300: A Birodalom Hajnala (300: Rise Of An Empire – 2014)

Rendezte: Noam Murro
Főszereplő(k): Lena Headey, Sullivan Stepleton, Eva Green
Történet: Hát, itt bajban vagyok, mert nem igazán tudom eldönteni, miről is szólt most ez a film. Talán arról, hogy jön Xerxész és pakeszkodik a görögöknek…

Annyira szerettem volna hinni ebben a filmben, és úgy kijönni utólag, hogy nem egy kihagyott ziccert látok, hanem értelmes és tökös folytatást. Már a honlap indulásakor megfogadtam: tartózkodom a negatív kritikától, mert fikázni mindenki tud, de megírni, hogy valami miért jó, na azt már csak kevesen. Most azonban annyira csalódott vagyok, hogy kénytelen vagyok szavakba önteni. (Figyelem! Néhol spoiler-veszély!)

Zach Snyder nincs és ez nagyon fájó, már a harmadik perctől kb. erős hiányérzettel küzdöttem. Noam Murro egy eddig ismeretlen rendező, akinek  ha a neve a feledés homályába merül, sem keseregni, sem csodálkozni nem fogok. Próbál erősen Snyder-kópia lenni, de nagyon nem megy Neki. A felesleges parázs és fényeffektek annyira elrontják a vizuális élményt egy csomó helyen, hogy sok esetben a kép mosódottságát sem vettem észre. Pedig nagyon bíztam benne is. (Általában remekül sül el, ha ismeretlen, egzotikus nevű rendezőket nagy produkciókhoz szerződtetnek, sok példát tudnék.)

A sztori hiánya is lehetne fájó, ha legalább lenne látvány. Az meg nincs, mint fentebb is írtam. A súlytalan főgonosz hölgyike (aki állítólag gyönyörű-mondjuk itt megjegyzem: az Éjsötét Árnyékban Angueliqenek valóban az volt-annyira komolyan vehető, hogy semennyire. Ide MIchelle Rodriguez kellett volna!) harcol a súlytalan főjófej athéni legénykével. Lassú, vánszorgó tempó, egymillió liter fröccsenő művér, God Of War-szerű , játék-feelinges vágásokkal. Ha 20-25 percet kivágnánk, semmi lényeges nem veszne el, és a film is sokkal élvezhetőbb lenne. Kellemes 80 perc, és egy szavam sem lenne. A karakterek semmilyenségén nem változtatna, de legalább nem fulladna az egész egy katarzisok nélküli unalomba.

A színészek szintén nincsenek a helyzet magaslatán. Stepleton úr olyan, mintha unatkozna játék közben, és csak egyetlen instrukciót kapott volna: játszd el szarul Mr. Butlert! Ha valóban ez történt, akkor zseniális, amit csinál… Eva Green-t nem értem. Játszott Ő már elbűvölő és szexi főgonoszt a korábban említett szerepében, ám itt most egyszerűen semmilyen, amit csinál. Van a hölgyben potenciál, ám ez most erősen háttérbe szorult. (A komikumba hajló szexjelenetről nem is beszélve!) A többi főbb karakter említésre sem méltó, egyedül Lena Headey a kivétel. Ő viszont azt hozza, amit már megszoktunk tőle. Tudjuk, milyen, amikor gonosz (Dredd, Trónok Harca), amikor harcias (Sarah Connor Cronicles, A Bűn Éjszakája, A barlang), amikor elbűvölő (Költői szerelem). Most is hozza azt az alakítást, amivel megmenti a filmet. Ő most is szexi és megnyerő. Bármennyire kicsi és már-már jelentéktelen a szerepe.

A legnagyobb csalódás viszont kétségkívül a zene miatt ért. Az elején még pofátlanul nyúlja a Trónok Harca témáit, később pedig ilyen gagyi műanyag szitár dallamokkal van teletűzdelve. Az első rész éppen a harc közben dübörgő metáltól volt olyan, amilyen. Rettenetes aláfestés. (Nem tudom, mekkora volt a budget, lehet ez fért bele. Kac kac kac.)

A szinkron most is, mint az első rész esetében katasztrofális. Hiába a remek hangok, valahogy nem működik ez a film ékes anyanyelvünkön. Hiába Zach Snyder producerkedése és Frank Miller segítsége a forgatókönyvvel, a 300:  Rise of An Empire egy forintokra (ráadásul egyforintosokra) váltott klasszikus lett. (A rettenetes címfordításról nem is beszélve. Mitől lesz a Rise-ból Hajnal???) Akárcsak anno a Carlito útja esetében: csináltak egy felesleges folytatást, gyenge színészekkel, gyenge minőségben. Az első rész ettől függetlenül hibátlan, és jöhet bárhol, bármikor, de a második nem fog annyit forogni a lejátszóban, az fix. Tény, lehetne rosszabb is. Lehetne olyan, mint Prometheus, vagy az AvP 2. De ennek ellenére a jótól nagyon messze van. Nem lett nézhetetlen, sőt, biztos vagyok benne, hogy sokan vitába fognak szállni velem, akár az is lehet, hogy egyszer nekem is tetszeni fog, ám most csalódott vagyok, és sajnálom, hogy a készítők nem kapták meg Leonidászék üzenetét, ugyanis ha megkapták volna, akkor tudnák, hogy a haza nem egy ilyen lepkefing súlyú folytatást követelne.

És egy poén a végére:

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás