Az első Dáma Lárma egy sima nőnapi Vasmacska koncertnek indult – Dáma Lárma interjú

Minden tavasszal találkozhatunk a magyar zenei élet női előadóit összefogó rendezvénnyel a Dáma Lármával. Sicuval, az esemény fő szervezőjével beszélgettem a részletekről. 

– Idén lesz az ötödik, ugye?

Igen, már az ötödik Dáma Lármát szervezzük nagy erőkkel Kelemen Ágival, gyermekkori barátnőmmel és akkori dobosunkkal. Évről évre sikeresebb lett a rendezvény. 2020-ban pont a lezárások előtt még meg tudtuk rendezni, a régi Dürer Kert nagytermében. Tavaly, nehéz szívvel ugyan, de jobbnak láttuk kihagyni.

– Tudjuk, hogy időről időre vannak extrém ötleteid, folyamatos pörgés jellemez, de honnan jött a Dáma Lárma ötlete annak idején, amikor elkezdtétek?

2017-ben volt az első Dáma Lárma, ami egy sima nőnapi Vasmacska koncertnek indult. Gondoltuk, meghívunk 2-3 vagy maximum 10 női zenészt, hogy vendégeskedjenek a színpadon. 2014-ben a lemezbemutatónkon csináltunk már ilyet, az is fergetegesre sikerült. De 2017-ben nem állt meg tíznél a vendégek száma, amin nagyon meglepődtünk és úgy éreztük, külön nevet kell adnunk az eseménynek. Álmunkban sem gondoltuk, hogy ennyi női zenész van Magyarországon és hogy ekkora dolog kerekedik ki az egészből. Gondolkodtam itthon és a szinonima– és rímszótárak segítségével kipattant a Dáma Lárma név a fejemből, aminek a csajok nagyon megörültek.

– Akkor a nőnapi hagyomány az oka annak, hogy mindig tavasszal Lármáznak a lányok?

Igen, hiszen Nőnap alkalmából rendeztük meg az elsőt és igyekeztünk ehhez igazodni a további években is. Idén sok minden felborult, így áprilisra tettük, nekünk idén akkor lesz Nőnap!

– Hány fellépő volt akkor?

 Az első Dáma Lármán 42 női zenész állt színpadra, a másodikon és harmadikon is körülbelül ennyien. A negyedik Lármán voltunk eddig a legtöbben, 53 volt a zenélő csajok száma.

– Most hány csaj áll majd a színpadon?

 Idén próbáltunk csökkenteni a létszámot, de nem nagyon sikerült. Talán még nem vagyunk negyvenen az idei showban, de ez még alakul.

– Lehet tudni kik lesznek a fellépők vagy ez meglepetés?

 A zenészek nagy része mindegyik Lármán ott volt, de vannak ‘újak’ is. Ott lesznek pl.Tiszai Vivi, Karai Anna, Bokor Ria, Pető Andi, Bulatovic Évi (Vídia Rock), Roboz Réka, és a Vasmacska tagjai….de folyamatosan csöpögtetjük majd a neveket a Dáma Lárma facebook oldalán.

– Hogy állnak az előkészületek?

Nagyjából megvan a dallista és a felosztás is, hamarosan kezdődnek a próbák. Jól haladunk, a csajok nagy része már rutinos, az új zenészek pedig nagyszerűen alkalmazkodnak.

– Hogyan zajlanak a próbák? Megbeszélitek, hogy kinek melyik dal jut és kiosztjátok a szerepeket, majd beosztjátok, ki melyik nap próbál? Mi az útja annak, hogy ez a sok apró részlet egyetlen produkcióvá álljon össze?

Van egy Facebook csoportunk, ahová ömlenek az ötletek. A belinkelt dal alatt jelzik a zenészek, hogy ki játszaná el szívesen azt a dalt, így alakulnak ki a formációk. Ezek az alkalmi ’zenekarok’ már egymás között beszélik meg, mikor tudnak próbálni. Az esemény előtt 1-2 héttel pedig mindig van egy főpróba, ahol minden csaj megjelenik és lepróbáljuk a műsort. A minél gördülékenyebb kivitelezés miatt ide már a technikai segítség is jön, hiszen nem egyszerű összeállítani egy ilyen produkciót.

– Mennyit változott a rendezvény a kezdetek óta?

 A szervezés részét emelném ki főleg, ezen a téren sokkal felkészültebbek, előrelátóbbak, rutinosabbak vagyunk Ágival. A csajok mindig is nagyon rugalmasak voltak, tényleg le a kalappal előttük! Az elején még mindenki olyan dalt játszott, amilyet szeretne. A negyediken és az idein már adtunk egy kis keretet neki. Előzőleg időutazás volt a téma, a 60-as éves zenéitől napjainkig, az idei téma pedig a magyar vs. külföldi dalok, hogy a hazai zenei vonalat is képviseljük.

– Milyen a közönség összetétele ezeken a rendezvényeken? Általában a lányok rajongói azok akik eljönnek, vagy vannak olyanok, akiket egyszerűen már maga a Dáma Lárma híre vonz oda?

 Eleinte főleg a csajok hozzátartozói voltak ott, de mindig is kecsegtető volt az emberek számára, hogy ennyi nő játszik egy színpadon. Most már, akivel csak beszélek, szinte mindenki hallott a Dáma Lármáról és kíváncsiak is rá.

– Gondolkodtatok már azon, hogy esetleg megrendezzétek a Dáma Lárma párját férfi zenészekkel?

Nem. Azt hiszem, az nem lenne annyira különleges. Szivar Zsivaj? Pasas zaj? Srác frász? (nevet) Haha.  Azt hiszem, ez nem a mi feladatunk lesz. (nevet) Hasonlóak voltak már a történelemben, mint pl. a Rockstar Meeting minden év elején a Barba Negrában, bár ott néha csajok is felléptek.

– Pedig a Szivar Zsivaj milyen jól hangzik (nevet) Nem maradt más hátra, mint egy pontos dátum, mikor és hol vehetünk részt rajta?

2022 április 7-én (csütörtökön, hogy minden zenész lány ott tudjon lenni) az Instant-Fogas Komlexumban. Sok szeretettel várunk mindenkit!!!

https://www.facebook.com/DamaLarma

 

 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás