Abraham Lincoln, a vámpírvadász (Abraham Lincoln: Vampire Hunter)

Az elmúlt néhány közeli év során rengeteg különböző jellegű és témájú vámpírokkal kapcsolatos film érkezett Hollywoodból. Akad, amelyik jobban sikerült, és persze olyan is, ami kevésbé. Valószínűleg ezen mondatomat feldolgozva a legtöbb olvasónak ugyan az – a filmnéző tömegeket legjobban megosztó – a film fog eszébe jutni, de én most nem arról akarok értekezni. Ma Abraham Lincoln titkos élete kerül terítékre.

Rendezte: Timur Bekmambetov
Írta: Seth Grahame-Smith
Főszereplők: Benjamin Walker (Abraham Lincoln), Dominic Cooper (Henry Sturges), Anthony Mackie (Will Johnson)

Alaptörténet: A 9 éves Abraham Lincoln tanúja lesz anyja meggyilkolásának, s bosszút fogad az elkövető ellen. Vágyát majdnem tíz évig hurcolja, mikor apja halála után végleg elhatározza magát a revans mellett. Véghez viszi tettét, golyót röpít anyja gyilkosának fejébe, azonban azzal nem számol, hogy az illetőt nem különösebben hatja meg a dolog. Na vajon miért?

Nem nehéz kitalálni, hiszen már a cím is utal rá, milyen témájú filmre ültünk le a moziban, vagy otthon a tv előtt. Abraham Lincoln bizony kiképzett vámpírvadász lesz, és barátunk nem is ül otthon tétlenül frissen szerzett bizonyítványával.

A legtöbb vámpírokkal kapcsolatos filmet megszoktam nézni, ha másért nem is, legalább, hogy jót mosolyogjak azon, mennyire nincs semmi új ötlet. Ez a film azonban valahogy más volt. Nem erőlködtek azon, hogy ismételten szabályok közé szorítsák a vámpírokat (csillogunk a tűző napon), meghagytak néhány régi törvényt (ezüst, illetve, hogy egymást nem tudják megölni), de semmi extra, semmi felesleges bonyolítás.

A másik, ami nagyon tetszett, hogy teljesen hihetően tudták integrálni a történelem lapjai közé ezt a sztorit. Úgy csináltak az Egyesült Államok 16. elnökéből vámpírvadászt, hogy közben egyik fontos (akkoriban esedékes) történelmi eseményt sem írtak felül (tehát nem olyan volt, mint a Becstelen Brigantyk – félreértés ne essék, a Brigantyk az egyik kedvenc filmem).

A főszereplő, (Benjamin Walker) bár nem nevezhető híres színésznek, remekül alakította az elnököt, egy pillanatig sem vált hiteltelenné, vagy nevetségessé. Olyannak játszotta el Lincolnt, amilyennek szerintem az emberek nagy többsége elképzelni.

Ami viszont talán a legnagyobb pozitívum az egész filmben, azok az akciójelenetek. Nincsenek egyértelmű többségben, hiszen a film nem csak hentelésről szól (aki ezt gondolja, tekintse meg még egyszer), azonban olyan jól kidolgozottak, és a speciális effektek olyan jól illenek hozzájuk, hogy néhol már-már vizuális orgia keletkezik a képernyőn.

Végszóként pedig reagálnék az egyik fórumon intézett hozzászólásra, amely így szól:
Történet 0, kb. annyi az egész, hogy Lincoln kaszabolja a vámpírokat, ennél még a tvájlájtot is jobban élveztem(pedig utálom). Ráadásul csak ketten voltunk az egész teremben, holott premier volt. Azt hiszem, a többi ember tudott valamit.”

Ha a kedves hozzászóló szerint csak „kaszabolásról” szól a film, akkor valószínűleg nem vette észre azt a másik egy-két cselekményszálat, amin fut a film, illetőleg annyit fűznék még hozzá:

Ha igaza is lenne, és csak a kaszabolásról szól… láttátok már a Pengét? Annak három része is elkészült…

Mindent összedobva, fél év várakozás után végre megelégedve, 10/7.5 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás