Sherlock Holmes (2009)

Sir Arthur Conan Doyle világhírű detektíve (és persze annak társa) megérett végre egy kicsit akciódúsabb feldolgozásra, s szerencsénkre nincs okunk panaszra, ha Guy Ritchie rendezését vesszük górcső alá. Ric$ ette is a kefét, amikor először beszéltünk erről a filmről, tudniillik ugyanis, hogy ő nagyon nincs kibékülve a Ritchie-művekkel. Ennek ellenére kénytelen volt elismerni, hogy ezalkalommal maradandót alkotott.

Rendezte: Guy Ritchie
Írta: Sir Arthur Conan Doyle; Forgatókönyv: Michael Robert Jonson
Szereplők: Robert Downey Jr. (Vasember, Zodiákus); Jude Law (Repo Men, A király összes embere)

Alaptörténet: A nem mindennapi képességekkel megáldott, kicsit hóbortos (vagy inkább őrült) Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) úgy tűnik minden ügyet megold, amit rábíznak. A munkáit azonban nem egyedül végzi, segítségére van Dr. John Watson (Jude Law), akivel karöltve tökéletes párost alkotnak. Mondani könnyű, de el is hisszük? Lord Blackwood (Mark Strong) fekete mágia segítségével készül uralomra törni, és a józan ésszel nehezen felfogható, tudományosan megmagyarázhatatlan cselekedeteivel eleinte még Holmes eszén is túljár. Kérdés, hogy meddig?

Ami nekem a legjobban tetszett ebben a filmben, hogy végre egyikük (Holmes és Watson) sem az a szemüveges, vékony, kockafejű nyomozó. Helytállnak a fizikai küzdelemben és az elmepróbákban egyaránt, ugyanakkor mégsem „megközelíthetetlenek”. Rengeteg emberi gyengeségük tűnik fel a filmben, amitől még eredetibbé válnak. Watson például szerencsejátékfüggő.

A színészi alakítások kivétel nélkül zseniálisak. RDJ hozza a formáját, tőle nem is várhatnánk mást, de nem játsza le a vászonról sem Mark Strongot (akinek hitelességét egy pillanatig sem vonjuk kétségbe a film során) sem Jude Law-t.

A mellékfonalak, az eljegyzés, illetve a Holmes-féle frigy pont eléggé súlyosak, hogy ne vonják el a figyelmet a lényegről, ugyanakkor ne is érezzük őket teljesen felesleges időhúzásnak.

Számomra eddig a legjobb detektívfilm (pedig eredetileg nem is szerettem Holmes karakterét). Mindent összevetve 10/8.

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás