Egy roppant Sexy Hód, vagyis Hot Beaver-interjú Horváth Gáborral 15.06 03.

Vannak olyan élethelyzetek, mikor egy sima, hétköznapi beszélgetésnél az embernek az az érzése támad, hogy hééé, ez tök olyan, mintha interjúznánk! 😀 Tegnap is ilyen volt, amikor Sexyvel csevegtünk, mondtam is Neki, mire ennyi volt a válasz, ja akkor most indul élesben, oké? Naná, hogy oké volt. Mivel volt is miről beszélgetni, hát nekiláttunk. Az eredményt pedig most Ti is elolvashatjátok! 🙂

Hogy lettél Te Sexy? 😀
– Roppant egyszerű a válasz: Sexy úgy lettem, hogy a szombathelyi arcok a Crowbar basszusgitárosát, Sexy T-t látták bennem! 😀
– Na akkor rögtön mélyvíz! Lukács Peta zenekarába hogy kerültél?
– Szóval a Lukács Petához úgy kerültem, hogy feladott egy hirdetést, itt a facebookon, hogy basszusgitárost keres. Én egy pár perc múlva rá is írtam privátban, hogy -Jövök-Ekkor otthon voltam, a vidéki házban, és éppen nekiálltam porszívózni. Ahogy húzogattam a porszívó fejét, kb egy óra múlva eszembe jutott, hogy lehet nem is érti, mire mondtam ezt, és még ráírtam ennyit, hogy -Basszusgitározni-.
Aztán még tovább pörgött az agyam, hogy lehet nem is vesz komolyan, és akkor leültem, írtam magamról egy szakmai önéletrajzot, videó klipekkel, lemezekkel együtt. Pár perc múlva visszaírt, elkérte a telefonszámom és a telefonban 2 fontos kérdése volt. Pengetővel játszom-e, illetve, hogy torzítót használok-e. Értettem a kérdést, hiszen a szakma basszusgitárosai nem igazán rajonganak eme játékstílus iránt, de egyből mindkettőre igent mondtam, hiszen tőlem egyik sem esik távol. Aztán elküldte a dalokat és mentem az első próbára, ahol egymásra találtunk. 🙂
– Azért ez több, mint sikertörténet. Adja is magát a kérdés, mivel belecsaptunk a közepébe, hogy mi is a Te szakmai előéleted?
– Az én szakmai előéletem a korai hazai (Mosonmagyaróváron születtem és nőttem fel) próbálkozások után egy olyan sztori volt, ami mondjuk úgy, itt Kelet-Európában egy álom beteljesülése. 17 éves koromban kerültem a szombathelyi Embers zenekarba gitározni, akikkel bejártuk európát az együtt töltött 3 év alatt. Sajnos a személyes ellentétek ennek is véget vetettek, majd következett az akkoriban elég híres budapesti Mind The Gap zenekar, akikkel hazánkat jártam be a Depresszió és a Tankcsapda zenekarok vendégeként, az összes fesztiválon fel tudtunk lépni, így nagyon sok ismeretséget hozott ez a kaland. Majd teltek múltak az évek, a zenekar földbe állt és ebből alapítottuk meg öten, immár Undossal (most Lukács Peta, Grand Mexican Warlock és még fene tudja hány zenekar énekesével) a My Small Community-t. Ugyancsak évek, koncertek, de mivel ez a zenekar messze nem ért el olyan szakmai sikereket mint a korábbi Mind The Gap, jelentkeztem a győri Niksonba basszusgitáros posztra. Be is kerültem, vettünk fel néhány lemezt együtt illetve 2 év alatt adtunk ~130 koncertet, beleértve 2 UK, egy Orosz és egy Ukrán turnét. 2 körben voltunk a Depresszió és az Alvin és a Mókusok vendégei országos turnékon illetve klipeket is készítettünk. Eközben tagja lettem a Lovreck zenekarnak, akikkel 2 nagy lemezen vagyunk túl, de ez a zenekar sokkal inkább szól a felvételekkel eltöltött időről mint a koncertezésről, ezt az évi 1-2 koncert is bizonyítja. 🙂 2012-ben találkoztam Kocsándi Mikivel egy Kyuss tribute zenekarban, melyből egyenes út vezetett egy párhuzamosan működő AC/DC tribute zenekarba is, melyből kb egy évvel ezelőtt kiszálltunk és megalapítottuk a saját bandánkat, a Hot Beavert.

– Kicsit visszazökkenve Petához: Milyen érzés volt oda bekerülni és egy ilyen kvalitású muzsikussal együtt zenélni? Milyen a hangulat a bandában? Mennyire van ott szabad kezed?
– A Peta zenekar nagyon keményen család szinten működik, mivel nagyon szorosan beletartozik a felesége Linda is a zenekar éltébe. Mindkettőjüket nagyon megszerettem a több mint egy éves együtt zenélés alatt, illetve a zenekar másik két zenészét Geröly Matyit (dob) és Varga Gergőt (ritmusgitár) is. Érdekes volt ennyire profi emberekkel együtt zenélni, hiszen Peta minden túlzás nélkül az ország egyik legjobb gitárosa, Matyi pedig a fiatal tehetségek közül az egyik legdinamikusabb dobhuszár. A dalokat mindig nagyon összeszedetten játszottuk, az ének sávok, hd-ról mentek próbán, úgyhogy annak ellenére, hogy csak négyen voltunk lent, mindig minden úgy szólt mint egy profi zenekar, CD minőségben! Itt láttam először, hogy szinte a zenekar tagjaként lejár a próbákra a hangmérnök, akivel az élő koncertek zajlanak, már próbán kitalálja a zenekar hangzását, felveszi, megmutatja mit csinálunk, otthon elemeztük a hibákat és következő próbára mindenki ezek fényében készülhetett fel. Az elején én úgy gondoltam, hogy hasonlóan az első lemezhez, Peta fogja feljátszani a basszusgitár témákat a lemezére, anyagaira, de hamar kiderült, hogy eléggé megbízik bennünk. Az első videó kliphez élő hangot rögzítettünk és ezzel jött ki a nagy közönség elé. Ennél nagyobb bizalmat el sem tudok képzelni! Aztán most készül a második Lukács Peta lemez, ahol a sávokat már mi fogjuk feljátszani, hogy a mi kezünkből szólaljanak meg a Peta által megírt, kitalált témák. Hangzásokkal szerencsére nagyon egyezik az elképzelésünk Petával, hiszen Ő is nagy torzított basszusgitár és őrület párti, úgyhogy a közös nevező adott. Flegma, mocskos bőgő, ahogy szeretem. 😀
Ez a flegma, mocskos sound hallható az új projektedben, a Hot Beaverben is, jól mondom? Honnan jött a Hód ötlete? Mit érdemes tudnunk a csapatról?
– Csak ez. A Beaver a mi kis szerelmünk. A gitáros adott volt, Miki, akivel a tribute bandákban ismerkedtem meg, a további tagokat az internetről halásztam össze. Dob poszton az Apey and the Pea-ből jól ismert Makai Laci játszik, aki egy hirdetésemre jelentkezett, szinte azonnal. Régebbről ismertük egymást, de talán soha nem is gondoltunk arra, hogy együtt fogunk valamikor zenélni. Az énekest pedig úgy találtam meg, hogy a googleba beírtam, hogy „Énekes zenekart keres”, feldobott pár portált, az egyiken elkezdtem kutatni, és megláttam egy ilyen hirdetést: „Fasza énekes zenekart keres”. Belehallgattam a fellelhető anyagaiba, de annyira nem találtam ígéretesnek, viszont volt egy pillanat, egy feeling, amiről eszembe jutott Undos, akivel nagyon sokat zenéltünk együtt. Gondoltam írok a srácnak, Bence volt az, aki már az első beszélgetésünkkor szimpatikus volt. Átküldtem pár dalt, feldemózva küldte őket vissza és azonnal átküldtem ezeket az anyagokat Mikinek. Ő csak annyit válaszolt, hogy „Megvan az énekes”. Lehívtuk próbára, aztán minden egyenesbe jött. Azóta kijött az első kislemezünk, nyáron vesszük fel a nagylemezt (Lukács Petával), majd ősszel egy országjáró lemezbemutató turnéra indulunk. Rengeteg ötletem van és szinte pillanatok alatt megírunk egy-egy számot, mindenki annyira nyugodtan és egy hajóban evezve áll ehhez a zenekarhoz.

Hogyan állt össze a Hód zenei világa és honnan ez a bizarrnak is mondható elnevezés?
– A Hot Beaver név sokakban kérdőjeleket ébreszt, de mindenkit megnyugtatok, nem meleg hódok vagyunk, hanem a -Beaver- az amerikai szlengben a nők legszentebb szervét jelenti, a -Hot- pedig a dögös – izgató jelzőt hivatott hozzátenni. A zenei világunk gyökerei a 70-es és a 90-es éveket idézik. Nagyon szeretjük a korábbi lázadását és az utóbbi hangzását, valahogy ezt próbáljuk egybe gyúrni, hiszen eldöntöttük, itt mindent fogunk játszani, amik mi vagyunk. Ha kell stoner, ha kell metál, ha kell funk, nem fogjuk soha megkötni a saját kezünket amiatt, hogy egy bizonyos stílus skatulyája behatárolja a gondolatainkat.
Bemutatod nekünk az EP dalait? nagyon érdekelne, Te hogy látod ezt a négy dalt.
– Nagyjából mind a négy dal azonos recept alapján készült, csak mi mindig máshogy értelmezzük ezeket a lépéseket. Főtémák mindig húzósak, fogósak, a verze első fele finomabb, majd bekeményedik és a refrén átcsap egy énekelhető dallammá, ami benne marad a fejedben. Mondhatjuk sláger faktort keresek a kemény zenében. A High Society a neten okoskodó hipsterekről szól, akik soha semmit nem csináltak, soha semmit sem éltek meg, de okoskodnak neked, hogy kéne csinálni. A Static Matter Bence egyik műtétjéről szól, ahol nem altatták el rendesen és felébredt a műtőasztalon. Elég kellemetlen helyzet, megpróbáltunk ennek megfelelően feszült hangulatot teremteni, sikerült is, az elején olyan a hangzás mint egy csontreszelő. A Feed the Machine pedig egy olyan dal, ahol a társadalmunk legnagyobb problémája jelenik meg, mikor is bármit tehetsz, nem lehet jobb, egyszerűbb ha befogod és elfogadod a helyzeted Cellophane: Minden dalt imádok, de ezt még a többinél is jobban, mert ez volt az első amit megírtunk közösen. Játszom a témát körbe mint egy gép, 5 percen keresztül és közben arra gondolok, hogy ülök egy gyors amerikai kocsiban és húzok el ebből a világból, de aztán ráébredek, hogy nincs miért elindulni, úgyis ugyan oda érek vissza. Sajnos ilyen ez. Piócák vagyunk egy nagy befőttes üvegben.

Mikorra várható az első nagylemez? Mennyiben lesz más, mint az EP, ha más lesz?
– Az első nagylemezt idén nyáron vesszük fel, szokásos technikával: a próbatermünkben Peta bemikrofonozza a hangszereket, feljátsszuk élőben a zenét majd ha kész megkevert anyagra ráénekel Bence, végső keverés és master, aztán már kint is a korong. Felvételek júliusban tervezzük felvenni, hogy szeptemberre, turnéstartra már hallgatható legyen. Az új dalok hasonlítanak is a kislemez dalaira (amik amúgy felkerülnek a nagylemezre, mert a terveim alapján nem lesz több kislemez, évente kihozunk 10-12 dalt egy nagylemez formájában) meg nem is, lesznek érdekes fordulatok, izgalmas stílusok amiket korábban is írtam, hogy nagyon szeretünk. Lesz elszállós dal, funky dal, metál nóta, stoner nóta, mindenféle összetételben.
Az EP, illetve a nagylemez megjelenik majd kézzel fogható formában is?
– Az EP-t biztosan nem fogjuk kihozni fizikai formában, viszont a nagylemezünket mindenképp! Meg is mondom, hogy 1000 példány lesz és Kínában fogjuk nyomatni. 😀
Ezt most viccnek szántad gondolom. 😀 Akkor ilyenben, hogy vinyl verzió gondolom ne is reménykedjek. Te magad mennyire vagy a kézzel foghatóság híve? Vásárolsz még lemezeket?
– Nem vicc! 😀 Mivel nagyjából a teljes mennyiséget elajándékozni fogjuk, minimális bevételre számítunk, így minimális költségvetéssel is szeretnénk dolgozni. Vinylen még nem is gondolkoztam, de most hogy mondtad, lehet! Lemezeket nem veszek, igazából minden pénzem a zenekaromra és a hangszereimre költöm. Inkább arra szeretek pénzt költeni, hogy a digitális zenehallgatást tudjam kimaxolni otthoni szinten. Van dedikált fejhallgató erősítős hangkártyám és felső kategóriás fejhallgatóim, úgyhogy aki megfelelő minőségben szeretné élvezni a zenénket, próbáljon meg hasonlóképpen eljárni, hallgassa a lehető legjobb átvitelű cuccokon a Beaver anyagokat, megéri! Hihetetlen szubokat tudunk generálni a hangszereinkkel, erre mindig is nagyon odafigyeltünk!

– A reakciók az EP-re elég jók mindenhol, ahogy láttam, a kommentek is pozitívak. Egyesek szerint túl letisztult a sound, szerintem csak pár arány nem volt az igazi. Hogy alakult ki ez a hangzásképp, mi volt az etalon, amihez igazítottátok ezt úgymond?
– Mi annyit akartunk, hogy úgy szólaljon meg a zenekar felvételen, ahogy előben is meg tud. Ez az egyetlen koncepció amit követünk. Nem akarunk senkit átverni, nem szeretnénk, ha eljössz koncertre azt mondd, jók a srácok, de valahogy a lemez jobban egyben van. Itt minden egyes hang igazi, nincs manipuláció, amit élőben, ott a helyszínen ne tudnánk előadni.
Hangzásra etalonnak az amerikai 90-es éveket tartjuk, én úgy érzem ezt elértük, már az első felvételen és csak arra kell odafigyelni, hogy gyengébb sose legyen.
Ha a saját, személyes hatásaidat, kedvenceidet kellene megnevezned, kiket, mely bandákat mondanád?
– Slayer, Cannibal Corpse, Converge. Ez a trió kísér gyerek korom óta. Van pár új kedvencem, de manapság gyorsan és sokat változnak a zenekarok, úgyhogy inkább érák vannak amiket szeretek. Kyuss, Alice in Chains, Black Label Society a klasszikus vonalból, de hallgatok friss zenéket is: Attila, Bring me the Horizon, Emmure. 🙂
És ha nem csak a zenére szorítkozunk, hanem mondjuk a filmekre és a könyvekre is?
– Mondjuk úgy, hogy a mainstream filmeket meg szoktam nézni, legutóbb az Interstellar volt nagy hatással rám, de nem a hűhó miatt, hanem amiatt, hogy belegondolok néha, hogy mennyi mindent átéltem a 15 év zenélés alatt és hogy visszagondolva, mivel emlékszem még az első napra, amikor hazavittük az első gitárom, az egész csak egy másodpercnek tűnik, közben valaki lettem a szakmában, bejártam európát, az ország legjobb zenészeivel álltam egy színpadon, szóval sosem felejtem el honnan jöttem és sosem volt tervem, mit akarok csinálni, csak adta magát a helyzet. A családom sok mindenben támogat, simán el tudok menni szerda este 8-kor próbálni, senki sem panaszkodik miatta, még akkor sem, ha napokig nem látjuk egymást. Vannak örök kedvenc filmjeim, azokat azért évente megnézem: Star Wars, Keresztapa, Indiana Jones. És persze a sorozatok, Breaking Bad (most azt nézem), Game of Thrones, Spartacus. 🙂

Mit csinál Horváth Gábor, ha éppen nem zenél? Miből kerül a kenyér az asztalra, milyen hobbijaid vannak?
– Hangszerekkel foglalkozom, adom-veszem őket, a mindennapi megélhetésben pedig egy családi őstermelő vállalkozás segít. Hobbim ugyan az mint a munkám, nagyon szeretek gitárokkal foglalkozni. 🙂
Mi az, ami kimaradt és hozzátennéd esetleg?
– Nem, nagyon alapos voltál. 🙂
Mit Üzensz az Olvasóinknak?
– Járjanak koncertre és hallgassanak hódot!!! 😀

https://www.facebook.com/hotbeaverband

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás