Vannak csajbandák. Sõt, vannak nagyon jó csajbandák. Sõt, Nekünk, esztergomiaknak is van egy nagyon jó csajbandánk. Azaz nem annyira csajbanda, hiszen a dobost még rosszindulattal sem lehet csajnak nevezni, de ennyi belefér! 🙂 A súlyos, kemény fémzenét játszó Angelus basszerosát, az éppen második gyermekét váró Cilivel beszélgettem a zenekar körüli aktualitásokról.

Elsõ, bemelegítõ kérdésem: Mi újság az Angelusszal?
– Hol is kezdjem? (mosolyog) Végre visszatért Csilla (az Angelus énekesnõje, Õ is „szülési szabadságon” volt – Ricsi), most én vagyok pihenõn. Ez a legnagyobb újság, hogy jelenleg beugró basszerosokkal, fõként Imivel (Eszenyi Imi, WMD basszer), mennek a koncertek. Próbáljuk kicsit a koncertezést felpörgetni, illetve, hála Istennek, nélkülem is nagyon haladnak a többiek az új számok megírásával. Igyekszünk gyorsítani a tempón, ami az új nóták születését illeti.
Hogy jött képbe a Kolos? Lánybandában fiú dobos… 🙂
– Igen, maga a sztori is érdekes volt, mert Anita (elsõ Angelus dobos – Ricsi) kiment Portugáliába, olyan címszóval, hogy megpróbál ott hosszabb ideig élni, és nem tudtuk, hogyan tovább. Kerestünk lány dobost, de nem lehetett találni. Azt sem tudtuk, Anita kint marad-e, folytatja, nem folytatja, de ennek ellenére a koncertek szervezõdtek, Õ Portugáliában volt, mikor Évinek eszébe jutott egy haverja. Õ Kolos, akinek a barátnõjét ismerte. Kolos benyögte, természetesen viccbõl, ha kell segítség szóljunk! Marhára meg is lepõdött, mikor megkerestük, hogy kéne… (mosolyog) Mondta, hogy Õ igazából csak viccelt, de oké… 🙂 Eleinte beugró volt, aztán mikor Anita bejelentette, hogy abbahagyja a dobolást, akkor rájöttünk, hogy nem is az a lényeg, hogy lány legyen, hanem jó ember, és jó dobos. Tehát Kolos megfelelt! (nevet)
A Halhatatlantalanítás hangzása nagyon bivaly lett, ami nyilván köszönhetõ Jaya Hari dasnak is. A következõ lemezt is ott veszitek fel? Vagy ez távlati még?
– Igen, meg eleve bajban vagyunk ezzel az egész lemez dologgal. Õszintén: beleraktunk egy csomó pénzt és energiát ebbe a lemezbe, és a töredéke nem jött vissza anyagilag. Ám a visszajelzések 99%-a nagyon jók. Külföldrõl és Itthonról is csak dicséret jött. Éppen ez a rossz érzés nekünk. Jó a lemez, tetszik a közönségnek, tetszik a kritikusoknak, de nem lehet már eladni fizikailag a CD-t. Ezért most bajban vagyunk, hogy honnan szedjünk össze stúdióra…
Említetted, hogy külföldrõl is kaptatok jó visszajelzéseket a lemezre. Nem gondolkodtatok még angol nyelvben?
Nem. Azaz de, de csak a gondolatig jutottunk. Szeretnénk külföldi kiadókat megkeresni a lemezzel, hátha Õk nyitottabbak. Kint azért van egy-két hasonló stílusú banda, amikben lányok is vannak, és komoly kiadójuk van. Ott erre nagyobb az igény, és nyitottabbak rá.
Meg is lepõdtem, hogy a lemez szerzõi kiadásban jött ki. Nem akartam elhinni, hogy erre nem harapott rá senki. Van idehaza olyan kiadó, név nélkül mondom, akik olyat is kiadnak, ami egy üres cd-t sem ér, erre a Tiétek, ami megérdemelné, nem kerül kiadóhoz. Próbálkoztatok azért?
– Volt próbálkozás, de sajnos ilyen underground zenekarok számára a magyarországi kiadók sajnos igen rossz konstrukciókat ajánlanak. Gyakorlatilag nem elég, hogy Te fizesd a stúdiót, de még a gyártást is rád terhelik. Erre mind te add a pénzt, csak azért, hogy a kiadó neve rajtalegyen a cd-n. Ennyit nem ér.
A lemez volt letölthetõ is. Hányan töltötték le?
– Hú, ebben nem én vagyok otthon, hanem Évi. Fogalmam sincs, de tudom, hogy sokan. De ami motivál, és erõt ad, az a klipnek a letöltése. Az most már 17000 felett van, ami szerintem tök jó!
Szar dolog ilyeneket hallani. Szeretném azt hinni, hogy Bencével nem csak ketten veszünk lemezeket, de sajnos minden zenekar ezt mondja, hogy nincs eladás. De azért remélem megtaláljátok a megoldást. A dalaitok sokat keményedtek a Maeror Camenarum óta. Ez Kolosnak és Évinek köszönhetõ, vagy mindenkinek?
– Én úgy érzem, hogy mindenkinek. Ez négyünk lelkivilága és zenei ízlése.
A kezdet kezdetén még két gitárosotok volt. Nem akartok újra egy „tömörítõ” gitárost?
– Szóba került, de rájöttünk arra, minél kevesebben vannak a zenekarba, annál jobban mûködik! (nevetés)
A Pörgés címû dalra készült egy remek klipetek. Gondolom a pénzhiány miatt nem követte ezt több.
– Pontosan, csak anyagi oka van, ötleteink lennének bõven! (nevet)
A Pörgés kinek a keze munkáját dicséri? Kinek az ötlete alapján jött?
– Ez a klip is úgy készült, hogy a srác, Nil, aki rendezte, forgatta az egészet, elõször kis játékfilmekkel foglalkozott, és szerette volna a videoklipek terén is kipróbálni magát. Kezdésként promoból készített három zenekarnak ingyen. A haverja szerencsére Angelus rajongó, és beajánlott minket.
Most divat a low-budget vonal, minden stílusban. Ez szerintem is jó, és sok embernek bejön, meg hát erre van pénz… Ilyenre nem gondoltatok?
– De. Van a baráti társaságban is vágó program, ilyenek. Mondhatnám, hogy jelenleg se idõnk, se energiánk erre, hiszen ehhez nagy odafigyelés kell, de sor kerül rá.
Vannak már koncertterveitek a nyárra?
Szeretném megjegyezni, bár nem biztos, hogy ez az interjú kikerül addig…
(És sajnos milyen igaza lett Cilinek… :))
– Március 26-án játszunk az esztergomi Mûvelõdési Házban, a Magma Rock Clubban, áprilisban játszunk Szlovákiában Léván, aztán májusban Dunaújvárosban. Sajnos a fesztiválokról még nincs visszajelzés, egyedül a V.IV fesztre hívtak minket Kéméndre, aminek nagyon örültünk. Ez augusztusban lesz. De arra gondoltunk, ha a fesztiválok nem is jönnek össze, ilyen kis kerthelyiséges dolgokat mindenképpen meg kéne ejteni.
Van/volt olyan hely, ahol szerettek fellépni?
– Annak idején a régi Molothow. (Molothow Liget Esztergom – Ricsi) (nevet) Szerbiában a Zeppelin, itt ugyan még csak egyszer voltunk, de az fergeteges volt! Ott a magyarok igazán odatesznek…
Az új Molothowba, a Molyba nem is terveztek fellépést?
– Ezt a márciusi bulit elõször oda terveztük. Az a Moly egy jó klub, de nagy. Oda szerintem kell 2-300 ember, hogy nagyon jó buli legyen. Nem áltatjuk magunkat hiú reményekkel, tudjuk, hogy nem fognak ennyien eljönni Angelus koncertre. Sajnos ezért kellett máshová szervezni a bulit.
A most következõ egy formakérdés nálunk, és nem kötelezõ rá válaszolni, ha nem akarsz. Nem érdekel, hogy kire, de Te/Ti eljártok szavazni?
– Természetesen mindannyian.
Kimaradt valami?
– Erre a kérdésre kéne, hogy legyen az embernek a zsebében egy jó válasz, amit csak lecsap az asztalra, de sajnos nincs… (nevet)
Üzensz valamit az Olvasóinknak?
– Igen, kapják össze magukat, és járjanak el koncertekre, mert ez már siralmas, annyira kevesen vannak! Értem, hogy válság, meg ilyenek, de vannak még nyomott áras bulik, illetve mostanában próbálnak több helyen akciózni, hogy például 21-ig ingyenes, lányoknak ingyenes, stb., tehát el kell menni bulizni. Ha már más nem jutott Nekünk, legalább ez legyen!
Köszönöm az interjút! 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás