Golconda: Posterity (2022) – Sci-Fi füleimnek

Kezdjük ezt a lemezajánlót két ténymegállapítással:
– Az intrumentális rock/metalzene sosem volt itthon, de még külföldön sem egy tömegműfaj.
– A konceptlemezek ideje egyesek szerint már nem sokkal az után lejárt, amikor apáink (nagyapáink?) gyertyafény mellett hallgatták a Pink Floyd bakeliteket.

A fentiek tükrében egyszerre meglepő és üdvözítő, hogy egy magyar banda 2022-ben egy instrumentális konceptalbumot ad ki, de megtörténik a lehetetlen, és itt van.
A Golconda nevű két személyes (Bence & Dávid), elektro-szimfónikus hazai metal formáció egy ilyen lemezzel jött ki – ezzel kapcsolatban külön érdekesség, hogy nem csak online, hanem kissé oldschool a Hammer CD mellékleteként is elérhető az anyag.

Online pedig ITT hallgatható meg.

A csapat 2019-ben bukkant fel a digitális térben egy kislemezzel , amely az 582 címmel jelent meg. Majd jött az utódja, az 1166. 2020-ban pedig megérkezett az első teljes értékű nagylemez, amely az Eleven névre hallgatott.
A formáció két tagja közül legalább az egyik biztos matematikus, semmi más indoka nincs a számokról elnevezett alkotásoknak. De a viccet félretéve, az látszik, hogy a srácok a rétegműfaji besorolás ellenére komolyan veszik a dolgot, mind a külcsín, mind a belbecs tekintetében.
Az eddigi munkákban megjelent a modern metál, az elektronikus zenei stílusok széles tárháza, és a professzionális hangulatmegalapozás egyaránt.
A covid járvány által előidézett karantén és homeoffice helyzet számos zenészt arra sarkalt, hogy kreatív energiáit új dalok írásába és hangfelvételek készítésébe ölje.
Erős a gyanúm, hogy a Golcondával is hasonló történt, hiszen az eddig rájuk jellemző komplexitást új szintre emelték, egy koncepcionális, egybefüggő album megszületésében kristályosodott ki a banda eddigi munkássága. Arra is nagyobb összegben fogadnék, hogy a karantén időszakban a srácok sokat pörgették a Cyberpunk 2077 -et és/vagy a Szárnyas Fejvadászt.
A konceptalbum középpontjában ugyanis a ma, és a jövő emberének problémái állnak, a zene mellett ezt nagyon hathatós „alámondások”, bejátszások színesítik az egészet.
Jövőkutatóknak és sci-fi rajongóknak kötelező ez a lemez, hiszen a napjainkat alapjaiban meghatározó világjárványt követik majd olyan témák dalról dalra, mint a mesterséges intelligencia, a kiterjesztett valóság, a kryptovaluták, a test és lélek digitális transzformációja – tehát minden olyan kérdés, ami időben egyre inkább közelebb van hozzánk, és egyre inkább újrafeldolgozható témákat ad a tudományos-fantasztikus irodalomnak.

Ez tényleg egy egybefüggő, történetmesélős lemez, rá kell szánni az időt. Itt nem fog működni, a „meghallgatom a 7. tracket, mert az a kedvencem” módszer.
Odafigyelős, gondolkodós, és remek zenei élményt biztosító anyag, minden erre nyitott valós vagy virtuális személynek ajánlom megélésre (Nem, nem meghallgatásra, ezt meg kell élni!).

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás