A második világháborúban több száz pilóta vesztette életét – de ez a szám sokkal magasabb lett volna, ha nem lettek volna a sheperd, vagyis pásztor-pilóták. Ők voltak azok, akik a küldetésekből visszatérő, sokszor műszaki hibákkal küzdő gépeknek segítettek navigálni, és épségben hazatérni.

Frederick Forsyth -aki maga is repült pilótaként a RAF kötelékében 1956-58 között – 1975-ben vetette papírra az a The Sheperd című novelláját, amely a repüléstörténet szürke eminenciás hőseinek állít emléket, egyfajta misztikus, karácsonyi történetbe ágyazva.

Hazánkban is megjelent írásban, valamikor a ’80-as években, az akkori Ifjúsági Magazin, a Galaktika, de talán a Robur is lehozta.

A pilóták és a Megváltó születése, mint téma viszonylag ritkán találkozik, maximum a repülő szánok formájában – ez a kis hazánkban mindenképp így van, de érdekes, hogy Forsyth Pásztora az angolszász nyelvterületen olyannyira közkedvelt történet, hogy például Kanadában 1979 óta rádiójáték formájában játsszák minden Karácsonykor.

John Travolta, aki nem csak színész, hanem pilóta is, már rég a fejébe vette, hogy ezt a klasszikust megfilmesíti. Ez idénre sikerült, egy alig több, mint fél órás, szemmel láthatóan kis költségvetésű, streaming film formában került a nagyérdemű elé – a Disney+ hozta ki, a nagy karácsonyi filmdömping válogatás keretében.

Mivel az eredeti mű egy novella, így kézenfekvő volt a rövidfilm formátum. Ahhoz képest, hogy repülők vannak benne, erősen látszik az alacsony büdzsé és a műtermi jelleg – mégis, a vintage effektek, a kissé fojtott, már-már kamaradrámai hangulat, és a zene, az egyszerű, de hatékony vágások egy nézhető, szerethető, sőt kifejezetten megható történet egy abszolút jó filmélményt eredményez.

Érződik rajta, hogy ez egy szerelemgyerek, nem a kasszák felrobbantása volt a cél. Fiatal színészek – jó persze Travolta is cameózik egyet – kevés helyszín, de egy nagyon tiszta, igazi karácsonyi csodát idéző végkifejlet: van itt remény, csoda, feltámadás, család, minden, ami ilyenkor kell az ember lelkének.

Ha már unod a Reszkessetek Betörőket, és a Die Hardot, és már legalább 35 éve várod, hogy Tom Cruise előrukkoljon egy Top Gun Christmas Editionnal, de még mindig nem, akkor a Pásztor a te filmed…

 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás