A debreceni illetőségű Somló Samu évekig tartó zenei útkeresés után 2021 végén indította a Muzvio névre keresztelt projektjét. A produkció főként a breakbeat, electronica és progressive house műfajok határmezsgyéjén mozog.

Photo credit: Krucsó Gergő

A saját kiadásai mellett 2022-ben 3 kislemezen 9 dala jelent meg az angliai Capitol Heaven  kiadónál – amit a minőségi electronica kiadványairól világszerte ismert és kedvelt brit  elektronikus zeneu duó, a Framewerk  üzemeltet. Ezek közül több dal is felkerült a kiadó válogatás lemezére. A Don’t Be Afraid To Ask For Assistance (Part1.) című EP-m a 23. helyet érte el a Beatport Electronica top 100 toplistáján, a London Music Radio adásba került és olyan DJ-k támogatták, mint például Retroid. Ezen összesen 5 dal szerepel, és már a kiadás napján 17. helyen kezdett az Electronica, 20. a Breaks és 50. a Progressive House top 100 listán. Április 14-én jött ki az új, Mushroom című EP, szintén a brit Capital Heaven kiadónál két hét Spotify és Beatport exkluzívba, 24-től minden digitális stream platformon elérhető lett. Erről írunk most egy rövid lemezajánlót.

Elöljáróban érdekes háttérinformáció, hogy Samu a közelmúltban egy mélyinterjút adott saját zenei előélete és ambíciói kapcsán, amely ITT olvasható.

A Mushroom 5 dala közel fél óra hosszúságot ad, így a hallgató biztos lehet benne, hogy nem átlagos hosszúságú, 3 perces rádióbarát kommersz technót fog hallani – az átlagos dalhossz 5-6 perc.

Napjainkban az elektronikus zenében egy gyakran használt gyűjtőkifejezés a melodic tehno, talán ez az, amivel a Mushroom dalai leginkább jellemezhető.

Az EP-t nyitó Hummingbird egy kicsit az afro- vonalat idézi fel, de egy jó adag pszichedeliát is tartalmaz. Az elnyújtott alapdallamot és vokális témát szépen támasztják alá a tört ritmusok és az archaikus dobok.Értő füllel hallgatva az ember már az első tételnél erősen hajnali afterparty hangulatba kerül, de csak akkor, ha partyhangulatot keres. Ezt a muzsikát azonban sokkal jobb munka mellett, vagy akár meditációs céllal hallgatni….

A folytatásban a címadó Mushroom ún. Broken Mixe következik, ami már inkább egyfajta arabica/oriental hangulatot áraszt- ez pár éve -vagy inkább már évtizede- nagyot ment az elektronikus zenei szcénán belül, és lassan megtalálja a maga retró közönségét. A tétel „buggyogós” alapmotívumának köszönhetően az ember szinte tényleg érzi az arcán  a homok és a szél hatását.

 

A harmadik tétel szintén a Mushroom, csak már a 4X4 mix: ugyanaz a téma újragondolva, kicsit „kántálósabb” felfogásban. Kevesebb kiállás és tempóváltás, de gazdagabb hangszerelés és langyosabb dallamok.

A Scorpion című dalnál a cím miatt valami keményebb veretésre számít az ember, de nem: egy lassú építkezés után egy nagyon mély utazás veszi kezdetét, ami már csak az egyszerű és repetatív dallam miatt is relaxálóan hat az emberre – főleg a vége felé, ahol egy igazán chilles exitben lehet része a hallgatóknak.

 

A záró Vortex, ami igazán felhúzza a lemezt (szigorúan tempó szempontból értve). Talán a leggyorsabb, de mindneképp a legtáncolhatóbb tétel,  néhány ízlésesen elhelyezett hangulatfokozó „percegéssel”. Ez az ami akár egy nagyszínpadon is megállná a helyét, én láttam magam előtt a hullámzó tömegeket, amikor hallgattam.

Az igényes, elmélyülősebb elektronikus zenei műfajok kedvelőinek mindenképp ajánlom Muzvio munkásságának megismerését, a lemezértékelés 10/10.

 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás