Szélesterpesz rock’n’roll! – Zizzy Pear (Redlight Slipper) interjú

A 2000-es évek végétől a budapesti rock ’n roll élet egyik legemblematikusabb karakterével, Zizzy-vel, a Redlight Slipper frontemberével beszélgettem a zenekar háza tájáról.

– A tavalyi év végén jelent meg, Against The World címmel egy vadiúj klipes dalotok. Mit érdemes tudni róla és az elkészítéséről?
– A tőlünk megszokott bulisabb hangulatú daloknál ez némileg borúsabb és súlyosabb téma. Nem szándékosan alakult így, egyszerűen ilyen ötleteim és gondolataim jöttek, amik szintén részük az életnek. Tematikailag is picit „zsúfoltabb” a nóta, de ettől függetlenül teljesen beleillik a zenekar stílusába. Komolyabb gondolatok, komolyabb hangulatvilág, de balladisztikusabb dallamú modernebb rock nóta. A klip is ugyan ezt tükrözi a szürkébb, kissé apokaliptikus képi világgal. A dalok készítése viszonylag rutinosan és energikusan szokott haladni. Mindenki rápörög az új témára és addig nyomjuk amíg késznek nem érezzük, aztán irány a stúdió. Egyébként a Grenma stúdióban vettük fel a dalt, ahol már visszajáró vendégek vagyunk.

– Bár kisebb nagyobb „kilengésekkel” , de leginkább a svéd/ rock’n’roll vonulat „húzható” a zenétekre, én legjobban a Hardcore Superstar, Backyard Babies világát érzem.
– Nagyon csípem azt a fajta zenei hullámot igen, nagy hatással volt rám főleg a Redlight korábbi stádiumaiban, de számtalan egyéb más szcéna is inspirált mindig is. Sokféle zenét szeretek és szeretünk, ami hatással van a dalainkra. Az amerikai classic glam, vagy punk-rock a brit hard-rock, garázsrock, a skandináv sleaze vonal, egy soul vagy funky rock dal, de akár egy modern elektronikusabb dolog is lehet inspiráló. Nem tartom annyira szerencsésnek mindenképp skatulyázni a zenekar stílusát, de valahol a Motörhead és Taylor Swift között helyezkedhetünk el. (nevet)

– Viszonylag rapszodikus működés jellemző a 2006-ban alakuló zenekarra. Kislemezek, EP, dalonkénti megjelenés. Lemez formátum viszont mostanában nem jött ki. Jövőben is marad ez a tendencia?
– Van több kislemezünk amik anno vagy saját terjesztésben jelentek meg vagy egyesével pakoltuk fel őket a zenei megosztó oldalakra. Az utóbbi időben viszont általában egy dalt veszünk fel és ahhoz klipet készítünk. Kísérletezgetünk ezzel, de ebben az a jó, hogy mindig van aktualitás és nem 2 éves csend után jövünk elő egyszerre több dallal, hanem körülbelül félévente egy újdonsággal.

– Beszélhetünk esetetekben kialakult rajongói bázisról, akik rendre ott vannak a Redlight Slipper bulikon. Hogyan látod a műfaj létezését, népszerűségét idehaza?
– Eléggé hullámvasút ez a dolog, sok minden befolyásolhatja. Mindenképp van rá érdeklődés és sok helyre eljut a zenénk, de ez a fajta rockzene, komoly marketing és management nélkül örökké a klubokban fog maradni idehaza, viszont azokat többnyire megtöltjük, hála Istennek. Rengeteg helyen megfordultunk az elmúlt 10-15 évben, a kis kocsmáktól a fesztivál színpadokig, de valahol ez mindig is klubzene marad. Ezt egyébként én feeling-re oda is helyezem és élem. Nem annyira stadion rock, de annál inkább „szélesterpesz”.

– Már huzamosabb ideje underground szinten mozog ez a vonal . Ennek ellenére kitartotok a stílus mellett Ti is. Volt időszak mikor úgy véltétek talán érdemesebb lenne a sleaze / rock’n’roll felől más irány felé elmozdulni?
– Persze ez manapság nem „mainstream” irány, főleg nem hazánkban, de akik ezt a fajta csapágyas rock ‘n roll-t szeretik játszani és hallgatni, azoknak mindig is ez műfaj lesz a szívük csücske. Mi egyébként igyekszünk mindig picit vegyíteni újabb dolgokkal, egyedibb hangzással, modernebb ötletekkel a zenénket. Kifejezetten szeretek kreatívkodni és kísérletezgetni egy-egy dalon, hogy mindig legyen benne valami apró új és meglepő, amire kitágul az ember szeme, amikor először meghallja, de közben maradjon a jól bevált rozsdás sín is.

– Működtettél korábban egy Zizzy Vision néven futó szóló projektet is. Viszont ez jelenleg jegelve van. Lehetségesnek látod ennek a folytatásat? Mesélj kicsit erről a projectről!
– 2015 ben a amikor a Redlight Slipper egy időre szüneteltetve lett, belekezdtem egy más jellegű zenei munkába, amiben akkor ki tudtam írni olyan dalaimat ami a Redlight stlíusától meglehetősen idegen. Egy jóval gothosabb, sötétebb hangzásvilág lett ötvözve populáris dallamokkal, doom elemekkel. Csináltunk pár kislemezt és pár klipet, nagyon szerettem is, de végül visszahúzott a szívem a Redlight-hoz és befejezettnek éreztem a történetet. Ettől függetlenül nem tartom kizártnak, hogy esetleg egyszer újra elővegyem, és új formában folytassam, de jelenleg nem szerepel a tervezett teendőim között.

– Végül az érdekelne, milyen lemezekre adnál maximális pontszámot?
Guns N Roses –Appetite for Destruction (ezt a zenekar többi tagja nevében is ki tudom jelenteni)
Marilyn Manson – The Golden Age of Grotesque
Sex Pistols – Never Mind The Bollocks
Linkin Park – Hybrid Theory
Michael Jackson – Bad
Backyard Babies – Total 13

Legközelebb január 20-án pénteken, a budapesti Backstage Pub-ban találkozhattok a RedLight Slipper-el.

Zabari Milán Zsolt

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás