A debreceni Bad Habit úgy meglepődött azon, hogy az idén már a zenekar fennállásának tizedik jubileumát ünneplik, hogy váratlanul ki is adták a második „teljes értékű” nagylemezüket. 

Az epikus (se) alkotás a Mindörökké Underground címet viseli, 11 dalt tartalmaz. Ezekből 5 új szerzemény, 6 dalt pedig már ismerhetnek a rajongók korábbi kislemezekről és single kiadványokról.

Elevenen él bennem a kép, amikor kilenc évvel ezelőtt az akkor még gimis srácokból (és egy énekes lányból) álló formáció egy általam szervezett koncerten kapott lehetőséget: nagyon fésületlenek és kiforratlanok voltak, sokszor volt félrenyúlás a gitáron, többször hamis volt az ének, de annyira energikusan és őszintén nyomták a zászlajukra tűzött dallamos punk/rock muzsikát, hogy azonnal rajongani kezdtem értük: ez a rock and roll.

A csapat ezt a mai napig nagyon jól hozzák, lemezeken és színpadon egyaránt, de közben azért elmondható, hogy zeneileg sokat érett a produkció.

Valahol természetes, hogy egy zenekar stílusában változik, főleg évtizedes időtávlatban.

A Bad Habit azonban mindig megmaradt ezen a dallamos punkrock vonalon, de nagyon jó ízléssel engedtek be az alkotásaikba más stíluselemeket: volt itt folkos, skás, de metálos felvillanás is.

Mivel a mostani lemez javarészt már ismert dalokból áll, ezért ez a fajta muzikális stíluskavalkád végigkíséri az egész anyagot.

A tracklistet nyitó Sör című dal egy új szerzemény, a zenekar esszenciális bulirockja. Talán kitalálta a kedves olvasó a címből, hogy a nóta a sörivásról és a bulizásról szól. Tök jó riff, középtempós, terpeszállós, beleszarós, bármelyik Sörnapok szervezője megvehetné rendezvény indulónak…

…és ha már induló: a csapat 2022-ben a BME Gépészkari Napjaira írt egy remek party himnuszt, Kell ez az érzés címmel, ez a dal kapta a második helyet a lemezen, így mondhatjuk, hogy tovább merül az ember a rock and roll hangulatban.

Az Illatos út kicsit lassan -és indusztriálisan – kezd, de aztán egy nagyon jó, kvázi rap dal lesz belőle elég hamar – itt a zenekar két újabb zenei hatást is bemutat a underground punk rock világon túl…

A Nem az én napom szintén egy korábban megjelent dal, ami tempóját tekintve még mindig a táncolhatós kategória, szövegében viszont már inkább önreflexív és szarkasztikus – itt kezd bekúszni a zenekar másik, melankolikusabb arca a dalcsokorba.

A Nem érdekel egy vállaltan Fish! hatású dal, tiszteletadás a hazai hardpop királyok munkássága irányába. Nem véletlenül van ott a Szevasz, Hal felkiáltás az elején….Aki szereti a kalapálós döngölős punkot, az nem fog csalódni: irgalmatlan tempó és egy felszabadító életérzést megörökítő szöveg. Nekem ez a dal volt 2022-ben a nyári bulidalom, mikor megjelent, de mai napig szívesen hallgatom.

A Millió című dal az első ami kissé lírikusabban kezdődik, de persze ez is átcsap egy punkos társadalomkritikus nótába. Hiteles lenyomata a 2023/24-es évnek, egy szókimondó vidéki zenekar prezentálásában. Nem is tudom, talán ez az első kifejezetten szociális kérdéseket feszegető dala a bandának, lehet kicsit komolyodnak, és ez már a korral jár?

Az ajkadat akarom című -egyébként új- tétel egy szintis-lagzimetálos zenei motívumra épül, amit persze megkarcolnak a gitárok is, de alapvetően zeneileg ez az, ami leginkább elüt a többi daltól: itt jelenik meg az leghangsúlyosabban, hogy a srácok az újonnan írt daloknál kicsit elkanyarodtak stílus és hangszerelés szempontjából a korábban megszokottaktól.

Az Ez már nem élet már inkább gitárokra épül, de itt is hangsúlyosabban jelenik meg a szintetizátor.

A Hasztalan keresem is beleillik a kicsit „epikus metálos” sorba, itt már egy klasszikus ’80-as éveket idéző gitárszóló is belefér- az egyébként ska lüktetésű dalba.

Zuhanunk, és az Anya mondta már korábban kijött: két lírikusabb tétel, sok zongorás és akusztikus betéttel, remek iránymutatás a zenekar kicsit fémesebb stílusára, illetve a „zord külső érző szívet takar” közhely is ezzel a két dallal kerül kipipálásra.

 

A lemezt ez a két dal kicsit belassítja a végére, kicsit elvész a lendület, de alapvetően szép zárás.

Reméljük, a srácoknak számos lehetősége lesz arra, hogy ezeket a nótákat (is) minél több helyen bemutassák élőben.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás