, hogy a Gyár fesztivál Miskolcon már érdeklődik a zenekar iránt, tehát ott biztos, hogy lesz koncert, de a nyitóbuli biztosan a Zöld Pardonban lesz, valamikor augusztusban!
Köszönöm szépen az interjút!
– Én is köszönöm!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás