Furiosa – a bukott angyal sivatagi menetelése

Az Mad Max mozi eredetileg egy kis költségvetésű posztapokaliptikus fél-amatőr film volt, amely minden szépséghibája ellenére egy kultuszt teremtett, ezért a későbbi folytatások már nagyobb büdzsével és univerzum építési szándékkal készültek. Kétségtelen tény, hogy a ’80-as évek megkerülhetetlen darabjai ezek az alkotások, amelyek a mai napig hivatkozási alapot jelentenek a műfajukban.

Mint minden, kicsit is sikeres franchise, a Mad Max is megélte a rebootot. 2015-ben az újraértelmezett George Miller nevével fémjelzett mozi vitte  a kasszát, és az Oscart is.

A sikerhez hozzá tartozott az is, hogy a jelmezek, járművek nagy részét építették, és régivágású módon forgatták a filmet, ami a CGI korában már önmagában üdítően és unikálisan hatott.

Ebbe a szépen újraindított univerzumba érkezett meg az egyik fontos mellékszereplő, Furiosa eredettörténete most a mozikba – ám hiába az önazonosság, és a minden ízében az elődök előnyeit megidéző mozi, a jelenlegi állás szerint a 170 millió dolláros költségvetésű film alig 60 milliót termelt világszinten a nyitóhétvégén -ami egyértelműen óriási bukta. Emiatt félő, hogy ez a franchise újra el lesz temetve évekre, vagy akár évtizedekre…bár ahogy a globáis folyamatok haladnak, lehet hogy akkor már élőben lehet az új részeket forgatni…

 

Kritikai szempontból viszont abszolút siker, hiszen azon kevesek, akik látták, mind 90% fölé értékelik az alkotást.

Mégis érdekes gondolat, hogy miért lett ekkora bukta Furiosa története?

Egyrészt, minden franchise rebootolás rejt magában némi kockázatot: alapvetően a közönség az ilyen típusú alkotásokat az eredetihez hasonlítja, és nem bánik kesztyűs kézzel azokkal a fimesekkel, színészekkel, akik a kedvenceiket tulságosan kifordítják magukból.

A 2015-ös Mad Max- Fury Road azonban bőven átugrotta ezt a lécet, Tom Hardy remek Mel Gibson pótléknak bizonyult, Charlieze Theron pedig egyből belopta a nézők szívébe a kőkemény női akcióhős, Furiosa karakterét.

Innen kezdve nyilván nem volt egy isten ellen való vétek azt gondolni, hogy ezt érdemes tovább gondolni, és az világ építés jegyében Furiosa karakterére építeni a sztorit.

Az első szépséghiba ebben szerintem az idő: 9 év hosszú, gyakorlatilag egy új mozigeneráció felnő ennyi év alatt. Akinek a Fury Road egy remek moziélmény volt, az ma lehet már nem is jár moziba. Aki pedig olyan kicsi volt még, hogy nem nézhetett 18+-os posztapokaliptikus mozikat, az meg nem tudja mihez kötni ezt a filmet…

Pedig, ezt leszámítva, minden adott a sikerhez:

A látványvilágban George Miller nem akart változtatni a működő recepten: gyakorlatilag egy az egyben vette át a Harag Útja autóit és díszleteit. Ebben egyetlen szépséghiba volt, hogy kicsit több lett a CGI, mint korábban,ami egyrészt nem illett az eddig megszokott stílusba, másrészt tényleg, egyes részeknél tényleg gagyin hatott…de, a sztori, a karakterek, és maga a lendület azért ezt a kis bakit még elvitte magával.

A szereplőgárdára nem lehet panasz: a Netflixes szériákból (Vezércsel, Peaky Blinders) megismert és sikeressé váló fiatal színésznő, Anya Taylor-Joy tökéletesen hozta a fiatal lányból sivatagi bosszúangyallá váló figurát, a szépfiú szerepekbe lassan már beleragadó Chris Hemsworth pedig direkt elcsúnyítva egy zseniális antagonistát formált meg.

Hugh Keays-Bryne, alias Halhatatlan Joe és az ő kompániája pedig újra remekel, és kontinuitást biztosít a előzmény…pardon folytatás számára.

Tom Burke Pre-Jack karaktere fontos…lett volna, de ő az, akin színészi teljesítmény és a forgatókönyv miatt is ereszték lett: egy potenciálisan kiemelkedő szereplőből egy súlytalan Mad Max pótlék lett, és ez sem neki, sem a mozi egészének nem tett jót.

Apropó…még Mad Max is felbukkan egy pár másodperces cameóban-igaz ennek a fanservice funkción túl semmi jelentősége nincs, és ez lehet, hogy baj….

Összességében azonban ez egy jól megírt előzmény-és fejlődéstörténet, egy sokak által ismert és kedvelt világba behelyezve, a vizualitás a kissebb döccenők ellenére döntő többségben működnek, hiszen alapvetően az összes kedvelt és megszokott helyszín, fordulat megjelenítésre került. Van sivatagi autós üldözés, lepukkant emberek és járművek, folytott agresszió és frusztráció.

Minden kis szépséghibája ellenére a Furiosa nem érdemelt ekkora bukást, és félő, hogy az egész franchiset magával rántotta…lehet, tényleg ő lett George Miller legsötétebb angyala, csak nem úgy, ahogy azt eredetileg szerették volna.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás