Szabotázs (Sabotage – 2014)

Rendezte: David Ayer
Főszereplő(k): Arnold Schwarzenegger, Sam Worthington, Terrence Howard, Josh Holloway
Történet: Amikor egy rajtaütés során eltűnik 10 millió dollár és egy kommandós meghal, mindenki a csapatra gyanakszik. Felfüggesztik Őket, a nyomozás egyre inkább elhúzódik, majd az ügynökök elkezdenek elhalálozni…

Nagyon vártam ezt a filmet, ugyanis David Ayer első három rendezése, pláne az Utca királyai hatalmas kedvenc nálam. A korrupt zsarus mozik általában nagyon el tudnak varázsolni, főleg, ha nem izzadtságszagúak, és kiszámíthatóak. A Szabotázs nyilván nem lesz nálam sem akkora klasszikus, mint a már említett Utca királyai, vagy a téma talán legtökéletesebb alkotása, a Szigorúan Bizalmas, vagy a klasszikus Mocskos zsaru, viszont szerencsére több egy fogyasztható popcorn-mozinál.

A rendező eddig nem nyúlt mellé, és a rendezés ezúttal is tökéletesen rendben van, kezdünk arrafelé tendálni, hogy Ayer úrfinak saját, jól felismerhető stílusa legyen. Bevallom, kicsit talán elfogult vagyok vele kapcsolatban, hiszen olyan mesterművek forgatókönyveit köszönhetjük Neki, mint a Kiképzés, az U-571, a Dark Blue, a Halálos Iramban, vagy a S.W.A.T., sőt, Ő írta a négy (hamarosan öt) saját rendezésű filmjét is (Nehéz Idők, Az Utca Királyai, Az utolsó műszak, Szabotázs, Fury). Egyre inkább kedvenc kategória.

A színészek mind hozzák a kötelezőt, és a sztori, illetve a karakterek semmi olyat nem tesznek lehetővé, amitől esetleg Oscar-esélyes alakításokat várhatnánk, mégis van két különösen említésre méltó villantás. Az egyik nyilván Kormányzó Úr főszerepe, aki a tőle megszokottól némileg eltérő figurát alakít, kellően hitelesen, és magával ragadóan, a másik pedig Sam Worthington, aki ebben a moziban úgy fest, mint Ivan Moody (FFDP) és Fred Durst közös gyermeke. Ők ketten el is vinnék hátukon a filmet, ha nem lenne partnerük Sawyer a Lostból, illetve az első Vasemberből Rhodey. Korrekt alakítások, annyi, amennyi kell.

A történetvezetés és maga a sztori teljesen rendben van. Én egészen a film három-negyedéig nem is sejtettem, hogy mi a fene lehet itt és igazából ki van kivel. Megvannak a kötelező csavarok, fordulatok, és az akció is. Az pedig a filmnek kifejezetten előnyére válik, hogy az akciójelenetek kellőképpen véresek, viszont nincs belőlük sok, inkább más módon szövik a szálakat. Nekem tetszett, piros pont jár érte.

A hazai DVD-kiadás (nem, nincs blu-ray, sajnos…) kellőképpen fapados, de legalább 5.1-es magyar szinkront kapunk, ami kicsit az iparosmunka felé hajlik, nem is szól túl jól, de legalább van. Sőt, jobban sikerült rengeteg szinkrónnál, amivel az utóbbi időben találkoztam. Az extrák teljes hiánya ugyancsak fájó pont, viszont a hatalmas (és számomra érthetetlen) bukás ellenére a kiadás tényének is örülnünk kell.

Hatalmas köszönet a DVD-ért az esztergomi Babits Könyvesboltnak! (www.e-konyveshaz.hu)

10/8 Még ilyet!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás