Esztergom történelme nagyon színes… – Szakálos Éva interjú – 2016.08.26.

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre, ma esi kezdéssel az Esztör-Napok elnevezésű rendezvény, ami szerintem minden esztergomi számára különleges élmény. Ebben az évben érezhetően nagyobbat akarnak dobni a szervezők, és ennek hátteréről, illetve picit a jövőbeni tervekről faggattam ki Szakálos Éva szervezőt egy villáminterjú keretében!

– Az Esztör napok már több éve elég szép hagyománnyá nőtte ki magát, ami évről egyre több embert vonz. Idén mégis úgy érzem, mintha extra fokozatra kapcsoltatok volna. Sokkal jobb és komplexebb a marketing. Jól látom? Mi történt? Ráadásul az idei téma Szulejmán és az 1543-as ostrom. Miért választottátok ezt, hiszen nincsen idén kerek évfordulója?
– Az eddigi évek rendezvényeiből nagyon sokat tanultunk. Már októberben elkezdtük a rendezvény szervezését, a hagyományőrző csapatok megszólítását és felkérését. Majd megálmodtuk az idei tematikát, ami hát igencsak egyszerű volt, mivel 1566-ban halt meg Szulejmán szultán, aki erősen kötődik Esztergom török kori történelméhez ugyebár! (nevet) Így halálának 450. évfordulóján ő lett a fő tematika. Plusz az idei évben került be a sorozatba az esztergomi rész, amin egész Esztergom népe jót mulatott… Szeretnénk megmutatni mi is történt itt valójában abban az időszakban. A PR, remek kérdés! (nevet) Az idei év fő célkitűzése volt, hogy időben kijöjjünk a programmal… Végre sikerült (nevet) Vígh Zoli is remek ötletekkel áll elő nap mint nap, szóval a videópromóink az ő ötletei alapján valósulnak meg. Ráadásul beváltak, mivel többen leszólítanak engem is és őt is a városban, hogy jó ez jó ez, de mikor jön a következő? (nevet)
– Az Esztör-napok már egy régebbi hagyomány, azonban ha jól sejtem, idén kicsit más lesz, mint eddig. Azon Olvasóink számára, akik nem esztergomiak, összefoglalnád, hogy milyen is ez a rendezvény? Nekünk, esztergomiaknak pedig elmondod, hogy idén miben lesz ez más?
– Idén ez már az 5. Esztergomi Történelmi Napok. A program ötlete Rezi Kató Gábor igazgató úr fejéből pattant ki. Az eredeti elképzelés az volt, hogy minden éveben Esztergom hihetetlen gazdag történelmének egy korszakát mutassuk meg a látogatóknak és a helyieknek. Volt már török kor, volt Szent István kora és volt III. Béla korának bemutatás a várhegyen. Viszont kétségtelenül a török kort bemutató fesztivál volt mindeddig a legsikeresebb. Minden bizonnyal nem véletlenül. Ez a történelmi korszak rendelkezik azokkal az előnyökkel, melyek egy hadi bemutatót, és egy csatát igazán különlegessé és izgalmassá tesz. Ágyúk, puskák, aknászok, szablya, fejsze, fokos emellett pedig színesebbnél-színesebb hadtestek vonulnak fel, így a magyar oldalon találkozunk olasz, spanyol és német várvédőkkel, még a török oldalon seymenek, janicsárok, azabok és topcsik vonulnak fel színes forgatagban. Ez egy olyan látvány, mely arra is megdöbbentően és izgalmasan hat, aki nem kedveli az efféle történelmi játékokat.
Hogy az idei miben lesz más? Nagyon figyeltünk arra, hogy ne térjünk el az adott tematikától. Szulejmán szultán kora és történelmi tettei lengik majd körbe az egész hegyet. Török mesék, török játszóház, török kori zene, a török táborban kávé, sorbet és rózsavíz kóstoltatás és a pasa és az aga külön fogadja a látogatókat. Ezen a területen még kis rendezvénynek számít az esztergomi, ám a környezet és a Várhegy teljes beépítése mindenért kárpótol. Az idei emellett nagyobb is lesz mint az eddigiek, mivel Esztergom Város Önkormányzata támogatta a rendezvényt és segített, hogy igazán hitelesen be tudjuk mutatni a város ezen különleges történelmi korszakát!

– Mennyire családi jellegű ez a rendezvény? Elsősorban felnőtt látogatókra számítotok, vagy a kisebbek is megkapják a Nekik való programokat?
– A fő célcsoportunk a családok! A folyamatos gyerekprogramokon a legkisebbeket is várjuk, emellett pedig a hagyományőrző bemutatók minden korosztály számára érdekesek és informatívak lehetnek. A csata pedig az idei évben különösen látványos lesz. A helyi hagyományőrző csapat az Estergon Aslanlari tagjainak jutott eszbe az a csodás gondolat, hogy hát az Esztergomi Várnak és Várhegynek minden adottsága megvan, hogy Magyarországon egyedülálló módon, 2 szintes várostromot csináljunk. Megcsináljuk. Kipróbáljuk. Mindeddig nagyon úgy tűnik tényleg rettentően egyedi csatát és csatatervet állítottunk össze… nagyon izgulunk…. Ez nem lesz korosztályfüggő, reményeink szerint mindenkinek tetszeni fog!
– Mit gondolsz, idővel az Esztör-napok is kinőheti magát egy igazán nagy, országos méretű rendezvénnyé?
– Bízunk benne! Amennyiben az idei rendezvény sikeres lesz, és úgy látjuk az augusztus végi időpont is megfelelő, a jövő évben is szeretnénk augusztus utolsó hétvégéjén tartani a fesztivált. Mivel Esztergom történelme nagyon színes és olyan kora újkori híres történelmi alakjaink vannak, mint Szulejmán szultán, Nádasdy György, Balassa Bálint és még sorolhatnám évente váltakozó tematikával tudnánk megrendezni az Esztör Napokat. Már előre elárulom, hogy jövőre Balassa hőstettét, az 1594es nagy ostromot szeretnénk bemutatni és újrajátszani….
– Azért azt jó látni, hogy tele vagytok tervekkel és ennyire készültök. Te melyik programot várod a legjobban és miért? Elárulod nekünk?
– Hű naná! A két ostromot, főleg a szombati 2 szinteset… Izgulok, hogy berobbanjanak az aknák, hogy jól menjen a követjárás és várom milyen az, ha egy füstbomba berobban a Vár udvarán! (nevet) És amit még nagyon várok, hogy egy jó hideg sörrel a kezemben, hallgassam szombat este a Lipót teraszon, háttérben a város fényeivel a Hollóének Hungarica frenetikus koncertjét! Hát erre várok én nagyon! (széles mosoly)
– És végezetül: mit üzensz azoknak, akiknek még ez se hozta meg a kedvét a hétvégéhez?
– Olyan nincs, legalábbis remélem! (nagy nevetés) Aki pedig nem jön, lemarad Anti kacsasültjéről és parasztzsemléjéről! Azt még én sem tudom mi, azt mondta még ő sem tudja pontosan, de nagyon finom lesz! (Ismét nagy nevetés)

Esemény: https://www.facebook.com/events/1039825252776004/

Információ:
Immáron ötödik alkalommal, 2016. augusztus 26-27-28.-án kerül megrendezésre az Esztergomi Várhegyen az ESZTÖR-Napok nevet viselő rendezvény. A rendezvény az idei évben Szulejmán szultán 1543-as haditettének, Esztergom bevételének állít emléket. A program során kiemelt hangsúlyt fektetünk Esztergom török kori történelmének és török kori emlékeinek bemutatására, valamint az Esztergomi Vár hadtörténetének ismertetésére. A rendezvény keretén belül kiemelt szerepet kapnak a hazai hagyományőrzők programjai, a korhű csatarekonstrukciók, a korszakhoz illő zene, valamint a kiemelt kulturális programok, melyek minden korosztály számára kiváló szórakozási lehetőséget biztosítanak.
Több mint 120 hagyományőrző, történelmi dallamok, vásári forgatag, gyerekprogramok, török és magyar tábor, viselet és fegyverbemutatók és egyedülálló két színteres várostrom várja az ide látogatókat.

Részletes program:
Augusztus 26. – Péntek
– 19:00 – Hagyományőrzők felvonulása
– 19:30 – Széchenyi tér – Hagyományőrző csapatok fogadása
Romanek Etelka, Esztergom város polgármestere; Rezi Kató Gábor, MNM Esztergomi Vármúzeum igazgatója; Szekeresné Czinege Erzsébet, Esztergomi Dzsámi intézményvezetője;
– 20:30 – Esztergomi Dzsámi – Köszöntés – Tiszteletadás
– 20:45 – Hagyományőrző bemutatók – Virtuskodás
– 21:30 – Hollóének Hungarica koncert

Augusztus 27. – Szombat
– 10:00 – 11:30 – Interaktív mesejàték és gyerektànchàz – Aranyszőrű bárány
Közreműködők: Nagy Izabella Bernadett – mesemester, Pék Dudàs Zsuzsi – kecskedudàs, Csàszàr Dominik -furulya, dob, hangkeltő eszközök
– 11:30 – 11:50 – Vásári komédia – Az jó nánai hajdúk lest vetni menének – Nánai Sólymos Vitézek
– 11:50 – 13:30 – Hagyományőrző bemutatók – A hős várvédők
– 13:30 – 14:30 – Strigonium Consort régizenei együttes és Faragó Dóra koncertje
– 14:30 – 15:00 – Esztergomi baleset érjen! – Virtuskodás
– 15:00 – 16:00 – Interaktív mesejàték és gyerektànchàz – A kiskakas gyémántkrajcárja
Közreműködők: Nagy Izabella Bernadett – mesemester, Pék Dudàs Zsuzsi – kecskedudàs, Csàszàr Dominik -furulya, dob, hangkeltő eszközök
– 16:00 – 17:30 – Szulejmán szultán Esztergom falainál – Várostrom, hadijáték
– 18:00 – 18:30 – Meddah – keleti mesemondó – Az Ezeregy éjszaka meséi a török táborban
– 19:00 – Király Csaba orgonahangversenye az Esztergomi Bazilikában
– 19:00 – 20:00 – 15 éves az Aranysólyom Lovagrend
– 20:30 – Hollóének Hungarica koncert a Lipót teraszon

Augusztus 28 – Vasárnap
– 10:00 – 10:30 – Vásári komédia – A basa bora – Nánai Sólymos Vitézek
– 10:30 – 13:30 – Hagyományőrző bemutatók – Szulejmán szultán fényességes padisah serege
– 10:30 – Ünnepi szentmise a Főszékesegyház felszentelésének 160. évfordulója alkalmából – Esztergomi Bazilika
– 13:30 – 14:00 – Vásári komédia – A nyúllal ütött török – Nánai Sólymos Vitézek
– 14:00 – 15:00 – Váralja néptáncegyüttes műsora
– 15:00-16:00 – Csillangó Meseműhely – Muzsikáló Mesebeszéd – A papucsszaggató királykisasszonyok
– 16: 00 – 17:30 – Szulejmán szultán győzedelmi csatája – Várostrom, hadijáték
– 19:00 – Ünnepi hangversenyen elhangzik Liszt Ferenc: Esztergomi Miséje – Esztergomi Bazilika

Folyamatos gyerekprogramok:
10:00 – 12:00/ 13:00 – 16:00 – Volt egy török, Mehemed – a régi török hétköznapok. Ismerkedés a török díszítőmotívumokkal, az arab betűk világával és a különleges török fűszerekkel; Közben Meddah, a keleti mesemondó történeteket mesél
10:00 – 12:00/13:00 – 16:00 – Ki a legvitézebb török harcos? – virtuspróba és játszóház a Vár udvarán

Folyamatos programok felnőtteknek:
– 10:00 – 16:00 – A pasa sátra – kávé kóstoltatás
– 10:00 – 16:00 – Az aga sátra – rózsavíz kóstoltatás, táncos produkciók
– 10:00 – 16:00 – A török szeráj – serbet kóstoltatás, vízipipa

Közel 120 hagyományőrző, két szintes várostrom, egyedülálló látványelemek, valódi XVI. századi hangulat, gasztronómiai kavalkád és vásárosok várják az érdeklődőket. Emellett a Várban kedvezményes, rendhagyó tárlatvezetésekkel várjuk a kedves látogatókat.

Közreműködő hagyományőrző csapatok:
Almási Akindzsik, Bocskai Angyalai hajdú csapat, Estergon Aslanlari, Északi Szabad Hajdúk, Gölbasi Vitézei Egyesület, Hollóének Hungarica Régizene Együttes, Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület, Nánai Sólymos Vitézek, Tata Várának Seymenjei, Várőrség Alapítvány

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás