A Sötét Lovag (The Dark Knight)

Mint már korábban vázoltam, Christopher Nolan 2005-ben belefogott egy új Batman-sorozat készítésébe. A Batman: Kezdõdik óriási sikere után, 2008-ban megérkezett a várva-várt folytatás, amelyet hatalmas ováció elõzött meg. Talán ezen ováció legerõsebb oka a megjelent trailerek körül foroghatott, hiszen aki várta a filmet, tudhatta, hogy megjelenik majd Batman õsellensége, Joker is a filmben.

Rendezõ: Christopher Nolan
Író: Jonathan Nolan és Christopher Nolan (forgatókönyv), David S. Goyer (történet), Bob Kane (karakterek)
Fõszereplõk: Christian Bale (Bruce Wayne), Heath Ledger (Joker), Aaron Eckhart (Harvey Dent)

Alapsztori: Nolan bácsi nagyon okosan elhintette az õrület szikráit a Batman rajongók körében, amikor a Kezdõdiknek olyan zárójelenetet írt, amelybõl egyértelmûen kitalálhatta bárki, kit várhatunk majd a második részben.
Kb. így történt (aki nem látta, ne olvassa, mert izgalmas): Jim Gordon felügyelõ és Batman beszélgetnek. Jim közli Batmannel, hogy feltûnt egy új figura, aki több bûncselekményt is elkövetett már, és kéri, hogy járjon utána. Batman kezébe ad ez zacskót, amiben egy Joker-kártya van.

Így hát várva-vártan el is kezdjük a második részt, ami rögtön egy bankrablással kezdõdik (érdekesség képp megjegyezendõ, olyan bankot rabolnak ki, ami a mafia pénzét tárolja). Joker barátunk itt már fel is tûnik a színen. Eközben Batman végérvényes módon kitörli a szabad polgárok listájáról a korábban elszökött Madárijesztõt (nem igazán értem, mi értelme volt visszahozni erre a pár percre). A film cselekményének idejére Batman munkája már látható eredményekkel kecsegtet, rengeteg bûnözõ retteg tõle, sokan inkább ki sem merészkednek éjjel az utcára. Új államügyészt kapunk Harvey Dent személyében (Aaron Eckhart), aki mindenáron be akar szállni a mafiaellenes bûnüldözésbe (Jim Gordon és Batman mellé), azonban õk eléggé bizalmatlanul kezelik a korai idõszakban. Joker bácsi eközben ajánlatot tesz a mafia fõvezéreinek, hogy a teljes vagyonuk feléért cserébe elteszi láb alól a denevért. Érdekes hajsza kezõdik meg a látszólag õrült Joker elfogásáért, melynek körülményei minden pillanatban változnak.

Joker megformálása: Heath Ledger (lehet, hogy rossz ezt olvasni) talán tudta, hogy élete egyik utolsó filmjére készül, ezért láthatóan belead apait-anyait, gyakorlatilag minden más színészt lejátszott a vászonról. Joker karaktere egyébként is kultikus a Batman univerzumban, hát még ha egy ilyen zseniális színésszel vegyítjük a kotyvalékot, az egyértelmûen remek eredményekkel kecsegtet. Az a beleélés, amellyel képes Joker karakterét magára ölteni, az az arc, az a viselkedés, az a beszéd, amelyel már a nézõ is elhiszi, hogy ez az ember biztosan õrült, na ez az a színészi játék, ami miatt kötelezõ látni ezt a filmet.

Harvey Dent: Aaron Eckhart remekül vette fel azt az eltökélt, mindenre hajlandó, hajszás karaktert, amely Harvey Dentre jellemzõ. A legendás két-arc létrejöttét szintén feldolgozza a film (megjegyzem, remek számítógépes effektekkel készítették el az arcát, tökéletesen megegyezik az eredeti karakter kinézetével).

Christian Bale nem adott alább a Batman megformálásában megugrott szintjénél. Hasonló képp jól teljesít a filmben, mint elõdjében, bár véleményem még mindig nem változott azt illetõen, hogy Batman karakterének megvalósításához nincs szükség kimagasló színészi teljesítményre.

Ami még tetszett: Az összes olyan pozitív karakter, akit megismerhettünk a Kezdõdikben, ismét feltûnik. Egyetlen változást lehet megemlíteni (ami viszont nem tetszik), hogy a Rachel Dawes-t alakító Katie Holmes munkáját Maggie Gyllenhaal vette át.

A fordulatokkal, izgalommal igen masszívan megbombázott történet egyetlen (erõs) hibája, hogy megpróbáltak olyan antihõsöket (villain) egy filmbe sûríteni, akiknek (karakterük részletessége miatt) saját film dukálna (vagy legalább is szükséges lenne). Ebbõl kifolyólag kell megemlítenem azt a szomorú tényt is, hogy Harvey Dent karakterére nem jutott elég idõ a filmben. A Jokerrel kapcsolatos történések elszippantottak mindent (tökéletesen jogosan), Kétarc pedig alulmaradt, és csak mint mellékszereplõ kulloghatott végig a vásznon. Mindenki döntse el, hogy a cselekmény izgalma kompenzálja-e számára a(z) (szerintem) egyik legjobb karakter megcsonkítását.

Számomra (elfogultan, mivel Joker számomra a világegyetem legnagyobb antihõse) 10/8.5

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás