2014 decemberében egy meglepetésszerű helyről kaptam a legszebb karácsonyi üzenetet, amikor egy beszélő fa egy óvó ölelés közben azt mondta a kispajtásainak, hogy „Mi vagyunk Groot”.

Ez volt az a pillanat, amikor az akkor már szépen építkező MCU megbízta James Gunnt, hogy a képregényekben sem annyira ismert Galaxis Örzői nevű antihős csapat segítségével tágítsa tovább az univerzumot.

A próbálkozás nem várt siker lett, Űrlord és szedett vedett védencei a világ legmenőbb oldtimer zeneválogatásának ritmusaira megmentette a galaxist, és egysoros poénjaikkal lazán belibbentek a legnagyobb szuperhősök ligájába…a harmadik részben pedig, ami most került a filmszínházakba, a mostanában kissé már döcgős Marvel próbálkozásoknak is adtak egy új lendüetet búcsúzóul.

Azt már a megszokottnál komorabb hangulatú trailerből kiderült, hogy ezzel a résszel Gunn, mint rendező búcsúzik a franchisetól, és ezzel együtt a Galaxis Örzői is megszűnik ebben a formában- mondhatjuk, hogy vége a dalnak.

 

A kérdés az volt, hogy hogyan…

Aki a Galaxis Örzőit kedvelte, az nem fog csalódni ebben: remekül van adagolva minden, ami egy epikus búcsúhoz kell.

De mi az, ami kell?

Elsősorban zene….

A tavaly karácsonykor lezajlott Kevin Bacon kalandnak köszönhetően Űrlord zenei palettája kibővült, így DaVe Jordan zenei supervisor már nem csak a ’60-as és ’70-es évek zenéiből meríthetett, hanem elmehetett egészen a 2000-es évek elejéig.

Az Örzők imidzséhez annyira hozzá tartozott a zene, hogy komplett dalokat és életműveket ismertettek meg az évek során egy teljesen más generációval, és ezt a kultúrmissziót most kimaxolták. A ’90-es évek alternatív rockja, mint a Radiohead, vagy a Spacehog simán odafért a Boston vagy a Heart mellé, és sosem gondoltuk volna, hogy egy űrcsata nyitójelenetéhez a Faith No More jó aláfestés lehet, pedig…ugye, hogy?

Az eredetileg öt fős team a második résszel tovább bővült, így mostanra már viszonylag sok szereplőt kellett mozgatni úgy, hogy senki ne legyen túlsúlyban a többiekhez képest…ez nehéz feladat volt, de a flúgoszseni ezt is megoldotta. A GOTG első részének egyik nagy nyertese Rocket volt, aki kimaxolta az aranyos kisállat faktort, még úgy is, hogy messze ő a galaxis legmocskosabb szájú mosómedvéje…olyannyira, hogy a Marvel Studios sokáig fontolgatta egy rá épülő spinoff leforgatását…nos, ez nem történt meg, de a Galaxis Örzői 3. lett az ő eredettörténete, amit SPOILER nélkül leírhatóan elé tragikus, és ez rá is nyomta a hangulatot a filmre, viszont minden eddiginél nagyobb szerepet kapott, amit nagyon meghálált.

Chris Pratt simán lehozta a kissé már megkopott Űrlord szerepet, és ezt úgy tette meg, hogy pont annyit tett bele a dologba amennyit kellett. Sem túl sok screentime-ot, sem világmegváltó szerepet nem kapott, és így teret tudott engedni a többieknek.

Zoé Saldana, Pom Klementieff és Dave Bautista is hozták a kötelezőt, talán csak a Nebulát alakító Karen Gillan szorult kicsit háttérbe, de mondjuk az ő sztorija már ki lett tárgyalva  a korábbi epizódókban.

A korábban felvezetett, és a rajongók által nagyon várt Adam Warlock volt talán csak csalódás, de ez nem az őt alakító Will Poulter hibája, inkább csak az, hogy a folytatásokban ő lesz az erős de nem okos srác Drax helyett..vagy a fejlődéstörténetének része lesz, hogy agyban is erősödik…az mindenesetre érezhető, hogy a jövőbeli Marvel filmekben lesz még szerepe.

A mellékszerepekben is voltak érdekességek: James Gunn mániája, hogy az általa dirigált filmekben szerepelteti múzsáját, Jennier Hollandot -aki most már a felesége is -de  a hölgy ezt mindig remekül meghálálja. Ahogyan az öreg űrkalózt alakító Stallone, vagy Sean Gunn is…

Egyszóval, a szereposztás parádés, a sztori egyben van, a védjegyek adottak, csak össze kellett keverni ezeket a megfelelő módon – ez pedig maximálisan sikerült.

Ha már védjegy:van kreténség, de pont csak akkora mértékben, hogy ne hiányozzon, ugyanakkor ne nyomja el a drámaiságot, amit ez a lezárás megkíván.

A film 150 percébe belefért egy új sztori, a nosztalgia faktor, a vicc és a viszontagságos „családi” szál is, a megismert kedvencektől könnyezve búcsúzunk, de tudjuk, hogy nincs lezárva minden történetszál, úgyhogy valahol, valamikor még lesznek Örzők.

A jelenleg ismert forma viszont egyértelműen felbomlott: nem lesz több „show time, A-Holes”….úgyhogy aki látni akarja ezt a csapatot utoljára, az vegye az irányt a végtelen kék ég felé, valahol lesz egy mozi, ahol épp ezt a filmet vetítik.

10/10-még úgy is, hogy nagyon hiányoltam David Hasselhoff felbukkanását…

 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás