Kiss Sándor, azaz Kamion egy olyan magyar rap-elõadó, aki igencsak egyedi flow birtokosa. Egyedi szövegei, és izgalmas alapjai messze kiemelik Õt az átlagból. Az internet segítségével megkértem, válaszoljon néhány kérdésemre!

Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést!

Igazán nincs mit,talán egy év is eltelt azóta hogy leegyeztettük.:-)

Elsõ kérdésem roppant egyszerû: Hogy lett Kiss Sándorból Kamion?

Egy hc zenekar ragasztotta rám a nevet kb.10éve.Õk a HoldXTrue (R.I.P)StraightEdge banda voltak, és mikor itt studióztak Szolnokon,beállítottam egy zsír új NY sapiba, úgy töretlen napellenzõvel,meg némi szakállal,

és megkaptam, hogy úgy nézek ki mint egy kamionos. Ez rám ragadt mint név,amibõl késõbb Kamion lett. Kb. ez a sztori.

Mikor kerültél elõször kapcsolatba a rap-el?

Az elsõ rap amit hallottam,és tetszett is az elsõ Beastie Boys lemez volt, aztán néhány évvel késõbb jött kábelen a super chanel, mtv. Ott már feka rap volt, L. L. Cool j, Tone loc, Fat boys, Mc Hammer ilyenek,de nekem Dre Chronic lemeze óta szívügyem a dolog.

Kik a kedvenc rap elõadóid?

Sok van inkább egy két klikket mondanék. UGK, Screwed Up Click, A.B.N., DSR, Facemob, Rap-A-Lot Mafia, BossHoggOutlawz, régi CashMoney, No Limit, 8ball&MJG, meg néhány memphisi UG elõadó. Ezek így délrõl. Westcoast vonalról meg az öregek fõleg, Eiht, $hort, Spice, N.W.A., DPGC, Yukmouth & The Regime, DeathRow stb. Néhány Midwest cucc, ilyen choppers stylóba. Onnan jönnek a legkomolyabbak, pl. a Strangemusicnál nincs hiba. Nagyjából ezeket hallgatom,a többit max. meghallgatom.

Tagja vagy a R.A.P. nevû formációnak is. Honnan jött az ötlet ehhez? Mit kell róla tudnunk?

Nem is tudom, tavasszal,vagy nyár elején, mikor Nixon tagja lett az RTM-nek, akkor pattant ki Zsolti fejébõl az ötlet, hogy hozzunk tetõ alá így hárman egy lemezt. Nixonnak ez jó belépõ lesz,ha addig nem jön ki valami egyéb lemeze, mi Bustával meg elég könnyen összedolgozunk. A zenék pikk-pakk készen álltak, a nevet végül Zsolti dobta be R.A.P. (A Ravasz,az Agy ,meg a Puskacsõ) A szereposztás meg kiderül a logónkból, amit köszönünk a grafikus teamnek! Nagy konkrétumokat nem tudok mondani, ha minden jól megy, még idén a karácsonyfa alá be lehet tenni. Meglepi is lesz rajta, és zeneileg elég színes anyag lesz.

Ha jól tudom, Te megfordultál pár rockbandában is. Melyekben? Mesélnél nekem errõl az idõszakodról?

Hát így, hogy rockbanda elég meredek. De a laikusoknak talán ez a legközelebbi címke. Egyébként Hardcore bandák voltak. Az elsõ színpad és lemezképes zenekarom a Coup De Grace (1997-2002) volt, két kislemezt rögzítettünk, egy magyar és egy angol nyelvût. Koncerteztünk rendszeresen, játszottunk szinte a legkomolyabb USAbandákkal is, de személyes ellentétek miatt feloszlottunk. Ebbõl a felállásból hárman,plusz egy arc összehoztuk a Reach Out-ot, ami egy kicsit gyorsabbra sikerült az átlagnál. A lemezünk is ilyesmi volt, 11 track, 10percben. És volt köztük két perces nóta is! haha! A NemArt Records hozta ki még kazettán, Ugyanaz a cél! címmel, splitbe a HoldXTrueval. A bandával a csúcspont talán az volt, hogy a Freeport záróbuliján, mint a kiadó bandája fõmûsor idõbe toltuk le a mûsort, kb.1000embernek kétszer. Mert volt fél óránk,az nálunk kb.50-60nóta, annyi meg nem volt. Jöttek volna komoly dolgok, eu turné a Human Errorral, miegymás, de nem mindenki egyformán állt a dolgokhoz. Én léptem ki, meg hagytam is abba az élõzenekarosdit akkoriban, de már nem láttam értelmét annak hogy ketten mindig felfelé húztuk, ketten meg lefelé húzták ugyanazt. Akkor el is döntöttem, hogy csinálom a reppet, amit addig is csinálgattam, mert itt az elsõ hangtól az utolsóig rajtam múlik minden, és azóta is csinálom.

A KamionCore dalod is ennek hatására született?

Ha azt vesszük igen. A régi Hc idõket idézi, de egyébként egy viszonylag új Lil Wayne nóta alapjára toltam fel. A videoban a Reach Out felállással pózerkodtunk egyet, és ebbõl lett a Kamioncore video.

Tervezel még ilyen rap-rock dalokat? Esetleg egy ilyen lemezt?

Egy nótát már el kezdtem, a zenéjét megcsináltam az biztos kijön valamilyen formában, mert terv van vele. Egy egész lemezt nem tervezek de, biztos lesz még folytatása annak a vonalnak.

Amikor nem rap pörög a lejátszódban, miket hallgatsz szívesen?

Vagy lightosabb, akkor pl.Barry White, vagy ilyen oldschool funk, meg filmzenék,ha nem akkor valami zúzda. Hatebreed,Dawncore,Terror..stb., de általában rap megy fõleg texasi, fõleg kocsiba.

Rádió soha, max. a Kossuth!

Idén tavasszal megjelentettél egy közös kislemezt Mr. Bustával Fuck New School címmel! Mit gondolsz most errõl a korongról?

Ez jó kérdés, mert pont mostanában hallgattam meg. Most van az hogy kicsit kívülállóként tudom hallgatni. Van közte egy két nóta amelyiket, ha nem Bustával csinálok meg, egyedül biztos nem. Ilyen a Lájkold a faszt! is,de látom hogy lájkolják úgyhogy, mégis jó hogy csináltunk ilyet is. Az én vonalam a kislemezrõl, a G Music, Ezt így kell, Ezt is elvennéd kb. De kurva jó pl. a Harcvonal II. is pedig az kicsit más irány. A hangzást azóta átgondolnám kétszer is,de akkor az úgy volt jó, ezt tudtuk kihozni, és szerintem itthon simán megállja a helyét.

Viszonylag gyorsan megajándékoztál minket egy nagylemezzel is, ami a zseniális Lassú Beat Arcot Mos címet kapta. Mesélnél nekünk róla?

Igen, annak a munkálatait már korábban megkezdtem,és nem akartam már tovább ülni rajta. Akad rajta 2008as nótám is,újragondolva,de van ami megjelenés elõtt íródott 2 héttel. A zenéket is csiszolgattam rá régóta, a közremûködõk meg szépen kialakultak. Mint a címe is sugallja nem egy nagy pörgõ a lemez, aki az ugra-bugra rapet szereti, annak nem is nagyon ajánlom. Van egy 18as embléma a borítón, nem mintha annyira trágár volna, vagy ilyesmi, de 18 alatt nem sok mindent mond az embernek. Õk hallgassák az Ug-t, az õ mindennapjaikról. Stílusba nem is tudom hova sorolnám, de nem egy tipikus Ug szerintem. Full szóló, kivéve a feateket.

Hogy érzed, milyen volt a cd-k fogadtatása?

Amit így személyesen, vagy neten jött visszajelzések alapján mondani tudok, pozitív a vélemény a lemezekrõl, bár ilyet kaptam, hogy lassú. De ez nem meglepetés.

Ha nem korai ilyesmit kérdezni, mikorra tervezed a folytatást?

Idén még ha minden igaz kijövünk a R.A.P.-el, de készülnek közben a szoló nótáim is, meg featelgetek is ide-oda. Kilátásban van egy Kamion/RedrumSindicate (Nixon rap-metal bandája) SplitEP azon zúzós dolgok is lesznek. Megállás nincs, folyamatosan pörögnek a dolgok. Jövõre biztos kijövök egy nagylemezzel is.

Kik azok a hazai elõadók, akik szerinted megütik a mércét?

Busta, Hibrid,ami az én világomat illeti. A többi csak ütögeti. Egy UG szintet meg nem nehéz megütni,de azért ott is van aki odabasz, neveket nem mondok mert nem érdemelnek reklámot:-)

Van olyan, akivel esetleg különösen nem szimpatizálsz?

Rengeteg,de ki is merül ott hogy szarok rá. Egyikre sem pazarolnék annyi idõt hogy pl. beefet írjak. Csinálja mindenki a saját szarját, amíg ez nem keresztezi az enyémet nem is érdekel kikbõl áll a rapszakma.

Van két formakérdésünk, amire nem kötelezõ válaszolni!

Az elsõ: Te meg tudsz élni a zenélésbõl? Mit csinál Kamion, amikor nem zenél?

Nem. És ez adja is a következõ választ, dolgozok.

A második: Nem érdekel, kire, mire, de Te eljársz szavazni?

Utoljára voltam amikor voltam, innentõl kezdve max itt a helyi választásokra lecsoszogok.

Van politikai nézetem, de ezt egyik párt se képviseli.

Busta Zsével hogy ismerkedtél meg?

Úgy két éve a myspacen (R.I.P.)bejelöltem, mert nagy Kamikazés voltam, meg a pitbullstylo is adta, õ meg lájkolta az oda kitett zenéimet. Mondta hogy készülõben van egy duplája, szívesen látna rajta egy-két featben, (Zorallos,OldSkoolHardcore) és mikor mondtam,  hogy a zenét is írogatom, leválogatott két instrumat is(OSHC,Akik nem hitték). Neten,telefonon, kapcsolatba voltunk, aztán Dzsihád forgatáson aztiszem, már a kiadó is körvonalazódott. Az elsõ szórásban bekerültem az RTM-be, azóta meg akit érdekel a munkásságom a mrbusta.hu (letöltések,friss infok,forum)vagy, facebookon nyomon követheti .

Üzensz valamit az Olvasóinknak?

A tru rapet ne a viván, meg az rtl-en keressétek, mert az oda túl igaz. Sajnos ez Magyarország, a mûvilágot nézik valónak,

a 127. senkiket meg celebnek. písz yo

Köszönöm az interjút!

Neked bármikor Bro, mert leközlöd azt amit máshol, le meg felszopásból kihagynának, meg meg se kérdeznének. Szívesen!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás