Két korábbi demófelvétel után a napokban megjelent a debreceni Infer!s Ébredj! című dala, mely elérhető a zenekar YouTube-csatornáján. A dalmegjelenés és a további aktualitások kapcsán Bikfalvi Balázs énekessel beszélgettünk.

– Kérlek, mutasd be a zenekart pár mondatban. Mióta ismeritek egymást, mikor jött a zenekar alapításának ötlete? Ha jól tudom, túl vagytok már 1-2 tagcserén is. Hogyan alakult ki a jelenlegi felállás?
Bikfalvi Balázs: Zenekarunk stílusát főként modern, energikus rock, alternatív metál vonalon érezzük. A dalainkkal igyekszünk megrengetni a színpadot, és kellemes, fejrázós, energiadús szórakozást biztosítani mindenkinek. Mindeközben a szövegeinket egyfajta gondolatébresztőnek szánom. (Innen is ered a közelgő albumunk címe, az „Ébredj!”). A tagcseréket illetően az eredeti felállás történelme „kissé” kaotikus, úgyhogy attól most megkímélnélek. Inkább onnan kezdeném, hogy 2022 nyarán megkerestek a Srácok az akkori formációjukból, egy közös ismerősünk ajánlásával – akire mindjárt visszatérek – hogy lenne-e kedvem énekelni egy induló metál zenekarban. Nekem ekkor már nagyon hiányzott a zenekarozás – épp szünetet tartottam –, így izgatottan leugrottam a próbájukra, hogy kiderítsük a kémiát egy közös zenéléssel. Mindannyian olyan jól éreztük magunkat, hogy meg is írtuk az első dalunk nagy részét, a ’Nincs Tovább’-ot. (Egyébként vicces, hogy pont ez lett a legelső dalunk címe.) Nem sokkal rá megszületett az INFER!S név. A második koncertünk előtt úgy alakult, hogy új gitárost kellett keresnünk, és eleve beugrós dobossal indultunk neki a felkészülésnek. Úgy voltunk vele, hogy ha ezt megcsináljuk rendesen, akkor nincs lehetetlen. Ekkor ajánlottam be én ugyanazt a gitárost a zenekarba, aki engem ajánlott be az énekes posztra, és így tökéletesen összeért a kör. Csőke Balázs azóta is a mi szóló – és riffmesterünk, és válaszolva a fel nem tett kérdésre: Igen, sikerült nagyon is szuperül lejátszani azt a koncertet hála neki és Misi barátunknak, aki kisegített minket a dobok mögött. Szóval a kezdeti nehézségeknek köszönhetően mostanra egy teljesen kiforrt és összekovácsolódott formációvá érett az INFER!S. (Csőke Balázs – Gitár ; Szabó Bence – basszus ; Busi Bálint – dob ; és én a mikrofonnal a kezemben.)

– A legelső nyilvános szereplésetek 2022 végén zajlott le, méghozzá rögtön egy országosan ismert csapat, a Diabolus In Musica vendégeként. Hogyan éltétek meg ezt a bemutatkozó bulit? Tartjátok a kapcsolatot „Kisördögékkel” azóta is?
B.B.:
Az bizony hatalmas élmény volt! Azóta is nagyon hálásak vagyunk nekik a lehetőségért. Egyértelműen megadta nekünk a kezdőlöketet az a koncert. Tudtuk, hogy nem szabad bénáznunk, úgyhogy a mindennél is többet beleadtunk abba az első koncertbe – és azóta is ezzel a mentalitással lépünk fel a színpadokra alkalomról alkalomra. Ráadásul ezután össze tudtunk hozni velük egy ismétlést is 2023 őszén, csak akkor fordított felállásban: ott mi játszottunk akusztikus formában. Jelenleg sajnos nincs tervben közös koncert, de nagyon reméljük, hogy lesz még rá alkalom, mert egy közös zúzást is jó lenne megejteni.

– Idén januárban sikerrel szerepeltetek az Öröm a Zene tehetségkutató sorozat nyíregyházi állomásán, ahol különdíjban részesültetek. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok és mennyit profitált a zenekar ebből a megmérettetésből? Miért érdemes elindulniuk a feltörekvő bandáknak ezeken a tehetségkutatókon?
B.B.: Mindenképpen érdemes tehetségkutatókon megmutatnia magát egy induló zenekarnak, mert a zsűri javaslatokat adhat és segíthet hozzáértő fülével, tapasztalataival felhívni a figyelmet olyan apróságokra, amik nem feltétlenül magától értetődőek egy kezdő zenésznek. Esetleg reflektálhatnak a zenekar pozitív, egyedi oldalára is, hogy az a jövőben tudatosabb legyen. Nálunk például az első ilyen tapasztalatunk óta kiemelt figyelmet kap a vokálok kidolgozása, az új dalokba az egyedi INFER!S szellemiségű apróságok belecsempészése – amit most szándékosan nem lövök még le –, illetve a koncerteken azóta sokkal jobban igyekszünk a közönséggel való interakcióra, a színpadképünk fejlesztésére.
A tehetségkutató nyíregyházi fordulóján elért különdíjunk pedig nem más, mint hogy felléphetünk az idei Wild East Rock fesztiválon, ami még most is felfoghatatlan számunkra. Szóval röviden tömören: megéri indulni tehetségkutatókon, mert szakmai tanácsok mellett a zenekarok nehezen elérhető lehetőségeket is kaphatnak.

– Elég sokat koncerteztek, ami nyilván erősíti a köztetek lévő kémiát, illetve elősegíti a kellő színpadi tapasztalat megszerzését. Mit lehet elmondani jelenleg Debrecen rockzenei klubéletéről? Van megfelelő számú fellépési lehetőség a hasonszőrű csapatok számára, vagy esetleg van még hova fejlődnie a városnak e téren? Kik azok a zenekarok, akikkel szívesen mozgolódtok együtt?
B.B.: Volt lehetőségünk néhány szuper rendezvényen részt venni a városban, mint a 2023-as Rocksuli Tanévzáró, a ’23-as és ’24-es Made in Debrecen Fesztivál, illetve néhány olyan koncertfelkérést is kaptunk, ahol akusztikus formába öltött dalainkat adhattuk elő. Nemrégiben találtunk egy eseménysorozatot, ami Deeprecen névre hallgat. Őket is tervezzük felkeresni. Van néhány klub is, akik adnak lehetőséget underground zenekaroknak, így léphettünk fel március végén például az Incognito Clubban, ahol a budapesti Zebra Eats Lions vendégei voltunk, akikkel egy tehetségkutatón ismerkedtünk meg. Velük például tervezünk majd fellépni még a közeljövőben. Egyébként bárkivel nagyon szívesen és örömmel megosztjuk a színpadot, aki nyitott rá. Azt vettük észre, hogy akusztikus koncertre egyelőre sokkal több lehetőség van városszerte, úgyhogy folyamatosan dolgozzuk ki a „csendesebb” szettet is. Összességében viszont azt érzem, hogy bár egyre több a lehetőség a „hangos” koncertezésre, még mindig ritka, és kevés helyszín van, ahol egy kezdő zenekar felléphet.

– Április 27-én jelent meg legújabb dalotok, az Ébredj! Mit kell tudni erről a szerzeményről: hol készült a felvétel, ki volt a segítségetekre a stúdiózás során? Hogyan zajlott ez a folyamat?
B.B.: Gyakorlatilag a zenekar születése óta téma az, hogy hogyan kellene intézni a felvételeket. Nem akartunk stúdióba vonulni tapasztalat nélkül, úgyhogy eleinte összeraktuk a demókat házilag – ezekből meg is osztottunk kettőt, hogy legyen nyomunk az interneten –, viszont most már úgy éreztük, hogy ideje szintet lépni, és profi minőségben rögzíteni ezeket a demókat. Felkerestük hát a Saron Records stúdiót, akikről sok jót hallottunk, többek között, hogy nyitottak a kezdő zenekarok felé is. Hihetetlenül segítőkészek, és rugalmasak, minden felvétel nagyon jó hangulatban zajlott. Az utómunkák során pedig végül pont azt kaptuk, amit elképzeltünk, csak még inkább felturbózva néhány fantasztikus vokál ötlettel, amiket azután tudatosan kezdtünk el beépíteni az újabb felvételekbe.

– Az előzőekhez képest az az érzésem, hogy kissé keményebb vizekre eveztetek az új nótával. Mind zeneileg, mind a vokalizálást tekintve lendületesebb, nyersebb hatást kelt a dal. Jól érzem ezt? Tudatos volt ez az elkanyarodás vagy még korai kísérletezésről beszélni, egyszerűen ez jött ki most belőletek?
B.B.: Ezt a dalt mindenképpen pörgősre, energiadúsra akartuk megírni. Olyanra, ami leginkább jellemez minket, és a koncertjeinket. Azt szerettük volna, hogy a dal átadja azt a lendületet, ami bennünk van, és méltó legyen a bemutatkozó albumunk címadó posztjára. A dalszöveget is ennek az üzenetnek a mentén dolgoztam ki: Hogy bizony fel kell ébrednünk, és megélnünk minden egyes pillanatot. Az elkanyarodás az előzőleg megjelent demóktól azért is feltűnő, mert ennek a dalnak a riffjei már a jelenlegi formációban születtek. Illetve azt se felejtsük el, hogy az előzőek még egy otthon rögzített és általunk kevergetett formát kaptak, ellentétben ezzel, ami stúdiókörülmények között születhetett meg. Úgy gondolom, hogy a régebbi dalaink is hasonló energiára kapnak majd, és ez egy követendő szellemiség lesz az új daloknál is.

– Az új dal egy készülő album előfutára. Hogy halad a munka? Mikorra várható a folytatás?
B.B.: Első körben 3 dal került felvételre. Az egyiket már hallhattad, a következő kettő pedig már célegyenesben van. A többi dal felvételeibe is hamarosan belehúzunk és szépen fokozatosan osztogatjuk majd meg őket az album megjelenéséig, amit valahova 2025 tavaszának környékére képzelünk, aztán majd alakul, ahogy hozza az élet.

– Hol lehet elcsípni titeket élőben a közeljövőben?
B.B.: Reméljük minél több helyen! Legközelebb például május 19-én Balmazújvároson, viszont ez még annyira friss infó nekem is, hogy nincsenek részleteim. Aztán július 20-án akusztikus formában fellépünk a Debreceni Utcazene Napokon. Illetve mint már említettem, az a hatalmas lehetőség nyílt meg előttünk, hogy a Wild East Rock fesztivál színpadán zenélhetünk augusztus 8-án, mégpedig a Sing Sing előtt. További koncertjeinkkel kapcsolatban majd Facebook és Instagram oldalunkon jelentkezünk.

https://linktr.ee/inferis_zenekar

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás