Holden Rose: A harmadik (Howard Matheu különös esetei) (2014)

Imádom az ifjúsági regényeket. Nagyon. Biztosan közrejátszik, hogy valahol a boldog gyermekkorba repítenek vissza, és újra átélhető néhány percig a játék öröme általuk. A harmadik is ifjúsági regény. Tartalomismertetőnek ezúttal kivételesen a könyv fülszövegét használom, ugyanis kellően frappáns:
Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és lehet, hogy rablók vannak a nyomomban. Nitával és Gillel láttunk valamit a nyári táborban, amit nem kellett volna. Hallgattunk róla, mert azt gondoltuk, úgyse hinnének nekünk. De nem hagyhattuk annyiban. Készítettünk egy tervet, hogy ne érezzük magunkat veszélyben. Bizonyítékot kellett találnunk! Ez nem volt mindig egyszerű, és néhány dolog elég viccesen alakult. Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.

Derült égből ért villámcsapásként a HMke első kötete. Minden előzetes promócióról lemaradtam, csak az író profilján, a közösségi oldalon szembesültem a megjelenés tényével. Rögtön írtam is Neki, hogy ez engem bizony érdekelne, majd nem sokkal később kopogott is a postás az ajtón, a várva-várt küldeménnyel. Kicsomagolás után jöttek is az első észrevételek: a külcsín pazar. Kellően modern, mégis benne van a klasszikus ifjúsági regények hangulata, akárcsak az illusztrációknak. A terjedelem is nagyon megnyerő, azokat sem fogja elrettentetni, akik nem igazán könyv és olvasás pártiak. Ígéretes kezdet.
Ám a puding próbája az evés, így neki láttam Howard és kis nyomozótársai első kalandjának. És most leszek bajban, ugyanis nehezen tudnék írni a benyomásaimról úgy, hogy ne spoilerezzek, de azért megpróbálok. Amire leginkább kíváncsi voltam, hogy az erősen krimin edződött agyacskám mennyire fogja hamar megfejteni a sztorit. Semennyire. Legalábbis ha voltak is sejtéseim, akkor remekül el lettek csendesítve, és agyalás helyett inkább engedtem a könyvnek, hogy vigyen magával. Remekül működik a naplószerű elmesélés, a történetvezetés, az események kibontása, és az érdeklődés fenntartása, az elejétől a végéig. Szóval mondhatjuk, hogy itt a Minden kezdet nehéz strófa nem áll fenn. Kiemelendő számomra az is, hogy akárcsak a borító, a regény maga is egyszerre modern, és régisulis: van Facebook, mobil, ami kell, de nincs vér, értelmetlen erőszak, varázslás, és a többi. Bátran oda merném tenni A harmadikat mondjuk egy Keménykalap és Krumpliorr, vagy egy Gyermekrablás a Palánk utcában mellé, csak hogy kellően széles skálát említsek. Szóval a mű is ígéretes, és dicséretes.

A Perfect Symmetry énekesét takaró Holden Rose megcsinálta. Sikeresen megírta azt az ifjúsági regényt, amivel alapvetően egyetlen problémám van: Nincs még a kezemben a folytatása. Nagyon remélem, hogy sokan felfedezik maguknak, és a kiadó is lát majd akkora potenciált a sorozatban, hogy nemsokára mondjuk a 10. kötetről írjam a beszámolómat. Rajtam biztosan nem fog múlni. Erre tényleg érdemes rászánni a nehéz munkával megkeresett pénzünket.

10/10.

További információ: https://www.facebook.com/howard.matheu?ref=ts&fref=ts    vagy: https://howard.hu/

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás