A wannabe buddhistákból lett bohóc repperek 2023-ban, az autotuneos mikrofon huszárok korában elhozták a magyar Judgement Night-ot, és ezt a saját generációjukba tartozó rajongók biztos, hogy nagyon fogják élvezni – de gyanús, hogy ez a zenekar tagjainak is felért egy muzikális maszturbációval. 

A Belga 25 éve egy egyedi színfoltként nyomja a paródia rap műfaját a hazai könnyűzenei piacán.

Folyamatos lemezmegjelenések, koncertek jellemzik ezt a karriert, nagy kihagyás, vagy elakadás nem igazán volt benne – mindig volt mondanivalójuk, volt mire reflektálni, és a közönségüket is mindig megtalálták.

A megfelelési kényszer sose volt a zenekar sajátja, de egy ilyen pályafutás után már igazán „elengedheti” magát az ember.

Mivel a ’90-es évek a crossoverről szóltak, az évtized népszerű és kultikus muzsikái főként a rock és a rap műfajából kerültek ki (persze voltak NECC dolgok ekkoriban, de ezt hagyjuk). A Red Hot Chilli Peppers, a Dog Eat Dog, a Rage Against The Machine, az H-Blockx, a Beastie Boys mind a rap, rock és egyéb műfajok összekutyulásával kísérleteztek, a 2000-es évek fordulójára pedig csúcsra ért a nu-metal, a stíluskeveredés csimborasszója.

A Belga tagjainak életkorát és kikacsintásait tekintve nem nehéz kitalálni, hogy ők épp ebben az időszakban szocializálódtak zeneileg, ezért a most megjelent Fém of Belga lemez kapcsán egyetlen kínzó kérdést tudok csak feltenni: miért csak most? Minden más egyértelmű ezzel a dologgal kapcsolatban.

Ha úgy tetszik, ez egy concept-album: a zenekar fogta a saját dalai(nak egy részét)-egész pontosan 15 -öt –  és áthangszerelte azt hardcore/rapmetal stílusra. A rendhagyó utazásra a hazai rock-metál élet ismert zenészei kísérték el a zenekart: Juhász Róbert (Agnus Dei, Wellington), Binges Zsolti (Fish!, Tulpa, Storm the studio), Geröly Matyi (Ganxta Zolee és a Kartel, Follow the Flow) , Partos Bence (Live Life Hard).

Az áthangszerelt dalok ebben a formában nem épülnek be a zenekar koncert repertoárjába, de december 20.-án az Akváriumban lesz egy lemezbemutató ebben a felállásban, és vélhetően előveszik majd a srácok ezt a dolgot rendhagyó események keretében….

…legalábbis remélem, mert ez így egy önazonos, hiánypótló és egyszerűen kibaszottul szórakoztató anyag. Fesztiválokra tökéletesen alkalmas szett, falunapokra mondjuk kevésbé, de az idő majd kiforogja, hogy pontosan hol lesz a helye ennek a furcsa szerelemgyereknek az életműben.

 

A súlyos riffek, döngölős alapok nagyon jól állnak a Belga korábbi dalainak, ez alól csak a Benzinkút című tétel lóg ki, ami az itt megjelent újraértelmezésben és  hangzással simán lehetne egy Roy és Ádám szám is, de ezt abszolút nem negatívumként írom le. Lehet, hogy a Fém of Belga 2. második lemeznél a Középtempós Rádiórock of Belga egy simán működő recept lenne.

Aki szereti a viccet, a rap műfajt, a Belgát, a hardcore zúzást, vagy esetleg a szürreális körülmények közt született vadházasságokat, az egész nyugodtan menjen rá az anyagra, lemezen és élőben egyaránt. Ez a meglehetősen széles és inhomogén célcsoport 10/10-re fogja ezt értékelni.

A többieknek ez a lemez nem szól.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás