A Bosszúállók (The Avengers)


Sokan vannak – köztük jómagam – akik rajonganak a képregényekbõl adaptált filmekért. Itt fõként a DC Universe és a Marvel munkásságaiból átvetített mozgóképes produkciókra gondolok (kivételt egyedül a Watchmen képez, amit bár a DC forgalmazott, nem volt igazi DC). Az egyik legfontosabb ilyen film a Marvel háza táján az Avengers. És egy ilyen fontos filmnek k*rva nagyot kellett volna ütnie…

Kellett volna… Sajnos azonban meg kell vallanom, a közelébe sem értek annak a szintnek, ahova az elõtörténetek (Vasember I-II, Thor, Amerka Kapitány, Hulk I-II) alapján kellett volna.

Mielõtt belekezdenék, egy figyelmeztetéssel kívánnék élni. Érdemes az összes (tényleg az összes) fent említett film stáblista utáni 1-2 percét végignézni (kivétel a régebbi Hulk, abban nincs ilyen), mert rengeteg utalást nyújt arra, ahol az Avengers elkezdõdik.

Írta és rendezte: Joss Whedon (Akinek eddigi rendezései szinte csak sorozatokban jelentek meg)
Fõszerelpõk: Robert Downey Jr. (Tony Stark/Vasember); Chris Evans (Amerika Kapitány); Mark Ruffalo (Hulk); Chris Hemsworth (Thor); Tom Hiddleston (Loki)

Alaptörténet: A S.H.I.E.L.D próbálja megcsapolni az Amerika Kapitányból megismert kozmikus kockát. Loki ezt jól tudja, hiszen õ vette rá a doktort, hogy az górcsõ alá vegye ezt a mérhetetlen energiaforrást. Tudnunk kell, hogy a kozmikus kockának van egy párja. Ha a két eszközt összekapcsoljuk, akkor egy kapu keletkezik közöttük, bármilyen messze is legyenek egymástól. Loki így tervezetten meg is érkezik a földre, és ellopja a kozmikus kockát a S.H.I.E.L.D laboratóriumából (amibõl max egy furcsa Grand Canyon marad). A kocka segítségével akar (és fog is) majd kaput nyitni, amelyen átkelhet a serege, hogy örök szolgaságba taszítsa a földet. Ideje tehát, hogy toborozzunk néhány szuperhõst, akik majd megállítják.

Az elsõ bökkenõ, amelyet már az is tudhatott, aki csak a bemutatókat nézte végig, hogy fõellenségnek kit kaptunk? Lokit. Ez a tény, hogy egy max 60 kilós, viccesképû manipulátor lesz a központi gonosz, jómagamat szomorúsággal töltötte el. A film így mondhatni olyan, mint ha a Thor második részét néznénk, csak benne lenne egy-két másik szuperhõs is.

A második bökkenõ, amikor a rendezõ bácsi azt gondolta, hogy az original Vasember filmek mintájára majd ez a film is jó lesz. Ott ugyanis van egy jó sztori, mellette jó sok robbantás, na meg Tony Stark mindenki által imádott stílusa és poénkodása. A jó sok robbantás meg a poénkodás itt is megvan, de kérem a jó sztori hiányzik, nem beszélve arról, hogy egy csapatos filmet nem egy ember hátán kéne elvinni.

A harmadik bökkenõ, hogy megpróbálták rangsorolni a szuperhõsöket. Ezt az a rajongó, aki például jobban szereti Vasembert, mint Thort, nem nézi jó szemmel. Egymásnak eresztették õket a film közepe felé, és lássuk mi történik alapon szétkapattak velük egy fél erdõt… De minek? Mire volt ez jó? Aki ismeri a karaktereket, tökéletesen tisztában van azzal, hogy melyikük mire képes.

És akkor már még egy bökkenõ. A filmbõl kiderül, hogy ez ugyebár nem is az eredeti Avengers. Mert, hogy terveztek egy olyat – ahova Starkot azért nem vették be, mert túlságosan flegma -, de aztán nem lett belõle semmi, és akkor most ez alapján egy másikat. Kérem szépen, ebben a filmben nem csak Stark a flegma (akiben pont ez a jó dolog), hanem szinte mindenki. Thornak akkora az arca, mint a pörölye, Amerika Kapitány meg szintén zenész. A film elsõ felében, talán kicsit tovább is, mindenki utál mindenkit, mindenki a másik ellen harcol, miközben persze ott a közös ellenség is. Az egyetlen összekovácsoló erõ az Phil Coulson ügynök halála (amit egyébként én is brutálisan utáltam, mert amúgy rohadt jó mellékszereplõ volt).

A filmet a fönt említett problémák ellenére mindenképpen meg kell nézni. Nem is egyszer, hanem többször. Ha egy átlagos szuperhõsfilmrõl beszélnénk, akkor nem is lenne olyan nagy katasztrófa ez az egész, de sajnos másnak indult ez az egész projekt. A film második felében, amikor már tényleg azt látjuk, amit nagyjából kellett volna végig, ott van a közös munka ereje, megszûnik az ellenségeskedés, és megy a gyepálás.

A filmet így mindent összevetve, leginkább a látványos akciójelenetekkel, Tony Stark humorával és nagy nevekkel próbálták eladni, egy rendes sztori helyett. Emellett még mindig nem szoktak le arról, hogy néhány közeli jelenetnél úgy rángassák a kamerát, hogy a pattogatott kukorica ugráljon a gyomromban.

Ha az ember a mozit tervezi, mindenképpen ajánlom az IMAX 3D termet, ugyanis ha az akciójelenetek szemszögébõl vizsgálódunk, remek film lett a Bosszúállók.

Pro: Remek látvány, sok szuperhõs, végjáték.
Kontra: Egy igazi történet hiánya, Aránytalan színészi játékok

Mindent egybevetve 10/6.5 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás