Minden normális rockzenekar komoly turnéval, speciális kiadványokkal, vagy más  retrózással készül egy-egy kerek jubileumra. Nem így a Fish!, akik egy kicsit megkésett búékolással indították a Dürer Kertben a létezésüknek huszonötödik órájának… izé évének ünneplését, de egyúttal azt is kommunikálták, hogy innentől több hónap szünet.

Nem kétséges, hogy az év második felében lesznek rendhagyó koncertek, vagy kiadványok, de ez a húzás mindenképp egy, a zenekarra jellemző trollkodás, vagy ha úgy tetszik pimasz húzás – aki szereti őket, tudja mire számíthat.

A koncertnek egyébként nem csak a 25 éves alakulás, hanem az egyik legsikeresebb lemez, a Konzervzene 10 éves évfordulója is apropót szolgáltatott, így a műsor gerincét ennek az anyagnak a dalai adták… de ne rohanjunk, kezdjük az elején.

A Fish! nagyon rég tudatosan kommunikálja, sőt, aktívan részt vesz egyfajta tehetséggondozásban. Számos online és offline tehetségkutatóban vettek részt, a rock és rap szcéna más képviselőivel csinálnak kollaborációkat, és rengeteg feltörekvő bandának adnak teret előzenekarként, illetve minden fórumon felhívják a figyelmet az élőzene támogatásának fontosságára. Ha valaki nem szereti a Halakat, de kedveli az élőzenét, akkor ez a misszió mindenképp respektálásra sarkallja az embert.

A Düreres évadnyitás line-upja épp ennek szellemében lett összerakva.

Az estet a Foxriver nyitotta: ők két éve léteznek, első lemezük tavaly májusban jött ki. Stílusukat tekintve egyfajta modern metál/metalcore skatulyába lehet őket betenni, ha valaki nagyon akarja. De igazából ez egy élvezhető, kortárs rockmuzsika, akik kis nyitottsággal megszerethetőek.

Az őket követő Felleng egyfajta bulis rock, valahol a Green Day és a Foo Fighters közt félúton. Én a magam részéről a buli előtt belehallgattam az anyagokba, de annyira nem nyűgöztek le… egészen addig, míg fel nem mentek a világot jelentő deszkákra. Élőben nagyon süt a banda, aki bírja a bólogatós punk rockot, annak ajánlom a zenekar felfedezését.

Az SZ4P – leánykori nevén Szabadtéri Négyakkordos Performansz – gyakorlatilag paródia zenekar, akiknek a kapcsolata Senior Hal úrral 10 évre visszavezethető. Így a jelenlétük ebből a szempontból nem meglepő, de a kissé alteros hangzás ebből a felhozatalból kilógott. A közönség viszont vette a vicces közéleti szövegekkel operáló csapatot, így a Fish! előtti bemelegítésnek remek választásnak bizonyultak.

Ezt követően termett a színpadra az est fénypontja, a Fish!. A színpadkép a 10 évvel ezelőtti Konzervzene konzervált molinóiból és háttérképeiből állt össze, utalva ezzel a lemez évtizedes évfordulójára… a setlist azonban az új korszak koncertnyitányával indult (Chips és Kóla) és kellett még 2-3 bemelegítő dal, mire eljutottunk a zenekar történetének egyik legbeszólósabb dalához.

Az anyag összes dala nem volt lejátszva, és a sorrend is az „ahogy jön” szellemében ment, de elhangzott a Hülyegyerek, a Nyomot Hagy, a Minden jó lesz, és a lemez más fontos tételei is. A koncert zárása a konzervlemez slágerdala, a Gyere ki a rétre lett, de ezek közt elfért a „szokásos” Backstreet Boys gag, a Számolj Hármat, a Ne is figyelj rám, vagy az új nyári hardpop tétel, a Nekem ennyi elég.

A rajongók az elmúlt 10 év legfontosabb dalaiból kaptak egy nagyon intenzív válogatást.

A Fish! általában a rövid tömör dalok és koncertek zenekara, így most egy szűk másfél órát játszottak, ami magukhoz képest epikus hosszúság. Ez az idő azonban végig headbang, ugrálás, óóózás, éneklés, és persze pogo.

Méltó lezárása volt ez az elmúlt 25 évnek, és remek nyitány az ezt követő negyed évszázadnak.

Az öreg hal húsa nem rágós, nem büdösödött meg a konzerv, bőven van (és lesz) itt még energia, kreativitás és mondanivaló.

Az a jó párszáz ember, aki ott volt, egy emlékezetes koncertélménnyel távozhatott tegnap este.

Viszlát és köszi a halakat!

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás