Sziva Balázs és a Szent Suhancok: Régi mániám… EP (2014

Bárhogy is számolom, 2000 már nem most volt. Akkor nyomtak egy kezembe egy magnókazettát, amin egy boxeralsós, tetovált csávó állt, és az volt ráírva: Romantikus Erőszak: Magyar História X. Azóta hallgatom a RomErt, és követem figyelemmel Balázs dolgait. A Szent Suhancokat anno egyszerre tartottam szentségtörésnek és kurva jó ötletnek is, ugyanis ez egy elég veszélyes mezsgye, viszont ha valaki ezt a jelenleg aktív zenekarok frontemberei közül hitelesen meg tudja csinálni, akkor az csakis Balázs. Két kiváló lemez és pár koncert után azt mondom, kell ez a banda nekünk nagyon, az új EP pedig…


Nos, az új EP rendhagyó módon, kazettán kerül a rajongókhoz, ami már önmagában is nagy dolog. Szeretem az ilyen apróságokat, ahogy azt is, amikor valaki vinylen ad ki egy kislemezt, mint az Előre mind pesti srácokat. Ez a zene kazettán terjedt anno, és bár én az aranykorból fiatal koromnál fogva kimaradtam, azért még a nagy internetkorszak előtt kaptam belőle egy kis ízelítőt. A négy most rögzített nóta eredetijét ismerem, kívülről tudom, és a Ballagó Idő Keleti realitása az egyik olyan dal, amire bátran azt merem mondani, hogy a műfajból a kedvencem.
Az agyonmásolt kazetták és a sok esetben botrányosan rossz felvételek hangulatát vajon vissza lehet adni? A válaszom az, hogy igen. Már csak azért is, mert ezek a srácok nem feltétlenül az eredeti dalokat akarják reprodukálni, hanem abban a formában kapjuk meg, ahogy Ők tolják a koncertjeiken, maximális tiszteletadás mellett. Erre az előbb említett Keleti realitás a legjobb példa. Ez a verzió jóval pörgősebb, keményebb, mint az eredeti, a hangulat mégis megmaradt. A hangzásra visszatérve: nem kevés pénzt ölhettek bele a felvételekbe, itt ugyanis minden analóg. Klasszikus stúdióban lettek rögzítve a dalok, semmi digitális szépítés, vagy trükközés. Meg is hálálta ez magát, most még az első két korongnál is jobban dörrennek meg a nóták.
A kazetta A oldala az M.A. Skins klasszikusával, a Hatalom és dicsőséggel indul, amit az Akcióegység Üss haverje követ. Minkét nóta igazi koncertfavorit lesz szerintem, ahogy a fanyar, szarkasztikus humorú Fals örökzöld Román lány is, mely a B oldalt nyitja. Ehhez társul a már kétszer is említett Ballagó Idő klasszikus, és vége is a kazettának. A kevesebb néha több szindróma, pazar ez így.
Rendesen nosztalgikus érzés volt megfordítani, majd újra megfordítani, és hallgatni ezeket a dalokat. Már csak abban reménykedem, hogy egyszer lesz akkora szerencsénk, hogy akár mindhárom Szent Suhancok hanghordozót, akár egy kivonatolt Best of-válogatást a kezünkbe foghatunk vinylen, vagy köznapi nevén bakeliten is. Hiánypótló manapság egy ilyen kiadvány, ráadásul kiválóan is sikerült, így nagyon megéri az árát. Megjelenéskor senki ne hagyja ki!

10/10! Oi!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás