Batman: Kezdõdik (Batman Begins)

A DC Universe által 1939-ben kitalált fikcionális szuperhõs elõtörténetét (origin) elõször 1989-ben, Tim Burton dirigálásával láthattuk a mozivásznon. Késõbb készült hozzá több folytatás is (mely hõsünk híresebb ellenfeleit is bemutatja), azonban a legnagyobb hiba (amelybe nagyon sok folytatásos film beleesik), hogy a négy alkotást számláló korai szériában mind a rendezõk, mind a fõszereplõk váltogatják egymást. Ez a nézõ szempontjából elidegenedést válthat ki, illetve az élvezhetõséget is nagy mértékben csökkentheti.

Kellett tehát egy tisztességes Batman sorozat, mely nem követi el ugyan ezt a hibát. Ezt a sorozatot Christopher Nolan hozta el nekünk, aki 2005-ben megrendezte a Batman: Kezdõdik címû filmet (amelyet késõbb rendezõ és fõszereplõváltás nélkül követett a Sötét Lovag, idén pedig bemutatják a trilógia záró epizódját is.). Lássuk tehát, mivel kedveskedett nekünk Hollywood (szerintem) egyik legjobb rendezõje (aki mögött olyan filmek sorakoznak fel, mint az Álmatlanság, a Memento, a Tökéletes Trükk és az Eredet).

Rendezte: Christopher Nolan
Író: Bob Kane, David S. Goyer
Fõszereplõk: Christian Bale (Bruce Wayne), Liam Neeson (Henri Ducard), Michael Cane (Alfred)

Alapsztori: Talán annyira mindenki ismeri a denevérember elõsztoriját, hogy tudja, a szüleit egy gyermekkorában megtörtént incidens során veszítette el. Ezt természetesen ebben a filmben is láthatjuk. A nagyra cseperedett Bruce úrfi nem találta a helyét apja hagyatékában, inkább világgá ment, és egy börtönbe került. Itt a bûnözõket figyelte, mígnem egy rejtélyes alak (Liam Neeson) látogatást nem tett nála. Bruce csatlakozik Ducard titkos-gyilkos csapatához, és tökéletes kiképzést kap. Elsõ valódi nézeteltérésük azonban akkor fogan, mikor kiderül, Ducard és csapata Gotham lerombolására készülnek, Bruce célja pedig, hogy megvédje, és megtisztítsa a várost a bûnözéstõl.

Miután visszatér városába, és szövetségesekre lel, eldönti, hogy a keleten tanult bölcsességeket felhasználva küzd majd a bûnözés ellen. A denevér öltözet gyermekkori félelmeibõl ered („Miért pont denevér? – Mert félek tõle, féljenek tõle az ellenségeim is.”). Alfred, Gordon felügyelõ (Gary Oldman), Lucius Fox (Morgan Freeman) és Rachel Dawes (Katie Holmes) segítségével kezõdik meg a bûnüldözés (szép kis szereplõgárda).

A filmben feltûnõ fontosabb antihõsök (villains): Ra's al Ghul és a madárijesztõ.

Ra's al Ghul: Amikor a filmben elõször pillantottam meg Ra's személyét, azt gondoltam, találhattak volna jobb színészt is rá. Azonban amikor az elsõ csattanó elrepült a filmben, elégedetten dõltem hátra, mert rájöttem, valóban a megfelelõ színészt találták meg a feladatra. Valójában karakterét (és eredeti tulajdonságát) nem ismerjük meg kellõen a filmbõl, csak tudjuk, hogy Batman-nek van egy ilyen ellensége is (véleményem szerint azonban ennél jobban is bemutathatták volna a karaktert).

Madárijesztõ: A madárijesztõ karakterét, illetve munkásságát véleményem szerint megfelelõ mértékben megismerhetjük a film megtekintése során, ami talán ennél is jobban tetszett, hogy nem túlozták el a szerelését. A filmvilághoz tökéletesen illõ módon ábrázolták karakterét (a lázálmos jelenetek pedig egyenesen fenomenálisak).

Christian Bale szokásához híven jól alakít (kevés rossz filmje van), bár nem sok múlik rajta, Batman karakterét (akinek arckifejezéseit is ritkán látjuk, ha maszkban van) nem nehéz elõadni. Talán az fogott meg mégis pont ebben a színészben, hogy ráillik a szerep (értem ez alatt azt, hogy rengeteg filmbe válogatnak jó színészt, azonban nem a megfelelõ szerepre, a közönség nem tud tökéletesen azonosulni a karakterrel, mert nem odaillõ színészt lát).

A filmzenék minden jelenetnél tökéletesen illeszkednek a hangulathoz, az izgalmakhoz, fordulatokhoz. A kamerakezelés szintén nem hagy kivetnivalót maga után.

Elõtörténetnek elsõ osztályú, remek színészekkel, díszletekkel, összhatással. Ha valaki csak futólag, vagy alapszinten akar Batman karakterével megismerkedni, akkor is tudom ajánlani.

10/7.5

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás