„Az alkotás nem a korlátokról, hanem a kreativitásról szól.” – Hunstville Holiday interjú

A nyíregyházi Huntsville Holiday nemrég jelentkezett bemutatkozó EP-jével, az Arcodra vésett sors címre keresztelt anyag pedig igen pozitív fogadtatásban részesült a szakma részéről. Gaál Tibor gitárost és Dudás Attila basszert többek között a dalírás folyamatairól, a stúdiós tapasztalatokról és az idei évre vonatkozó tervekről kérdeztük.

– Elsőként, kérlek, mutassátok be a zenekart! Mikor alakult a banda, kinek a kezdeményezésére? Korábban is zenéltetek együtt, más csapatokban?
Dudás Attila: A sztori sok-sok évvel ezelőttre nyúlik vissza. Nem is emlékszem már, hogy 2015-ben vagy 16-ban dobtam fel egy hirdetést egy helyi zenész/zenekarkereső facebook csoportba, hogy szeretnék rock vagy metal zenekarba csatlakozni basszusgitárosként, vagy esetleg tagokat keresek egy banda alapításához. Ekkor keresett meg Tibi (Gaál Tibor gitáros – szerk.), hogy ő régóta szeretne alapítani zenekart, de egyszerűen nem talált tagokat. Megmutatta korábbi zenekarait, számait, és volt, ami még túl kemény volt nekem, de volt sok, ami viszont tetszett. Mondom, persze, szerintem meg tudnánk találni a közös nevezőt, és ahogy adott, indítsuk el a dolgot. Időközben írtam neki, hogy összefuthatnánk valahol, esetleg beülni valahova, megismerni egymást, dumálgatni, hogy ne legyünk teljesen idegenek addigra, mire sor kerülne a zenekar alapításra. Így megkezdődött egy jó barátság kettőnk között. Mutatott rengeteg zenét és műfajt, és fiatalon (meg persze még most is) nyitott voltam a dolgok felé, így előbb-utóbb megszerettem a keményebb, komolyabb műfajokat is, illetve segített bővíteni a tudástáram, így egyre könnyebb volt közös fejjel gondolkodni zeneileg. Időközben megkereste Manyi, alias Peter D. Maniak az Angerseedből, hogy basszusgitárost keres, Tibi pedig ajánlott engem, hogy keressen fel, így bekerültem a zenekarba. Egy évig voltam a zenekar tagja, miután az Angerseed befejeződött számomra, elkezdtünk a Huntsville-re összpontosítani. Hosszas keresgélés és próbálkozás után a semmiből találtunk rá Mátéra. Tibivel egy hétvégi beülős iszogatás során összefutottunk volt iskolatársammal, Bencével, akivel szóba jött a zenekar, ekkor mondta, hogy az öccse dobol, így jött a képbe Máté. Ő eleinte kicsit tartott a daloktól, de lelkes volt és kitartó, hamar belejött. Folyamatosan fejlődik, és kiválóan beleillik ebbe a társaságba. Hosszú keresgélés után végre találtunk egy korrekt próbahelyet, és innentől megkezdődhetett az érdemi munka. Ezzel leszűkülhetett a fókusz gitáros keresésére az énekes mellett. Több tagjelölt után végül rátaláltunk Tomira. Nem jelentett problémát neki sem az elképzelt stílus, illetve gyorsan beilleszkedett, így már tudtunk kétgitáros felállásban próbálni, ahogy a dalaink már meg voltak írva. 2022 tavaszán végül csatlakozott hozzánk Zé Bé énekes, és vele együtt teljes lett a zenekar. Hamar megmutatta nekünk tehetségét, rövid idő alatt kiváló szövegekkel és dallamokkal állt elő a kész daloknak, így még az év novemberében stúdióba is vonulhattunk.

– Bő egy évnyi csendes működést, műhelymunkát követően, a közelmúltban megjelent a bemutatkozó anyagotok. Hogyan zajlott a dalírás és a stúdiózás? Mesélnétek a folyamatról?
D.A.: Mikor belevágtunk az egész sztoriba, már akkor körülbelül egy albumnyi megírt számmal, és még több félkész, kidolgozatlan ötletkészlettel rendelkeztünk. Az Örvény című dalt Tibi még azelőtt írta, hogy egymásra találtunk. A Menedék eredetijét én pedig valahol a körül írtam. Utóbbit Tibi meghallgatva átalakította, mégpedig gyorsabb tempót adott neki, illetve a dalszerkezet némi alakítása mellett írt bele pár saját gitártémát és persze szólót. Az Örvény sok változáson nem ment keresztül. Rám bízta, hogy alakítsak a basszus témán, ahogy jónak érzem, illetve a dal kapott új szólót, és kidolgoztuk a lehető legletisztultabbra és legpontosabbra. A Tükörben Tibi fejéből voltaképp kipattant. Szinte ugyanaz maradt, mint a legelső verzió, attól eltekintve, hogy a hosszán alakítottunk kicsit az ének kedvére. A stúdiózás tulajdonképpen gyorsan ment, de ez nem csoda, hiszen mindenki lelkiismeretesen felkészült és gyakorolt. Bevallom, kicsit izgultam, életem első stúdiózása, azonban megtartottam a hidegvérem, és problémamentesen feljátszottam a részem. A többiek is dicsértek, miután magában hallották, mit játszom és hallhattak minden apró részletet, és ez igen jól esett. (mosolyog)

– A lemezen hallható dalok stílusát nehéz behatárolni, zeneileg és énekileg is összetett, változatos anyag született. Hogyan határoznátok meg az általatok játszott stílust a saját szavaitokkal?
D.A.: Ez egy igen fogós kérdés. Még mi magunk sem tudjuk behatárolni konkrétan. Én csak annyit mondanék, hogy metal. Szerencsére igen színes a zenekar műfajilag, én személy szerint inkább a rockzene kedvelője vagyok. Olyanokon nőttem fel, mint az AC/DC, Guns N Roses, Tankcsapda, Creedence Clearwater Revival stb., illetve szívem csücske az eredeti 70-es évekbeli, mai szemmel már nem olyan kemény, mégis igazi lázadó rock. A metallal később ismerkedtem meg, és máig úgy vélem, hogy még szűk a látóköröm, mert egyszerűen annyi és annyi zenekar, dal, album van még, amiről életemben nem hallottam. A fő elemeket inkább Tibi hozza. Ő rengeteg zenét ismer, széles a látóköre, és hatalmas repertoár társul a tehetségéhez és profizmusához. Nem mellesleg ő már megírt jópár dalt, így az ő tapasztalatai jóvoltából a metal számos műfaja megelevenedik a dalokban.
Gaál Tibor: Huntsville metal! (nevet) Alapvetően rendkívül széles a zenei spektrumom, a death metaltól a komolyzenéig mindent hallgatok, de tényleg. Ez a változatosság nyilván nyomot hagy a szerzeményeimen, amúgy is szeretem a műfajok közötti határokat figyelmen kívül hagyni. Az alkotás nem a korlátokról, hanem a kreativitásról szól.

– Az EP-ről már megjelent egy-két igen pozitív hangvételű kritika. Milyenek eddig a visszajelzések? Ti elégedettek vagytok a végeredménnyel?
D.A.: Az eddigi visszajelzések rendkívül pozitívak. Igyekeztünk mindent beleadni, és ezt elnézve sikerült is, és jó érzéssel tölt el minket. A szűk családi, baráti, munkahelyi, illetve a tágabb ismerősi körökben mind jó volt a fogadtatás, és számtalan gratulációt és dicséretet kaptunk eddig.
G.T.: Rendkívül jó visszajelzéseket kaptunk eddig a közönség és a szakma részéről is. Nagyon elégedettek vagyunk az anyaggal, különösen a megszólalással, Pál Misi kiváló munkát végzett az MSK Sound stúdióban. De persze ahogy lenni szokott, már most van olyan, amit ma már másképp játszanék fel. (mosolyog)

– Feltételezem, nem dőltetek hátra, születtek/születnek további megvalósításra váró ötletek is. Készül már a folytatás? Dalokban, EP-ben vagy nagylemezben gondolkodtok elsősorban?
D.A.: Így van, számos további dal áll kidolgozás és csiszolás alatt, és még rengeteg félkész ötletünk van felvéve, melyek csak arra várnak, hogy dalok születhessenek belőlük. Azon még gondolkodunk, hogy EP vagy nagylemez legyen a következő, mivel manapság a rövidebb EP-ket jobban szeretik hallgatni az interneten, bár nekem személy szerint egyáltalán nem okoz problémát a nagylemez hossz. Ez még a jövő zenéje – szó szerint.
G.T.: Hatalmas mennyiségű ötletünk van, és minden próbán születnek újak, szóval a bőség zavarával küzdünk. Szerencsére nagyon jól működik a kémia a zenekaron belül, így elég jól tudunk haladni a dolgainkkal.

– Terveztek-e az idei évre koncerteket? Vannak-e már konkrétumok, amiket megoszthattok velünk?
D.A.: Igen. A bemutatkozó bulink április 1-én lesz a nyíregyházi Club Hollywoodban a Slowmesh és a Trident nyitózenekaraként. Emellett folyamatosan tervezünk, szervezkedünk. Én személy szerint igyekszem ebben a magam módján segíteni, azonban egyáltalán nincs ilyen tapasztalatom, de hát ahogy a mondás tartja, valahol mindent el kell kezdeni nemde? (nevet)
G.T.: A koncert naptár az év második felében fog besűrűsödni, de akkor nagyon. Többet nem árulhatok el, majd figyeljétek a közösségi oldalainkat!

Esemény

Huntsville Holiday Facebook

Huntsville Holiday Spotify

Huntsville Holiday YouTube

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás