Kontrollzé: Bezár (2022)

A Karcagról indult Kontrollzé kezdetben négytagú (rock)zenekarként működött, azonban ma már csak ketten alkotják a formációt. A Bezár a negyedik teljes értékű hangzójuk, azon belül a második nagylemez, ami majdnem 11 évvel a legutóbbi anyag, a Bejövő (3) EP után jelent meg. Azért használom a „teljes értékű” jelzőt, mert az elmúlt évtizedben sem volt teljesen inaktív a csapat, hébe-hóba elpottyantottak egy-egy dalt az éterbe (Holdigérő – 2012, Egy szív – 2016, Hátra – 2017, A széléről – 2018, Távolodó – 2019), de albumot nem készítettek.
Jómagam a 2009-es A Reklámok Szünetében LP által ismertem meg a zenekart, és már akkor megfogott ez a jó értelemben vett alternatív, néha rockos, máskor kifejezetten popos, elektronikával is megtámogatott dalközpontú zene. Nehéz lenne megfogalmazni, miért tetszik a Kontrollzé muzsikája, legegyszerűbb, ha azt mondom, hogy: csak. Mert jó. Mert feltölt és mert kiszakít a hétköznapok szürkeségéből – mindezt úgy, hogy közben nem akarja megváltani a világot, nem akarja forradalmasítani a könnyűzenét, mégis több van benne, mint elsőre gondolnánk.
Különösen igaz ez a Bezár 7 dalára, amik külön-külön is ugyanolyan jól működnek, mint a lemezt egészben hallgatva. Na, de mitől jó? Miért talál be? Nagy Ferenc Attila nem énekel 4 oktávokat, nincsenek emlékezetes szólók, virtuóz hangszeres megoldások. Többnyire a középtempó dominál, az akkordozós, akusztikus gitáros alapok a basszusért is felelős Kutrás Csaba elektronikus, sampleres vagy éppen csöndes-billentyűs díszítéseivel egészülnek ki – leegyszerűsítve ennyi a megfejtés, nincs nagy titok. Mégis, mind a zene, mind az előadásmód kifejező, hiteles, benne van az egész élet. És a gyönyörű, mély, egyszerre hétköznapi és bensőséges, egyszóval emberi szövegek szintén sokat hozzátesznek az összképhez, egy polccal feljebb helyezik az egyébként is erős dalokat.
Ha nótákat kellene kiemelnem, megemlíteném a single-ként korábban már megjelent Egy szív című szerzeményt, amely a 2015-ös pőrébb hangszerelésű verzióhoz képest teljes ráncfelvarráson esett át, vagy mondhatnám a keringős alapon ringatózó Levél című dalt, ami különleges hangulatával és mély gondolatiságával ugyanígy magával tudja ragadni az arra fogékonyakat. Ebben a két dalban benne van a Kontrollzé esszenciája, az a mélabús, ugyanakkor édes és emelkedett hangulat, ami miatt megszerettem őket anno. De a többi is megér egy próbát.
Tudom, hogy nem fog mindenkinek tetszeni a Bezár, annyira személyes hangvételű, olyan tisztán, egyszerűen szép, hogy csak egy viszonylag szűk réteg fog esélyt adni neki. Örülök, hogy a „beavatottak” közé tartozom.

9/10

pappnorbi

Az album itt hallgatható/tölthető le:

https://kontrollz.bandcamp.com/album/bez-r

 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás