Grindhouse: Halálbiztos és Terrorbolygó (Death Proof and Planet Terror – 2007)


Mikor elõször hallottam róla, hogy a két agyament csinál egy-egy B-filmet, nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek. Ugyanis imádom a rendezéseiket, imádom a B-filmeket, de a kettõ együtt már korántsem biztos, hogy mûködik. Aztán a két mozi nem lett kasszasiker, és életemben elõször félretettem Rodriguez és Tarantino urak filmjét a polcra pihenni. Ám egy ideje már mozgott bennem valami, hogy meg kell tekintenem ezeket a filmeket. Nos, rászántam magam végre…

Halálbiztos (Death Proof – 2007)
Rendezte:
Quentin Tarantino
Fõszereplõk: Kurt Russel, Rose McGowan, Mary Elizabeth Winstead, Rosario Dawson, Zoe Bell
Történet: Kaszkadõr Mike sorozatgyilkos. Autójával, ami halálbiztos, elvégre kaszkadõr verda, nõket gyilkol meg. Egészen addig, amíg bele nem fut pár olyan csajba, akik felveszik vele a kesztyût…

Nos, a sztori kellõen '80-as évekbeli, kellõen B-mozis. A film maga szintén. Minden várakozásom ellenére mûködik. Megvannak benne a kellõen Tarantino-s védjegyek: lassú lefolyás, ami jelen esetben kicsit zavaró is, hiszen kvázi kétszer kezdõdik el a film, lomha kamerakezelés, remek képek, stb.

A színészek is jól teljesítenek. A karakterek kellõen elnagyoltak, vagy eltúlzottak, ahogy a helyzet megkívánja. Kurt Russelt furcsa rosszfiúként látni, ám valamiért mégis illik hozzá ez is. A csajok is ott vannak, mind látványilag, mind teljesítményben is! (Fõleg Winstead kisasszony!)

A magyar dvd kiadás elég impozáns, ha sikerül a kétlemezest változatot beszereznünk, ugyanis az egylemezes elég fapadosra sikeredett. Hiányoltam ugyan róla a DTS eredeti hangot, de a jól sikerült szinkron kárpótolt. Hangzásilag is rendben van mindkát sáv, a felirat is korrekt! Budapest Film minõség!

10/9

Terrorbolygó (Planet Terror – 2007)
Rendezte:
Robert Rodriguez
Fõszereplõk: Rose McGowan, Freddy Rodriguez, Josh Brolin, Michael Biehn, Jeff Fahey
Történet: Egy éjjeli ügyeletre özönleni kezdenek a fertõzöttek. Akik meghalnak hamarosan újra sétálni kezdenek, és meg akarnak ölni mindenkit. Páran azonban mintha immunisak lennének a kórra. Õk felveszik a harcot a lényekkel.

A Terrorbolygó tipikus Rodriguez film. Hiába, Õ mindig is szerette belevinni a B-vonalat a filmjeibe. Elég csak a Desperado-ra, vagy az Alkonyattól Pirkadatigra gondolnunk. A sztori, a rendezés, a történetvezetés, mind-mind Rodriguez. És én éppen ezért szeretem a filmjeit. Ezúttal sem kellett benne csalódjak.

A színészek és karakterek abszolút mûködnek. A karakterek ábrázolása ismét tipikusan RR. Sok a visszatérõ színész is, illetve olyanok, akiket évek óta nem láttunk nagyobb szerepben. Annak meg különösen örültem, hogy Rose McGowan végre kapott egy hozzá illõ fõszerepet! Remélem nem utoljára történt ilyen! 🙂 Szívesen elnézegetném még hasonló filmekben! 🙂

A magyar dvd kiadásról itt is csak pozitívat tudok írni. A DTS ugyan errõl is hiányzik, és fapados az egylemezes, de a dupla nagyon impozáns, a szinkron még a Halálbiztosénál is jobban sikerült! Köszönjük a minõséget, Budapest Film!

10/9,5

Összegezve a két filmet: Remekül sikerült darabok. A megtekintésük részemrõl mindenkinek ajánlott, a fent listázott sorrendben, ugyanis az utóbbiban van pár utalás az elõbbire! 🙂
A Terrorbolygó kamutrailerébõl megszületett Machete sikere is bizonyítja, hogy van igény a mûfajra. (Sõt, azóta már a Machete folytatása is készül!) Remélem, hogy Tarantino is elõrukkol még ilyen alkotásokkal!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás