Mire nem jó egy természeti katasztrófa? Az Egyesült Államok keleti és déli részére lecsapó Helena hurrikán óriási károkat okozott. Számos híresség, színészek, zenészek fogtak össze és kezdtek adományokat juttatni a kárvallottaknak. Ennek kapcsán jutott idő és ihlet arra, hogy átlássuk: rock and roll történetét nem csak a drog és szex okozta botrányok, hanem a zenészek karitatív akciói, nemes lelkű felajánlásai is átszövik. Az utóbbiról viszont viszonylag kevesebb szó esik, ezért érdemes egy kicsit ezt az aspektust is megvilágítani. Cikkünkben a 10 legkaritatívabb rockzenészt és/vagy együttest igyekszünk bemutatni. (a lista természetesen szubjektív, de Look To The Stars honlapján bárki rákereshet arra, hogy a kedvence mikor milyen jótétlélek volt: www.looktothestars.org

  1. Dolly Parton

A country királynője volt szinte az első, aki a Helena hurrikán áldozatainak segítségére sietett: egy millió dollárt utalt át a saját számlájáról a károsultakat segítő segélyszervezetnek, és a vállalkozásai révén még további egy millió dollárt juttatott az otthonukat elvesztő családoknak. Ezen túl még a Jolene című dalának refrénjét is átköltötte Helenára, utalva ezzel a kedves női nevet viselő, de egyáltalán nem kedves időjárási jelenségre.

A művésznő életpályájában azonban korántsem ez az első jó cselekedet: a nevéhez fűződik például az 1988 óta működő  Dollywood Foundation , amely hátrányos helyzetű gyermekek oktatását segíti. 1989-ben egy ösztöndíj programot indított a Hiwasse Collegaban. 2000-ben újra ösztöndíjprogramot írt ki Tennesseben, de ekkor már 15.000 dollárral támogatott egy-egy tehetséges diákot a nevét viselő alapítvány. 1991-ben 30.000 dollárral támogatta a amerikában őshonos sasok mentőprogramját. A U.S. Fish and Wildlife Service ezért később ki is tüntette.  2020-ban, a covid világjárvány idején a Vanderbilt University kutatócsoportját támogatta 1 millió dollárral – ez az tudományos team, amelyik végül a Moderna nevű vakcinát kifejlesztette (az egyetem orvosi kutatásait azóta is minden évben 1-1 millió dollárral támogatja). Parton ezen túl számos alkalommal lépett fel jótékonysági koncerteken, és olvasást népszerűsítő, könyvadomány program is viseli a nevét. Ennyi, és ilyen mértékű karitatív aktivitás mellett talán nem túlzás kijelenteni, hogy Dolly Parton nem csak a country, hanem a jótékonykodás királynője is.

2. Willie Nelson

Ha már a country stílus ikonjainál tartunk: Willie Nelson 1985-ben szervezte meg az első Farm Aid koncertet, amelynek célja volt hogy a vidéki farmerek életét segítse. Az év(tized)ek folyamán a kezdeményezéshez olyan előadók csatlakoztak, mint Neil Young, John Mellencamp, vagy épp Dave Matthews. A Farm Aid koncerteken keresztül 64 millió dollárt gyűjtött össze a deep america térségek lakói számára, segítve ezzel azt, hogy megtarthassák földjeiket és családi gazdaságaikat.

3. Steven Tyler (Aerosmith)

Talán fura, de az Aerosmith énekese – aki tényleg az egész életét a drugs, sex and rock and roll jegyében töltötte –  a Janie’s Fund megalapításakor a szexuális abúzus áldozataivá vált fiatal lányok ügyét karolta fel. 2020-ban az énekest is elérte a Metoo mozgalom, több nő is előkerült a múltjából, aki erőszakkal vádolta. Alapítványa akkor egy időre online elérhetővé vált, de azóta újra töretlenül működnek!

4. Dave Navarro

A gitáros anyja köztudottan erőszakos halált halt, ez pedig alapvetően befolyásolta Dave mentális állapotát. A #PutTheNailInIt kampány keretében ő maga is azoknak segít, akik traumatikus körülmények közt veszítették el családtagjukat, mint ő.
Billy Morissonnal pedig közösen hozták létre a dCommunity szervezetét, ami kifejezetten a mentális nehézségekkel küzdő zenészek, zeneipari dolgozók helyzetét hivatott segíteni. Ennek érdekében rendszeres kampányokat, jótékonysági aukciókat szerveznek, és a témát igyekeznek felszínen tartani a médiában.
Az alábbi felvétel egy GAP Jeans reklámhoz készült, nem kifejezetten karitatív céllal, de mindenképp a zenészhez kapcsolható egyik ritkaság.

5. Sir Elton John

Elton John nevének igazából elsőnek kellene lennie ezen a listán és igazából minden ehhez hasonló felsorolásban. 1992-ben, amikor sok barátját – köztük Freddie Mercuryt – vesztette el az AIDS-nek köszönhetően, létrehozta a saját nevét viselő alapítványát. Saját vagyonából, és kampányainak köszönhetően 660 millió (!!!) dollárt gyűjtött össze, és összesen 55 országban valósítottak meg vagy támogattak HIV kutató-vagy prevenciós programokat. Az előadó honlapján a Charities menüpontban nyomon követhető ez a tevékenység, sőt, aki adományozni kíván, az beléphet a THE ROCKETS klubba is. Ezen túl Mr. Rocketman kitartóan támogatja alma materét, a Royal Academy of Musicot, és egy sportnépszerűsítő kezdeményezés megalapításában is részt vett 2014-ben. Természetesen élete folyamán számos alkalommal lépett fel nemes célok érdekében, itt például a Global Citizens programban nyomott egy performancet:

6. Jon Bon Jovi

New Jersey fenegyereke 2006-ban indította el a Soul Foundationt, amelynek elsősorban a hajléktalanok étkeztetését, segítését tűzte ki céljául. Napjainkban már az USA 12 államában tevékenykedik a szervezet. Az alapítvány tartja fenn például a Soul Kitchen két éttermét is, ahol a rászorulók ingyen ehetnek, a többi vendég pedig annyit fizet, amennyit akar- így mindenki tud adakozni is, amennyit szeretne. A főnök maga is sokszor beáll dolgozni ezeken a helyeken, nem ritka, hogy ő főz, vagy felszolgál.

Jon hosszú évek óta viselt jótékonysági szolgálatát idén márciusban a MusicCares szervezete az Év Embere díj odaadományozásával ismerte el. A szervezet insta oldalán meglehetősen transzparensen számol be a napi munkájáról, akit érdekel, az ITT tudja követni.

7. Fall Out Boy

A chicagoi poppunk gárda 2007-ben dobta „piacra” az I’m Like A Lawyer With The Way I’m Always Trying To Get You Off klipjét, amelyet Uganda északi részén forgattak, direkt dokumentumfilmes stílusban….nem véletlenül. Ez volt a nyitánya a Invisible Children nevű szervezethez való csatlakozásuknak, amely Afrika középső részén élő nehéz sorsú gyerekek megsegítését tűzte a zászlajára, a FOB tagjainak vezetésével. Ott az egyik legnagyobb társadalmi probléma a gyerekkatonák kényszersorozása és kiképzése. A szervezet azóta közel 67.000 embert mozgatott meg, és több 10 millió dollár összeget gyűjtött össze a cél érdekében.

8. Linkin Park

A közelmúltban újra aktívvá váló LP karitatív tevékenységei szinte egy idősek a zenekarral. A zenekar tagjai 2005-ben létrehozták a Music for Relief jótékonysági programot is. A program elsődleges küldetése a természeti katasztrófák által sújtott közösségek megsegítése. A Music for Relief többek között támogatja az épületek helyreállítására tett kísérleteket, és segít az áldozatoknak felépülni a veszteségekből. A segítségnyújtás arra összpontosít, hogy az embereknek olyan eszközöket adjon, amelyekkel önállósulva és fenntartható módon újjáépíthetik közösségeiket. A Linkin Park által létrehozott program óta eltelt 16 év alatt a Music for Relief több mint 35 természeti katasztrófa esetén nyújtott segítséget hat különböző kontinensen, és támogatta a hosszú távú helyreállítást ezeken a területeken. A szervezet ma is aktív, a cikk írásakor is aktív kampányt folytatnak a Helena hurrikán áldozatainak megsegítésére. Az LP tagjai ezen túl 19 alkalommal álltak be jótékonysági kezdeményezések mögé, ezek zöme jellemzően a környezetvédelem témaköréhez volt társítható.

9. Metallica

Lars Ulrichékból már a South Park idején viccet csináltak, amikor arról volt szó, hogy ki mennyire veri a fogához a garast – ez viszont egyáltalán nem igaz rájuk akkor, amikor jótékony ügyekről van szó. Nekik is van egy saját alapítványuk 2017 óta, az All Within My Hands Foundation – ezen keresztül az elmúlt években 8 millió dollárt adományoztak edukációs programokra, és további 4 milliót éhezők számára. De természetesen nem csak 2017-ben gondoltak először arra, hogy tenni akarnak egy jobb világért. Már a ’80-as években is ajánlottak fel dalbevételt a Ney York Yankees baseball csapatával közös akcióban, 2007-óta pedig kifejezetten nagy figyelmet és összegeket fordítanak a Global Citizen klímaproblémákra fókuszáló kampányban való részvételre. Ennek keretében hirdették meg a saját Climate Justice Hero Challengüket, amellyel több 10.000 embert mozgattak meg. 500.000 dollárral támogatták a háború elől menekülő ukrán menekülteket, de legutóbb – Dolly Partonhoz hasonlóan- a Helen Hurricane áldozatait is segítették.

Egy saját szervezésű jótékonysági és aukciós koncertjük felvétele:

10. Tankcsapda

Hogy ne maradjunk hazai előadó nélkül sem: a debreceni rock trió számos alkalommal segített különböző ügyekben. A februárban bemutatott Partizán interjújuk például nagy port kavart, de azt talán kevesen tudják, hogy ennek a „botránynak” is volt karitatív eleme. Az élő közvetítés és a mozis bemutató  jegyáraiból befolyó összeget a Partizán és a Tankcsapda közösen az Együtt Ádin Kezét Fogva Alapítványnak ajánlotta fel, melynek célja a Duchenne izomdystrophiában szenvedő debreceni Kneifel Ádin gyógykezelésének támogatása volt.
2022-ben szintén egy súlyosan beteg kislány, Bíborka javára adtak segélykoncertet a debreceni Roncs Bárban.
2021 karácsonyán, a hagyományos év végi koncertjük előtt egy ételosztó szervezetnél önkénteskedtek.
2020-ban Rekord gyorsasággal kapkodták el a limitált kiadású Tankcsapda & Jim Beam díszdobozokat, az ebből befolyt összeget egy jelképes csekk formájában személyesen adták át Debrecen város polgármesterének.
A Jim Beam és a Tankcsapda zenekar közös jótékonysági licitje során 225 db limitált szériás, egyedi Tankcsapda & Jim Beam díszdobozt értékesítettek, hogy a bevételből a Debrecen Városi Segélyalapot támogatták.

Adtak át szentesi szegény családnak autót, karoltak fel menhelyi ügyeket: szinte minden évben tanúbizonyságot adnak segítő szándékukról.

 

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás