Ha nemzeti rockról beszélünk, vannak megkerülhetetlen nevek és zenekarok. Sziva Balázs is egy ilyen név, aki ráadásul két meghatározó zenekarban is betölti a frontember szerepét. Azonnal igent mondott a megkeresésünkre. Mi pedig kihasználtuk az alkalmat, és kicsit kifaggattuk Õt múltról, és jelenrõl.

Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést! Elõször mesélj nekünk és az Olvasóinknak kicsit arról, hogy vagy mostanság?
– Elég sûrû az életem. A napokban fejeztük be az új RomEr lemezt és a másik bandámmal a Hungaricával, eddigi legnagyobb koncertünkre készülünk március 20-án a Petõfi Csarnokban. 
Már több mint 15 éve vagy a Romantikus Erõszak frontembere, amely a mûfaj egyik megkerülhetetlen zenekara. Összefoglalnád a közelmúltat néhány mondatban?
– A RomEr középiskolás zenekarként indult 1994 márciusában. Az azóta elmúlt több, mint 15 évben nagyon sok minden történt velünk. Csináltunk csomó lemezt, rengeteg koncertet adtunk Kárpát-medence szerte, voltak kitiltások, betiltások szóval nem volt és szerintem nem is lesz eseménytelen az életünk.
Hazai viszonylatban egyedülálló a RomEr felállása, hiszen nem tudok még egy olyan rock zenekarról, amelyik dudással áll ki. Miért pont dudás?
– Sok népi hangszer beilleszthetõ a rock zenei hangzásba, ezt bárki hallhatja a RomEr lemezein, de szerintem stúdióban és élõben egyaránt a magyar duda megszólalása illik leginkább a kemény gitár szólamokhoz.
Hamarosan új lemezzel jelentkeztek. Mit várhatunk az új albumtól?
– Az új RomEr album védjegye a táncba hívó magyar dudaszó és a futball lelátók kórusai valamint az a nyers erõ és zenei változatosság, amely sokkal inkább megjelenik itt, mint bármelyik korábbi lemezen. Vannak klasszikus Oi! (Készenléti, Csatadal, Szurkolj és háborúzz) és népzenésebb témák (Kilenc zsandár, Régen volt megint lesz), de a végeredmény minden esetben: RomEr. 
A nyitónóta (Óóólé) üzenete, hogy legyünk büszkék magyarságunkra, hisz hány nép igyekszik a mi múltunkhoz képest eltörpülõ történelmet hamísítani saját létjogosultságuk igazolására! Ékes példa, hogy 899 és 970 között összesen 48 hadjáratot vezettünk Európában. Ebbõl 38-at nyugatra, 10-et pedig délre vívtunk, de számtalan hadjáratunk és vitéz tettünk még így is feljegyzetlen maradt.
Az Ereszd be a tótot (kiver a házadból) dalszövegének érdekessége, hogy csupa, a tótokkal kapcsolatos magyar szólásból és közmondásból állt össze. Évszázadokon keresztül ezekben szûrõdtek le azok az tapasztalatok, melyek a gyakorlati életben megdönthetetlen igazságnak bizonyultak.
Az Esik esõ Rózsa Sándor hagyományhû balladája, a Szeged környéki puszták betyárjainak tiszteletére „õzõ” nyelvjárásban lett feldolgozva. A dél-alföldi betyárvezér 1848. októberében a Honvédelmi Bizottmány mentelmével csatlakozott a szabadságharchoz, 80 fõs rettenthetetlen gerillacsapatával. Lenyûgözõ bátorságukkal és szokatlan harcmodorukkal mértek csapásokat az ellenségre a Bánságban.
A Ria, ria, Hungaria szövegében a magyar címer hétszer vágott mezõjének négy ezüst sávja négy folyót, a Dunát, a Tiszát, a Drávát és a Szávát jelképezi. A kettõskereszt az apostoli királyságra utal, a hármashalom három hegycsúcsot, a Tátrát, a Mátrát, a Fátrát, Erdély címerének fekete Turulmadara a magyar nemzetet, a székelyeket a Nap és a Hold, míg a szász székeket (Kõhalom, Medgyes, Nagysink, Sebes, Szeben, Szászváros, Szerdahely) a hét vörös bástya jelzi.
A korongon található egy Skanzelizé feldolgozás (Lánctalpas Ibusz) a régisulis magyar ska banda eredeti énekesének, Vasszi Zoli (Vanek) vendégéneklésével. Az 1987-ben született dal a maga idejében egy konkrét állásfoglalás volt, amikor a román diktátor Ceausescu rémuralma a legjobban dühöngött és sorban pusztították a magyar falvakat.
Nemsokára megjelenik egy 100 példányra limitált bakelit maxitok is. Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen kiadvánnyal jelentkezzetek?
– Amikor elkezdtem zenét hallgatni, még csak bakelit lemez volt meg kazetta. Ezeket mára teljesen kiszorította a CD, sõt lassan már az is egy elavult formátum. Ennek ellenére a bakelit lemezek ma újra elõkerültek, nekem is nagyon sok gyûjtõ ismerõsöm van. Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen különleges kiadvány méltó volna a zenekarhoz.
Két éve megjelentettél egy könyvet 15 év nemzetei rock címmel. Ebbõl dokumentumfilm is készült, mely a RomEr új lemezének dvd mellékleteként jelenik meg. Önálló megjelenésben nem is gondolkodtál?
– Molnár Roland és Bede Zsolt dokumentumfilmje egy baráti segítségbõl, nulla forintos költségvetésbõl készült film, nem vérprofi, de nagyon hangulatos és illik a könyvem mondanivalójához. A RomEr zenészeinek, AG Ferencváros tagoknak, és Budaházy Györgynek a nyilatkozataival, sok archív felvétellel, fotókkal, koncertrészletekkel, mintegy 73 percben.
Milyenek a visszajelzések a könyvrõl?
– Rosszat még nem hallottam róla 🙂 
Jól fogyott? Tervezel még hasonló kiadványokat?
– 1000 példány lett nyomva belõle, az el is fogyott. Nem gondolom, hogy a jövõben író lesz belõlem 🙂 Ennek a zenei mûfajnak a történetében 20 éve veszek részt (kezdetben zenehallgatóként, késõbb fanzine szerkesztõként, majd 1994 óta zenészként) és a könyvvel szerettem volna tisztába tenni néhány dolgot, amelyet a sajtó éveken át elferdített a közvélemény elõtt.
Mikor felkértek a Hungarica énekesi posztjára gondolkodás nélkül elvállaltad?
– Pár nap gondolkodási idõt kértem azért ugyanis soha nem énekeltem metal zenekarban 🙂 Elsõ körben Pusztai Zoltán (Moby Dick, Aurora szövegíró) dalszövegei fogtak meg, mert nagyon tisztelem a munkásságát.
A Hungaricával szerintem pályafutásotok eddigi legjobb lemezét készítettétek el Nincs más föld, nincs más ég címmel. (Lásd a lemezkritikában! A Balladák címû korongotok pedig ajándék a márciusi nagykoncertetek elõvételes jegyéhez. Így próbáltok harcolni a letöltés ellen?
– Ez is benne van, de a Balladák CD elsõsorban ajándék azoknak az embereknek, akik elõvételben váltanak jegyet a Hungarica Pecsa-beli koncertjére, március 20-ra.
Nehéz egyeztetni a két banda fellépéseit?
– Eddig még sikerült megoldanom. Szervezés kérdése az egész.
Melyek azok a zenekarok, akikkel jó viszonyt ápolsz, és fontosnak tartod a jelenlétüket a hazai piacon?
– Sok ilyen van, kiemelni senkit sem szeretnék.
Nem érdekel, hogy kire, csak annyi, hogy Te el szoktál menni szavazni?
– Négy éve nem voltam, de most el fogok menni. 
Köszönöm az interjút! 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás