Senki más – Új dallal jelentkezett a nyíregyházi Ebura

Az Ebura története nagyjából egy éve kezdődött, ez idő alatt kialakult a stabil felállás, napvilágot látott a bemutatkozó dal – majd a második is –, és megvoltak az első koncertek, melyek pozitív visszaigazolásként szolgáltak a folytatást illetően. A klasszikus heavy metalt modern elemekkel ötvöző, kipróbált zenészeket felvonultató nyíregyházi csapattal nemrég megjelent Senki más című daluk kapcsán beszélgettünk.

– A biográfiátok szerint a 90-es évek történéseit felidéző beszélgetés, majd pedig ennek folytatásaként egy közös jammelés vezetett az Ebura megalakításához. Ilyen régre nyúlik vissza a tagok közötti ismeretség? Milyen korábbi formációkból ismerhet titeket a közönség?
Ebura: Krutila László (ritmusgitár) a 90-es években a Noise Machine oszlopos tagja volt, Gönczi Bonca András (dob) szintén aktívan zenélt a 90-es években: a Gozer, illetve a kultikusabbnak számító Semiramis zenekarban forgatta a dobütőket. Csekk Tamás (basszer) 97’-99’ között a Holdudvar, 99’-től az Autumn Twilight tagja volt, később a Diamond zenekar bőgőse lett, most pedig az Eburát erősíti. Palicz János (énekes) eddig főként cover-videókat (pl. Mudfield, AWS) készített a YouTube-csatornáján, Szentpéteri Dániel Demeter (szólógitár) pedig a Tibi a Hegyről szólógitárosa volt, illetve portugáliai élete során bárokban zenélt.
Bonca, Tomi és Kruti (Laci) már a 90-es évek zenei élete óta ismerik egymást. Jani és Dani tinédzserkori barátok, illetve ketten dolgoztak is együtt zeneileg.

– 2022 őszén alakult a banda, de csak ez év szeptemberében mutatkoztatok be élőben a közönség előtt. Mivel telt el a kettő közötti majdnem egy év? Hogy éltétek meg a bemutatkozó bulit?
Ebura: 2022 ősze valóban, ám ekkor még csak Tomi, Bonca és Kruti jammelgettek hárman. Próbaterem keresés, miegymás zajlott, énekes viszont csak januárban érkezett Jani személyében. Ekkortól már lehet beszélni zenekarról, hiszen a formáció az adott volt. A teljes felállás júniustól, Dani érkezésével működik.
Nekiálltunk saját számokat gyártani, egyelőre három van készen. Jött fellépési lehetőség a Mina zenekarral a nyíregyházi Bulldog Caféban, össze kellett „dobni” egy műsorra valót. A repertoárt a 80-as, 90-es, illetve a 2000-es évek elejéről származó magyar metal zenekarok számaiból válogattuk.
A következő felkérés a szintén nyíregyházi Club Hollywood színpadán került beváltásra, méghozzá Juhász Marci előtt. Sikerült egy jó koncertet adnunk – ezt azért mondjuk el, mert ilyen keretek között tudtuk igazán letesztelni az új dalt, hiszen más otthon a YouTube előtt figyelni a reakciókat, és megint más élő zene előadása közben/után megélni, hallgatni azokat. Az igazat megvallva, nagyon jól élte meg a zenekar a koncertet, viszont fontos kijelenteni, hogy ez még a tanulás és kísérletezgetés időszaka!
A stúdiózás során rengeteg segítséget kaptunk Ebergényi Vilmostól, aki rendelkezésünkre bocsátotta a saját kialakított stúdióját. Külső segítséget is kaptunk a tapasztaltabb zenészektől, illetve ameddig Dani nem csatlakozott a zenekarhoz, addig Soltész Gábor segített a gitár hangszerelésében. Ezúton is megragadjuk az alkalmat és itt is megköszönjük neki! Köszönjük Gabi!
– Milyen most Nyíregyházán a rock/metal élet? Működnek más csapatok is a városban, akikkel közösen életben lehet tartani a színteret? Milyen a viszony köztetek?
Ebura: Sok felől lehet hallani, hogy „mennyire lapos a zenei élet Nyíregyházán”. Ez az elgondolás téves! Városi szinten és rendezvények keretein belül is vannak zenei fellépők, működnek zenekarok – és ha szabad így kifejezni a dolgot – a rock/metal, de akár könnyűzenei téren is vannak erőfeszítések, amelyek sikeresek. Mi több, rendkívül ígéretesek! Mostanában elmondható, hogy bőven van pezsgés. Példának okáért, ahol próbálunk, több zenekar is itt rendelkezik bázissal: az Ebura a Mina és az Estenden zenekarral birtokol közösen próbahelyet.
Az elmúlt hónapokban is rendszeresen voltak koncertek a Bulldog Caféban és a Club Hollywoodban is. Biztosak vagyunk benne, hogy több szórakozóhely is partner lenne ezekben. Tapasztalataink szerint jó a kapcsolat a zenekarok között. Ezt bizonyítja, hogy az Estenden frontembere, Zákány Alex közreműködött az egyik dalunkban a koncerten, vagy az is, hogy a Mina dobosa, Pál Mihály mindent megtett azért, hogy a lehető legjobban szóljunk az első bulin. Igyekszünk tehát összetartani és segíteni egymást. Régen volt ennyi rock/metal zenekar a városban, ettől függetlenül bármely stílusban alkotó zenekarhoz és személyhez pozitívan, segítőkészen állunk.

– Október 31-én jelent meg a második dalotok, Senki más címmel. Hol készültek a felvételek? Kik voltak a segítségetekre a munka során? Milyenek eddig a visszajelzések a dalra?
Ebura: Ezt a dalt szintén Vilivel (Ebergényi Vilmos – a szerk.) vettük fel, de nem maradtak el a külső segítségek sem, amelyekért nem lehetünk elég hálásak. A Senki más felvételének idején érkezett a zenekarba Dani (Szentpéteri Dániel Demeter gitáros – a szerk.). A dal jelentős része fel volt véve ugyan, de Dani így is hozzá tudta tenni még azt a hiányzó kis pluszt.
Ezt a számot más stílusban írtuk meg, és mivel ekkorra már volt némi stúdiótapasztalatunk, így más felfogással is álltunk a dolgokhoz. A dal is más szellemben került megalkotásra. A visszajelzések még most is érkeznek, de elmondható, hogy a legtöbb közülük pozitív. Emellett építő jellegű kritikákat is kapunk, amit szívesen fogadunk mindig, hiszen érvényes a mondás: holtig tanulunk.
– Nyilván készülnek további dalok, felvételek is a közeljövőben. Gondolkodtok esetleg egy bemutatkozó albumban vagy középlemezben?
Ebura: Természetesen! Jelenleg az a szisztéma, hogy a számainkat egyesével vesszük fel. Ennek anyagi és időbeli okai egyaránt vannak. Később tervezzük összerakni egy összefüggőbb anyag kiadását, akár egy 4-5 számos EP keretein belül. Ugye a XXI. század a modernizációról is szól, és legnagyobb bánatunkra a hagyományos CD vagy kazi formátum kihalófélben van. Tervben van az is, hogy nem csak a YouTube-on, hanem a Spotify-on és más platformokon is elérhetővé tesszük a zenéket. Az a cél, hogy minél több embert érjünk el.

– Mik a zenekar tervei a 2024-es évre?
Ebura: A zenekar tervei? A szilveszteri fogadalmunk ismertetésre kerül: megtanulunk zenélni! (általános nevetés) Folyamatosan történik a dalírás, ezerrel dolgozunk az új dalokon, amelyek nemsokára szintén megjelennek. Koncerteket szervezünk, lehetőségeket keresünk, hiszen nem titkolt célunk, hogy az ország minden táján bemutatkozzunk. Itt meg is ragadnánk az alkalmat „cserekoncertek” felajánlására: aki minket meghív valahová játszani, azt mi visszahívjuk, és fordítva!

Ebura:
Palicz János – ének
Krutila László – ritmusgitár
Szentpéteri Dániel Demeter – szólógitár
Csekk Tamás – basszusgitár
Gönczi Bonca András – dob

Ebura Facebook

Ebura YouTube

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás