A csúcs csak fél út… – Kosztán Csaba interjú (2016.01.20.)

Kosztán Csabi elég régen ismerem, és mikor pár éve megtudtam, hogy hobbija a hegymászás, már akkor tudtam, hogy egyszer itt fog kikötni. Régóta tervezek egy esztergomi embereket bemutató sorozatot, felfoghatjuk ezt az interjút ezen sorozat nulladik részének is. Január 26-án, kedden tart Csabi egy előadást a Művelődési Házban, Esztergomban, ennek kapcsán beszélgettünk egyet gyorsan.


– A hegymászás szeretete honnan jött Neked?
Kb. 10 évvel ezelőtt kezdtem rendszeresen túrázni, legjobb barátommal, és kötéltársammal Suhajda Szilárddal. Először csak a Pilisben, majd többször az erdélyi hegyvidékeken. Éreztük, hogy ez rettenetesen jó dolog, és már nem volt megállás: 2008-ban az első sziklamászó tanfolyam, majd téli és nyári alpesi képzések, egyre nehezebb csúcsok és útvonalak.
– Miért éppen Új-Zélandra látogattál el legutóbb?
Egy különös apropója volt a dolognak, lehetőségem volt eltölteni egy hónapot Ausztráliában, és úgy gondoltam, onnan már nincs olyan messze Új-Zéland, ha Sydneyből nem jutok el, Budapestről egyhamar újra biztos nem fogok.
– Milyen volt ott? Milyenek az emberek? Nyilván az előadásod témájáról nem szeretnélek teljesen kifaggatni, csak szeretném, ha egy kis ízelítőt kapnának az Olvasók!
Az ország természeti adottságai meseszerűen lenyűgözőek, egy európai ember számára különösen. Az ott élő emberek pedig nagyon nyitottak, barátságosak és vendégszeretőek, különösen a maori őslakosok.

– Mire számíthatunk a keddi előadáson? Hogy képzeljük el?
Szeretném az ország természeti adottságait, -különösen az új-zélandi déli alpok szépségét- az általam készített remek fotókon keresztül bemutatni, szó esik majd a varázslatosan sokszínű állatvilág egy-két jeles képviselőjéről is.
– Ha már szóba hoztad Szilárdot, akkor adja magát a kérdés: Nem akartál vele tartani a Broad Peak-re és a K2-re?
Húha, ez egy örök dilemma. Azt tudni kell, hogy egy ilyen utazás költsége több milliós összegre rúg forintban, s neki jól bejáratott támogatói vannak. Saját zsebből finanszírozni egy ilyet szinte lehetetlen, pláne magyar fizetésből. A másik dolog, hogy hozzám inkább az alacsonyabb magasságban lévő, ám technikailag nehezebb útvonalak állnak közelebb, ami nem jelenti azt, hogy nem fogunk együtt magas hegyekre mászni. Tervben van például, hogy megpróbálunk majd májusban Oroszországban feljutni az Elbruszra, ami a maga 5642 méteres magasságával az európai kontinens legmagasabb pontja.
– Neked mi a következő kiszemelt csúcs?
Ez egy összetett kérdés, bármennyire is könnyűnek hangzik. Én mindig úgy indulok el a hegyekbe, hogy odamegyek, és megpróbálom, aztán vagy sikerül, vagy nem. Az előbb említett Elbrusz is egy ilyen kiszemelt csúcs, de ilyenkor még túl korai egy olyan kijelentés, hogy -ezt, vagy azt a csúcsot fogom megmászni-. A hegymászásban rengeteg múlik az időjáráson, a rossz idő képes nagyon hamar keresztülhúzni egy mászó számításait. Tehát maradjunk a -megpróbálom- kifejezés mellett. Mint tudjuk, a csúcs csak fél út, onnan le is kell jönni valahogy, lehetőleg élve.

– Van esetleg példaképed a hegymászásban?
Nagy példaképem a lengyel Vojtek Kurtyka, ő egy kiemelkedő alpesi mászó a régebbi időkből.
– Tudsz ajánlani egy olyan könyvet és egy olyan filmet az Olvasóknak, ami visszaadja a hegymászás élményét, már amennyire ez lehetséges?
Nagy példaképem a lengyel Vojtek Kurtyka, ő egy kiemelkedő alpesi mászó a régebbi időkből. Kedvenc könyvem Tadeusz Piotrowski-Viharban fagyban című műve, illetve Jerzy Kukuczka-Függőleges világom című könyve. A hegymászás témakörében a kedvenc filmem pedig a Zuhanás a csendbe, mely Joe Simpson és Simon Yates igaz történetét meséli el.
– A hegymászás mellett van még egy hobbid, az pedig a zene! Mesélsz erről egy kicsit?
Kb 20 évvel ezelőtt kezdtem gitározni, még Hédi néninél, azóta pár esztergomi illetőségű zenekarban játszottam gitárosként (One Scene Unity), dalszerzőként. Jelenleg a Life is marrow nevű formációban pengetek

Koncertezik a Sportalsóban a Life is marrow!

– Végezetül üzensz valamit az Olvasóinknak?
Azt üzenném az olvasóknak, hogy mennél többet utazzanak, mozduljanak ki, éljék meg az élményeket, mert azt már nem veszi el senki!

Az előadás ingyenes, íme az esemény linkje:
https://www.facebook.com/events/729140717217783/

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás