Vissza a Jövõbe – trilógia

(Back To The Future trilogy)
(1985, 1988, 1990)

Rendezte: Robert Zemeckis (mindhármat)
Fõbb szereplõk: Michael J. Fox, Christophor Lloyd, Lea Thompson, Thomas F. Wilson

Nagyon kevés olyan sorozat van, amely képes mindegyik epizódjánál 100%-ot nyújtani. Talán a Die Hard ezen kevesek közé tartozik, de ha mondanom kéne még egyet, akkor a Vissza a Jövõbe filmek jutnak csak eszembe, és innen már nagyon gondolkodnom kell. Persze, ott van a Keresztapa, és biztosan van még ezeken kívül is, de ami rögtön beugrik, az nálam ez a kettõ. Azaz mégsem. Bocs, de a Gonosz Halottak trilógia kiment a fejembõl! 🙂

Történet: (Bár kétlem, hogy valaki nem ismeri) Egy majdnem teljesen õrült tudós feltalálja az idõgépet, és Marty McFly véletlenül ki is próbálja a plutónium meghajtású DeLoreant, és kezdõdik a kalandok hihetetlen sora…
Nos, röviden ennyi lenne a trilógia sztorija, de szerintem egy vígjáték esetében csak ritkán jó a sztori kacifántossága… Ez esetben bõven elég ennyi. A Steven Spielberg bábáskodása mellett készített sorozat nem esik bele a legnagyobb hibákba. Értek ez alatt olyan dolgokat, mint szereplõváltás, rendezõ, vagy esetleg íróváltás. Ám már itt tetten érhetõ a napjainkban már megszokott trend: ha az elsõ epizód sikeres, akkor jöhet a többi. Itt is ez történt, az elsõ hatalmas sikere után egyben forgatták le a második-harmadik részt.
Robert Zemeckis rendezõ mindhárom résznél remek munkát végzett, és vele együtt az írók és a színészek is végig maximális teljesítményt nyújtanak. Bár sajnos Michael J. Fox betegsége miatt mire igazán érett színész lehetett volna, vissza is kellett vonulnia. Amit még szerintem érdemes megemlíteni, az a zene. Az aláfestõ zenék mindenhol pazarul támasztják alá a hangulatot, a dalok pedig mindig illenek az adott jelenethez. (Elég csak a ZZ Top Doublebackjére gondolni, ami legalább olyan jó szám, mint amekkora ötlet a zenekar szerepeltetése a filmben! 🙂 )
Az elsõ rész ugyebár a múltba repít minket, és kitapossa az utat a másik két rész számára. Ami máshol unalmas lenne, az itt vicces. Amikor mindhárom részben ellövik ugyanazokat a poénokat más helyzetekben, de mégis minden alkalommal mosolygunk rajtuk. A második rész jövõ-múlt egyvelege, és befejezetlensége kicsit meglepõ. Erre az epizódra sokan húzzák a szájukat, ám ha egyszerre tekintjük meg mindhármat, akkor rá kell jönnünk, tökéletesen illeszkedik a sorozatba. Itt lép elõ Biff fõgonosszá, ugyanis az elsõ részben csak kellemetlenség volt.
A harmadik rész pedig szerintem minden kisfiú álma. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere: vadnyugat, vonatok, pisztolypárbaj, indiánok, stb. (Nem is beszélve a RHCP basszusgitáros Flea feltûnésérõl a film utolsó elõtti jelenetében!) A harmadik rész sok esetben bohózat, ám itt nincs romlás. A sztori továbbviszi a hagyományt, Biff itt is ellenség, de még milyen! Remekül játssza a pisztolyhõst. Nem is értem, miért nem lett több ilyen szerepe. A szerelmes doki pedig már csak hab a tortán. (Ám ha jól belegondolunk, talán ennyi az össz romantika a sorozatban…)
A magyar DVD kiadás pedig különösen figyelemre méltó. A Select Video egy hatalmas, csillagos ötöst írhat be magának, hiszen ha az ár-érték arányokat nézzük, kevés kiadvány versenyezhet ezzel a piacon. Már régen ezer forint alatt van mindhárom résznek darabja! Amire sokan legyintenek, hiszen ezek régi filmek, ami sajnos nem minden esetben jelent olcsóságot.
Mindhárom részre a klasszikus szinkron 5.1-es keverése került, halkan megjegyzem kiváló munkát végeztek! Ez már önmagában elég lenne az üdvösséghez, hiszen emlékezzünk Alien-filmek esetében a DVD-re került „kereskedelmitévés” szinkronra, amivel legfeljebb kínozni lehet. Ám ha ez valakinek nem elég, akkor elég az extrák különösen impozáns során végigtekinteni. Nem is értem, hogy egy akkoriban 22 éves filmhez, egy 19 és egy 17 éves filmhez honnan kapartak össze ennyi extra tartalmat. Ami pedig a legnagyobb dicséretet kiérdemli, az pedig természetesen az, hogy minden bónuszon ott a magyar felirat!!!
Ajánlom figyelmébe mindenkinek! Vásárlóknak, kiadóknak egyaránt! Ha valaki még nem vette meg, siessen a boltba, mivel talán még nem joglejárt kategória, és rendkívül jó befektetés, egy klasszikus trilógia, kevesebb, mint három ruppóért…

10/300 (Részenként… 🙂 )

Ez is érdekelhet

Kövess minket!

2,844RajongókTetszik
1,731KövetőKövetés
44KövetőKövetés
64KövetőKövetés
1,348FeliratkozóFeliratkozás