Péntek 13. (Friday the 13th)

Rendezte: Marcus Nispel
Fõszereplõ(õk): Jared Padaleczki, Amanda Righetti, Derek Mears, Danielle Panabaker
Történet: Néhány fiatal elmegy a Kristály-tóhoz hétvégére táborozni. Miután nyomuk veszik az egyik lány bátyja elindul, hogy megkeresse a hugát. Ám amit a tónál talál, arra legmerészebb rémálmaiban sem számított…

Kicsit megkésve, szombat, 14.-én adom közre kritikámat, de talán aktualitásából még nem vesztett olyan sokat. Talán a legtöbb folytatást megélt horror-klasszikus a Péntek 13 1980-as elsõ epizódja. Sõt, azt is meg merem kockáztatni, hogy a legnagyobb minõségi ingadozás is ezen sorozatnál figyelhetõ meg. A Misztikája folyamatosan változik, és mindig írnak hozzá valamit, ami addig még nem volt… Biztosan sokan bele is fáradtak, a több, mint 30 év alatt. 2009-ben mégis úgy gondolták, hogy érdemes lenne remake-elni egy klasszikust.

Érdemes is volt. A hangulat talán nem lett annyira borzongató, és lehet, hogy Jason is vesztett már a varázsából, fõleg mióta nappal is gyilkol, de akkor is érdemes volt. A végeredmény több, mint jó lett. Sõt, számomra a sorozat eddigi legjobbja.

A színészek egész jók, a karakterek a kliséik ellenére is illeszkednek a történetbe. Sõt, ezúttal van történet is. Felrúgták ugyan az eredeti koncepciót, itt már az elsõ pillanattól fogva világos, hogy Jason a gyilkos, és nem az anyja, mint az eredetiben. Ez az egyik leginkább kifogásolt dolog a rajongók részérõl. Én örültem neki. Nekem még a sokak által kifogásolt nyilazás is tetszett! De ez nem baj. Ha már vita valamirõl, az csak jó. Azért meg különösen nagy plusz pont, hogy végre megtudhatjuk, miért éppen hokimaszk! 😉

A rendezés szintén jó, mint minden Nispel filmnél. A soksak által savazott Pathfinder – A Barbár (Legenda a szellemharcosról) címû eposz is korrekt, sõt. A remake meg különösen az a mûfaj, ami jól áll Neki. Jó példa erre szerintem a Conan, a Texas-i láncfûrészes, és természetesen a Péntek 13.-a is!

A magyar kiadások teljesen jók. Mind a dvd, mind pedig a Blu-Ray. Néhány helyen olvastam ugyan rosszakat a blu-ray képérõl, de én ezt nem támasztom alá. Láttam rosszabb minõséget újabb film esetén is. A hangzás korrekt, bár néhány szinkronhang elég bénácska lett, viszont ennek ellenére is élvezhetõ. Soha rosszabbat! Az eredeti hang ütõsebb, viszont a felirat gyenge. Nem is kicsit! A két formátum extratartalma megegyezik, így nem csodálkozom, ha valaki a pénztárcakímélõbb dvd-t választja!

 

10/9 (Ami magában foglalja a reményt is, hogy normális színvonalon éled újjá a sorozat!)

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás