A HARD kis hazánk egyik legjobb hard-rock csapata. A tavalyi remek Time Is Waiting For No One lemez után egy újabb Pazar lemezzel, az Even Keel-el rukkolt elõ a banda. A Kalapács Józseffel alakult, mára már svéd-magyar „szupergruppá” fejlõdött csapat basszerosával, Mirkovics „Zserbó” Gáborral a csapat körüli aktualitásokról beszélgettem az internet segítségével!

Mindenek elõtt nagyon köszönöm, hogy vállaltad a felkérést! Ez nekem, egy HARD-fannak igazi megtiszteltetés! Most, hogy már túl vagytok a Club 202-ben megrendezett lemezbemutatón, hogy értékeled a bulit utólag?
– Remek koncert volt. Mi nagyon jól éreztük magunkat és úgy tûnt a közönség is jól szórakozott. Jól szólt a cucc, jót muzsikáltunk.
Mennyien voltak a koncerten?
– 5-en, azok is a színpadon!
Az új lemezetek is ezen a napon jelent meg, alig egy évvel az elõzõ után. – Szerinted ez gyors, vagy egészséges munkatempó?
– Mivel nem volt mit tennünk tavaly a koncertek hiánya miatt, nekiláttunk a következõ lemez megírásának. Egyébként régebben az évi 1 lemez tök bevált volt.
Even Keel, vagyis Egyensúlyban. Ez a lemez dalain is roppantul érzõdik. Ennyire együtt vagytok most?
– Ja nagyon is. A próbákon például sokat voltunk együtt! De viccen kívül, tényleg egy egészséges egységet alkot most a csapat.
Jól érzem, ezúttal keményebb, vagy hogy stílusos legyek, HARD-abb lett a zenétek?
– Valóban jól érzed, ez egy jóval keményebb egységesebb anyag lett. Gitárcentrikus kõkemény feszes melodikus muzsika.
Sõt, én néhány helyen egy kis bluest is érzek benne, amolyan Whitesnake-módra…
– Nyílván vannak benne bluesos elemek, de metálos riffek is stb.
Björn Vikarbyn-i stúdiójában dolgoztatok ezúttal is. A hangzás roppant erõteljes lett. Mennyi idõt töltöttetek a felvételekkel?
– Sokat. Szinte egész nyáron dolgoztunk. A szólókat Zsolti a saját stúdiójában játszotta fel.
Ezúttal egy magyar nyelvû dalotok is készült, Várj Úgy címmel. Ehhez a magyar rock legendás dalszövegírója, Horváth Attila írta a magyar szöveget. Nekem jobban is tetszik a magyar, mint az angol változat. Honnan jött az ötlet, hogy magyar nyelvû dalt írjatok?
– Örülök, hogy bejön neked a dal. Kifejezetten egy ajándék nak szántuk a magyar közönségnek. Az ötlet még tavaly megfogant. Björn szeretett volna egy dalt elénekelni magyarul. Nem volt egyszerû megcsinálni, Björn és Vámos Zsolti vért izzadtak a felvételeknél. Vámos azóta festeti a haját!
A Time… tavaly a Hammer World mellékleteként jelent meg idehaza. Honnan jött az ötlet?
– Szerettük volna, ha minél több emberhez eljut a korong.
Ezúttal nem is gondolkodtatok ebben a formában?
– Nem igazán, de még bármi lehet. Tudod lemezeladás világszerte megszûnt. Nagyon nehéz eljuttatni a zenédet a közönséghez. Most is keressük a módját, hogy milyen módón ismerhessék meg többen itthon és külföldön is.
Van publikus szám, hogy mennyi fogyott az elõzõ korongból idehaza és külföldön?
– A Hammer melléklet 6500 ban ment ki. Az Escape pár ezerben adta ki, még végleges számot nem tudok mondani.
Milyen visszajelzéseket kaptatok a rajongóktól, illetve a szakmától?
– Rengeteg visszajelzés jött. Érdekes módón külföldön jobban értékelik ezt a zenét, amit mi csinálunk, vagy lehet hogy csak az angol nyelv végett érzem így. Itthon kisebb tábora van. Szakmailag egyértelmûen pozitív kritikákat kapunk, fõleg az új anyagra. Külföldön már el is kezdték játszani néhány számunkat.
Te hogy gondolkodsz arról az anyagról most, egy évvel a megjelenése után?
– Imádom a Time-ot. Rengeteg jó dal van rajta… 2-õt felénekelt Keresztes Ildikó magyarul a saját lemezére. Az egyik rotációban megy az egyik kereskedelmi rádióban. Látod itt a svéd csavar. Valószínûleg tõlünk egyetlen slágert sem fog játszani a rádió, mert ami rockzene az ki van irtva onnan. Itt van, például a Várj úgy. Atom sláger. Ha játszaná valamelyik rádió nem kérdés, hogy nagyon népszerû lenne.
A KISS elõtt is felléptetek tavaly. Milyen emlékeket õrzöl errõl a buliról?
– Isteni volt a buli is, találkozni a legendákkal. Jól éreztük magunkat.
Björn másik bandájával, a Baltimoore-al mi a helyzet?
– Amikor leigazolt hozzánk, kiírta a honlapjára, hogy jegeli a projectet a HARD miatt.
Egyre több nyári fesztivál programjában látom felbukkanni a neveteket. Melyek azok a bulik, ahol már biztosan ott lesztek?
– A Pannónia fesztiválon, Rockmaratonon már biztos, hogy ott vagyunk. A többi fesztivál is szervezés alatt. Nyáron valószínûleg több helyen is felbukkanunk.
Van két formakérdésünk, amire nem kötelezõ válaszolni. Az elsõ: Meg tudsz élni a zenélésbõl?
– Abszolút nem. Abból csak éhen dögleni lehet. Viszonyt imádunk játszani és valószínûleg addig csináljuk, amíg jól esik.
A másik: Nem érdekel, hogy kire, de Te eljársz szavazni?
– Utálom a politikát, és az összes politikust. Sajnálom azokat, akik még abban hisznek, hogy esetleg ez vagy az a párt jobb lesz. Mindegyik csak a saját érdekeit nézi, szarnak az emberekre.
Van valami, amire nem kérdeztem rá, de szívesen megosztanád az Olvasóinkkal?
– Remélem minél több emberhez eljut az új korongunk, és sokszor találkozunk majd az élõ bulikon.
Üzensz valamit az Olvasóinknak?
– Igen .Tartsuk életben együtt a rockzenét!
Köszönöm az interjút!
– Én is! 
Rock on! 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás