Grave Grinder Clothing – Ujlaki Richárd interjú (2018. 10. 10.)

Ujlaki Ricsi neve lehet, hogy nem mond semmit elsőre, de ha azt mondom, hogy Grave Grinder Clothing, akkor már lehet, hogy képben lesztek. Klaviatúravégre kaptam Ricsit, ha már druszák vagyunk, hogy mesélje el, miért, mikor és hogyan fogott bele ebbe az egészbe.

– Honnan jött az ötlet, hogy belefogj a Grave Grinder Clothing-ba, mikor kezdted az oldalt és a shopot?
– Ez a megvilágosodás 2011 szeptemberében kezdődött. Ekkor már rajzolgattam pólómintákat, de épp ebben az évben vette át az egyház a gimit, ahová jártam. Az extravagáns külső nem igazán tetszett az új szentfazekaknak, én pedig nem szeretem, ha rám erőltetnek valamit, aminek nem látom értelmét. Az első Grave Grinder Clothing minta egy vérrel felfestett fordított kereszt volt, éppen ebből kifolyólag, mindenképp be akartam inteni nekik valahogy. Na de mire ez a minta megvalósult 2013-ban én már épp elballagtam, így a fő cél végül nem valósult meg. Ezután átcsapott az egész abba, hogy horror pólókkal fogom elárasztani a népet.
– Milyen szisztéma szerint választod a mintákat?
– Főleg a klasszikusok vannak előtérben, a slasher a kedvenc a horroron belül is. Emellett helyet kapnak kifordítva a pop kultúra elemei és a vallásellenesség is.
– A vallással, hittel is van bajod, vagy pedig az intézményesített egyházakkal és az általuk képviselt képmutatással?
– Az utóbbi ami böki a csőröm. Engem nem érdekel, hogy kinek miféle képzeletbeli barátja van, mindaddig, amíg ez csak a fejében van és nem erőszakolja rá másokra, illetve nem üzletszerű a dolog.
– A legtöbb GGC minta akkora, mint a póló, tehát még az igencsak extra méretű darabjaimon is nagy. Honnan jött az ötlet, hogy ekkorák legyenek a nyomatok, ráadásul kiemelkedően jó minőségben és nem a megszokott 2 színnel? Azért ez jelentős többletköltséget tesz Rád egy ilyen projektnél…
– Sosem szerettem, ha egy fasza mintánál kicsi a nyomat. Ha már az ember beleöli az időt/pénzt egy ilyen részletes mintába, akkor az már látszódjon rendesen, így hogy a legkisebb nálam kapható méretet teljesen kitöltse, így lett 40x52cm a nyomat. A szélességén már nem nagyon, de a magasságán még lehet növelni, így még lesz nagyobb is. Drágább, mint egy szimpla A3-as nyomat, ami az átlag szokott lenni, de mindenképp jobb. A színeknél pedig, általában 1-2 színűek a minták, ritka, hogy 3-4 színűt tennék ki, épp a gyártási költség miatt, meg persze a színes minta nem garancia arra, hogy jól fog menni (ha persze tudnám, hogy ha színes akkor fix, hogy érdekelni fogja az embereket, akkor több ilyen lenne). A legutóbb vásárolt Jason pólódon is 2 színű a nyomat, csak lehet játszani a raszterrel, így a póló (fekete) színét kihasználva a 2 alapszín szinte bármilyen, az alapnál sötétebb árnyalatot fel tud venni, ezért tűnik többnek, mint 2 (ha nagyon-nagyon közelről megnézed, akkor látszik is ez). A minőség szempontból nekem fontos, hogy a nyomat ne legyen olyan, mint a dörzspapír, lehetőleg inkább puha vagy kellemes tapintású. A ruhák alapanyaga minden esetben Gildan. A zenekarok 90%-ának bevált és nekem is.
– Említetted, hogy a slasherek inspirálják a minták egy részét. Melyik a kedvenc slashered és miért? Mi az, ami megfog ebben a műfajban?
– A Péntek 13. a kedvenc, ebből is a 8. rész. 7 éves korom óta Jason a kedvenc, a mai napig megfog a hokimaszk és ez az igazi érzelemmentes gyilkológép. 2 tetoválásom is van vele. Magának a műfajnak van valami bája: Imádom, amikor egy szimpla kirándulás vagy ilyesmi a tónál átcsap egy rémálomba, mert épp arrafelé garázdálkodik egy gyilkos.
– A mintákat veszed valahonnan, vagy Te rajzolod őket?
– A minták nagy részét én rajzolom, vagy plakátos minta esetén a megvásárolt képet átvariálom némi Photoshop beavatkozással, hogy az a márkához jó legyen. Akad olyan minta is persze, amit más grafikustól vettem meg, mert tetszett a rajzstílusa.
– A termékek alapvetően a horror témája köré csoportosulnak, de több képregényes minta is előfordul köztük, viszont szigorúan nem a kommerszek közül. Mennyire van ennek piaca otthon?
– Ez egy elég vegyes fogadtatású dolog. Mindenképp a DC/Vertigo képregények hősei csapódnak ide is, de csak az ismertebbeket felvonultató termékek fogynak igazán. A Joker/Batman VS Superman cuccok teljesen jól elfogytak, de a kis hazai ízzel is rendelkező V mint vérbosszús cucc nehezen megy, kevésbé ismert. Hamarosan ismét lesz Joker minta a Gyilkos Tréfa képregény borítóval, persze az én rajzommal, nem az eredetivel. Meglátjuk milyen fogadtatása lesz, annak tekintetében, hogy hamarosan érkezik a Joker film is.
– Mindig nézem a Facebook-on, hogy mennyire nem kedveled a Marvel-t. A képregényeket sem, vagy csak a futószalagon gyártott filmekből van eleged?
– Az elején leginkább az zavart benne, hogy a filmeknek szinte semmi köze a képregényekhez. Most már mindenfajta komolyságot mellőznek a filmek, logikai hibákkal és gyermeteg poénokkal teletűzdelve, amitől elájulnak az általam leginkább óvodásnak tartott rajongók. Na meg miután ez már a Disney-hez tartozik nem is lehet komolyan venni. A DC/Vertigo és Dark Horse képregények komoly vonala és hogy képregény-hűek a filmek bejön. Az ellentábor valószínűleg azért szidja, mert egy kicsit gondolkozhatsz is rajta és nincs a szádba rágva.
– Melyik volt eddig a legsikeresebb minta? Melyik volt az, amitől sokkal többet és amitől esetleg kevesebbet vártál, mint amennyi végül fogyott belőle?
– Freddy (kb 600db), White Slasher (kb 400db) és Xeno (kb 180db).
– Ha valamelyik mintád esetleg alulteljesít, akkor az elveszi a kedved, esetleg legközelebb figyelembe veszed ez, vagy nem feltétlenül szempont az, ha egy minta kevésbé fogy?
– Ha nagyon kevés előrendelés/rendelés jön be rá, akkor 2 lehetőség van:
1.) Ha csak 1-2-t szed össze, akkor pénzvisszafizetés és nincs gyártás.
2.) Nagyon kis darabszámban készül el és többet nem veszem elő a mintát.
Nyílván szempont az, hogy mennyi fogy belőle, hiszen ez határozza meg, hogy kifogyás után elő lesz-e véve mégegyszer az adott minta, illetve hogy kb mire számítsak vele számok terén.

– A nyáron terveztél mintát zenekarnak is. Ez egy új irányvonal lesz, vagy csak egyszeri kirándulás?
Ez nem egy új dolog, jó pár éve készítek band merch-et is, csak idén volt egy olyan alkalom, hogy egy szponzorált zenekarnak, a Dying Wishnek is készült egy, amiből végül közös póló lett. Korábban a Magorral is csináltunk ilyet, bár azt más rajzolta és az emblémám kapott rajta helyet.
– Lemezborítókban, esetleg könyvborítokban nem gondolkodtál még?
– Lemezborítót is készítettem már, most a nyár végén a kazincbarcikai Skaltrax zenekarnak. Nekik is készült logo és pólóminta is. Könyvborítót még nem készítettem, vagy ha a idevesszük a képregényt akkor igen. Most Hellmind néven saját képregényt is szeretnék kiadni.
– Nyáron megpróbálkoztál egy pénzgyűjtő-kampánnyal, amiben az volt a lényeg, hogy szerettél volna közösségi finanszírozással saját pólóműhelyt nyitni. Hogy zárult ez a projekt?
– Totális bukással zárult, mivel meg sem közelítette a végeredmény az ehhez szükséges összeget. Az Indiegogo kampány zárása $59 volt, tehát szinte semmi és ez a minimum levehető összeget sem érte el, így az oldal visszaküldte a 2 támogatónak a pénzt. Privátban azért jobb volt, de mivel így sem lettünk előrébb, így az a megállapodás született, hogy a befektetett összeg értékében választhatnak maguknak a termékekből. Tehát ha az illető meglát valamit, hogy na ez tetszik, akkor csak szól és fel is írom az előrendelőkhöz. A saját műhely még egy darabig álom marad.
– Milyen mintákat várhatunk a közeljövőben?
– Ez egy nehéz kérdés, mivel ha valamit így előre eldöntök, hogy na, most legközelebb tuti ezt vagy azt a mintát veszem elő, akkor 100%, hogy változni fog. Szeretnék egy újabb Hellraiser mintát hamarosan kiadni, de biztos, hogy nem ez lesz a következő az utolsó pillanatos változtatásokat ismerve. Van egy Támad a Mars! minta is, amit sötétben világítós nyomattal szeretnék kiadni, ilyet még úgyse csináltunk. Szeretném pl. az Unholy (imádkozó apáca a temetőben) mintát ismét kiadni a régebbiek közül is. Akad képregényes, filmplakátos és elég sok féle abban a kb. 150 kiadatlan mintás kupacban, amiből válogathatok. Annyi biztos, a szokásos szintet hozni fogják.

Követni itt tudjátok a Grave Grinder Clothing-ot:
https://www.facebook.com/GraveGrinderClothing

Rendelni pedig ezen a linken keresztül:
https://gravegrinderclothing.bigcartel.com/

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás